Λεηλασία τραπεζών
Η αλήθεια μόνο καλό κάνει στην κοινωνία – η αλήθεια ελευθερώνει. Μετά την εμπλοκή μεγαλομετόχων στη δημόσια αντιπαράθεση για το τραπεζικό σύστημα -- και την αδικαιολόγητα υπέρμετρη προβολή που τους δόθηκε — επανέρχομαι στην ανάγκη για προσεκτική διερεύνηση και για να εξηγήσω το φαινόμενο της λεηλασίας τραπεζών που έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες.
Έχει λεχθεί ότι ο καλύτερος τρόπος να ληστέψεις μια τράπεζα είναι να την αγοράσεις. Δεν χρειάζεται να την αγοράσεις όλη. Με στρατηγικές τοποθετήσεις διευθυντικών στελεχών και επικοινωνιακό χειρισμό των μικρομετόχων ένας μεγαλομέτοχος αναδεικνύεται ως «ισχυρός ανήρ» και μπορεί να δράσει.
Οι μέτοχοι με σημαντικό ιδιοκτησιακό έλεγχο έχουν δυο εναλλακτικές επιλογές: (1) Να μεγιστοποιήσουν την οικονομική αξία του οργανισμού, (2) να μεγιστοποιήσουν την αξία που μπορούν να καρπωθούν οι ίδιοι. Βεβαίως, η αξία για το μεγαλομέτοχο δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημη με την οικονομική αξία του οργανισμού. Δανειοδοτήσεις με βραχυχρόνια καλές προοπτικές -- αλλά αμφιβόλου μακροχρόνιας ποιότητας και χωρίς επαρκείς εγγυήσεις -- βελτιώνουν πρόσκαιρα τις τιμές των μετοχών και αποδίδουν ψηλό μέρισμα. Όταν τα δάνεια δεν αποδώσουν, τότε το άδειο ταμείο περνά στους καταθέτες και στους δανειστές της τράπεζας οι οποίοι στρέφονται στις κυβερνητικές εγγυήσεις. Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως «λεηλασία» διότι το όφελος για τους μεγαλομετόχους είναι συνήθως πολύ χαμηλότερο από την οικονομική αξία του οργανισμού που καταστρέφεται.
Αν οι μεγαλομέτοχοι είναι και διευθύνοντες σύμβουλοι η λεηλασία είναι πιο αποτελεσματική. Δάνεια διοχετεύονται σε δίκτυα «συγγενικών» οργανισμών και οι εμπλεκόμενοι επωφελούνται από την προσωρινή κερδοφορία της τράπεζας όσο και από τους ευνοϊκούς όρους των δανείων που πήραν. Επιπλέον, ως διευθύνοντες σύμβουλοι απολαμβάνουν και ψηλά μπόνους για την «επιτυχή» διοίκηση της τράπεζας. Όταν έρθει η ώρα της αλήθειας ανακαλύπτουμε ότι τα δάνεια που πήραν είναι σημαντικά ψηλότερα από το μετοχικό κεφάλαιο που επένδυσαν. (Όταν η Ισλανδική Landbsanki πτώχευσε, ο μεγαλομέτοχος Βγε. Βγέργκολφσον κατείχε περίπου 45% του μετοχικού κεφαλαίου αλλά τα δάνεια του υπερέβαιναν το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.) Και αν χάσουν τη διευθυντική τους θέση αυτό δεν έχει σημασία. Η απώλεια εισοδήματος μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως είναι πολύ μικρή μπροστά στα μπόνους εκατομμυρίων που είχαν ήδη πάρει.
Οι καθηγητές του Μπέρκλεϊ Akelrof και Romer προσδιόρισαν τις συνθήκες που επιτρέπουν τη λεηλασία: Ανεπαρκείς λογιστικές πρακτικές και μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου, χαλαρή εποπτεία και ανεπαρκείς ποινές για κακοδιαχείριση. Λεηλασίες γίνονται σε περιόδους κερδοφορίας και επέκτασης εμπορικών δραστηριοτήτων, αφού είναι ευνόητο ότι λεηλατείς μια τράπεζα που πάει καλά. Μας λένε και άλλα ενδιαφέροντα:
- Συνεργασία με μη-τραπεζικούς οργανισμούς δημιουργεί ένα δίκτυο επενδύσεων που αυξάνουν τα άμεσα οφέλη προσβλέποντας σε μακροχρόνιες προοπτικές που δεν αναμένεται τελικά να αποδώσουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες ή υπεραγορές σε μια αγορά που είναι ήδη κορεσμένη.
- Η συγχώνευση με άλλες τράπεζες αυξάνει την οικονομική αξία που θα μπορούσε να λεηλατηθεί, αφήνοντας βεβαίως τελικά πολύ μεγαλύτερες ζημιές.
- Οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν αντικειμενικά τις δανειστικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών.