Α. Αδάμου: «Κολλητική αρρώστια» ο λαϊκισμός
Οι αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας κοινοβουλευτικής θητείας άφησαν βαθιές πληγές στο Σώμα οδηγώντας στην απαξίωση, διαπιστώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου.
Στη συνέντευξή του στη StockWatch, αναγνωρίζει ότι παράγεται ουσιαστικό έργο στη Βουλή, ωστόσο επισημαίνει πως ο λαϊκισμός συνυπάρχει με την πολιτική και τη Δημοκρατία και γίνεται «αρρώστια κολλητική».
Τονίζει πως για να ανέβουν στην υπόληψη των πολιτών, οι πολιτικοί «θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Ταυτόχρονα, παρατηρεί ότι σειρά νομοσχεδίων που θα αποκαθιστούσαν κάποιο από το χαμένο κύρος της Βουλής δεν ψηφίστηκαν και έχουν αναβληθεί.
Καταγράφει επίσης, το θέμα των μεταρρυθμίσεων και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης και εκτίμησης του κόσμου έναντι των θεσμών, ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Βουλή και ο διάδοχός του στην προεδρία του Κοινοβουλίου, ενώ στέλνει τα δικά του μηνύματα στους νέους βουλευτές που θα εισέλθουν στη Βουλή και στον διάδοχό του.
Πληγές που απαιτούν ανάληψη ευθυνών
-Η απερχόμενη βουλή σημαδεύτηκε από σειρά αρνητικών εξελίξεων, τι άφησαν πίσω τους και πως μπορεί να επανορθωθεί η ζημιά;
Οι αρνητικές εξελίξεις άφησαν βαθιές πληγές στο Σώμα. Πληγές που καταβαράθρωσαν το κύρος και την αξιοπιστία των πολιτικών, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπο τους και μετουσιώνοντας την σε πλήρη απαξίωση.
Με ρωτάτε πώς μπορεί να επανορθωθεί η ζημιά; Μα η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι υπαρκτές, δεν είναι αφηρημένες, έννοιες. Και δεν πρέπει να επιστρατεύονται μόνο ως κορώνες λαϊκισμού στον πολιτικό λόγο, χωρίς κανένα κόστος. Ο κόσμος θέλει να δει έργα. Πράξεις υπευθυνότητας.
Δεν είναι τυχαίο γεγονός που σε όλες τις δημοσκοπήσεις η διαφθορά βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που θεωρούνται μάστιγα για την κοινωνία. Οι πολιτικοί εάν θέλουν λοιπόν να ανέβουν στην υπόληψη των πολιτών θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.
-Έχοντας δει υποψήφιους βουλευτές, να περιμένουμε καλύτερες μέρες;
Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και δεν μου αρέσει καθόλου η μεμψιμοιρία και η μηδενιστική, πεσιμιστική αντιμετώπιση ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει», «όλοι ίδιοι είναι». Αν μη τι άλλο έχουμε την ευκαιρία να εμβολιάσουμε το Σώμα με νέο αίμα. Και πρέπει όλοι να την αρπάξουμε. Έτσι γίνονται οι αλλαγές με ενεργή συμμετοχή.
Από κει και πέρα εξαρτάται και από τους ίδιους τους νέους βουλευτές να δώσουν τη μάχη τους, να κάνουν τη διαφορά και να μην αφήσουν να τους καταπιεί το κατεστημένο.
-Ποιές στιγμές ξεχωρίζετε από τη θητεία σας ως βουλευτής;
Ξέρετε στο τέλος της ημέρας, κάνοντας πίσω και βλέποντας τα πράγματα από απόσταση ο απολογισμός γίνεται στο σύνολο του. Κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή και αποκτά την ιδιαίτερη βαρύτητα της όταν αξιολογείται υπό τις δεδομένες περιστάσεις και χρονικές συγκυρίες.
Σίγουρα είναι μεγάλη η ικανοποίηση όταν ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο για το οποίο έχεις παλέψει και γνωρίζεις ότι κουβαλά πίσω του ατέλειωτες ώρες δουλειάς και συζήτησης, προκειμένου να συμβάλει στην πρόοδο και στην ευημερία του λαού. Όπως και δεν μπορώ να κρύψω τη μεγάλη συγκίνηση που μου χάρισε η καθολική αποδοχή μου από το Σώμα στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.
Νομοθετικό έργο Vs Λαϊκισμός
-Ο κόσμος θέλει να γνωρίζει τι γίνεται στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών μεταξύ των κομμάτων. Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί; Γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις ή μένουν στην επιφάνεια και στους καβγάδες;
Όπως σας έχω ήδη αναφέρει δεν μου αρέσει καθόλου η μηδενιστική προσέγγιση των πραγμάτων. Αναμφισβήτητα γίνεται ουσιαστική δουλειά, μιλάμε για το νομοθετικό έργο που αφορά ένα ολόκληρο λαό, μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται συνεχώς σε τροχιά εναρμόνισης και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Όπως δεν μπορώ και από την άλλη να αμφισβητήσω ότι ο λαϊκισμός, ο οποίος συνυπάρχει με την πολιτική και τη δημοκρατία, διαβρώνει τους θεσμούς, σε σημείο που γίνεται «αρρώστια» και μάλιστα «κολλητική». Εναπόκειται και στον καθένα τι θέλει να αφήσει πίσω του… Για ποιο πράγμα θέλει να τον θυμούνται. Εξάλλου έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του κόσμου. Είναι μεγάλο λάθος να υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών. Σε τελική ανάλυση γίνεται μπούμερανγκ.
-Έχετε πει ότι είναι σημαντικότερο η Βουλή να αναλογιστεί όσα δεν πέτυχε για να επικεντρωθεί σε αυτά στη συνέχεια. Τι δεν πέτυχε η Βουλή και τι εσείς προσωπικά, για το οποίο προσπαθήσατε και δεν τα καταφέρατε;
Το να μετράς τις επιτυχίες σου και να επαναπαύεσαι στις δάφνες τους δεν σε παίρνει πουθενά, σε αφήνει στάσιμο. Κινητήρια δύναμη πρέπει να γίνονται οι αποτυχίες. Να πεισμώνεις ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρεις.
Προσωπικά στο λίγο αυτό χρονικό διάστημα έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια να τροχοδρομηθούν και να μπουν στην τελική ευθεία της ψήφισης, όλα τα νομοσχέδια που θα προσέδιδαν κάποιο από το χαμένο κύρος της Βουλής. Για μένα το να χάσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών ισοδυναμεί με τεράστια απώλεια.
Με απογοήτευση, λέω, ότι κάποια από αυτά ενώ έφτασαν μέχρι το παρά ένα, πήραν αναβολή. Όπως το νομοσχέδιο για την προστασία μαρτύρων που περιλαμβάνει μέτρα επιείκειας για όσους εμπλέκονται αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές για αποκάλυψη και δίωξη των υπαίτιων πράξεων διαφθοράς (whistle - blowers), το νομοσχέδιο που αποτρέπει τη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς (lobbying) και φυσικά αυτό που αφορά τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
-Αντίθετα, ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι στόχοι που θέσατε και τους πετύχατε ως βουλευτής και ως πρόεδρος της Βουλής;
Κάτι που με ενοχλεί αφάνταστα είναι να βλέπω ανθρώπους να περνάνε από την εξευτελιστική διαδικασία να χτυπάνε χίλιες πόρτες και να μην τους ακούει κανείς. Για ένα επίδομα, για μια θεραπεία, για τα απλά και τα αυτονόητα...Το έχω πει τόσες φορές που νιώθω πια ότι θα ακούγεται γραφικό. Αληθινά όμως μοναδικός μου στόχος ήταν και είναι πάντοτε να είμαι δίπλα στον άνθρωπο. Τόσο ως βουλευτής όσο και ως Πρόεδρος της Βουλής. Από κει και πέρα, πραγματικά νιώθω πολύ άβολα ν’ αρχίσω να απαριθμώ το τι πέτυχα… Θα με κρίνει ο λαός γι’ αυτό.
Μηνύματα για νέους βουλευτές και μεταρρυθμίσεις
-Τί προβλήματα αντιμετωπίσατε στη θητεία σας; Τί θα πρέπει να προσέξουν οι νεοεισερχόμενοι βουλευτές;
Χρειάζεται μεγάλος αγώνας στην πολιτική να μπορείς να ζυγίζεις σωστά τα πράγματα, να ισορροπείς χωρίς να προδίδεις τις αξίες και τα πιστεύω σου, να ξέρεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και να είσαι συνεπής σε αυτά που λες. Αυτά έχω να πω και στους νεοεισερχόμενους.
- Ποιές θεωρείτε πως είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη Βουλή ως Σώμα και ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής;
Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Έχουμε δυστυχώς μια δυστοκία στο να μετεξελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σε καινούργια δεδομένα.
Οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πια επιτακτική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Ωστόσο το πιο αμφιλεγόμενο και μεγάλο στοίχημα είναι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση του κόσμου, απέναντι στους θεσμούς.
-Μια πρόβλεψη για το ποιος μπορεί να είναι αυτός, ο επόμενος πρόεδρος του Σώματος;
Είμαι σίγουρος ότι δεν περιμένετε ν’ απαντήσω στη συγκεκριμένη ερώτηση (χαμογελάει). Του εύχομαι πάντως δύναμη, υπομονή και καλή τύχη, γιατί τον περιμένει σκληρή δουλειά.
-Ποιο μήνυμα έχετε για την επερχόμενη βουλή ως σύνολο;
Το ήθος και η αξιοπρέπεια είναι στάση ζωής. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.