Η πορεία προς την κρίση του 2018!
Οι εθνικές οικονομίες είναι όπως τις οικογένειες. Μέχρι τώρα πήγαμε εξαιρετικά καλά, υπό τις περιστάσεις. Αλλά αν δεν αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα, στρώνουμε τον δρόμο για μια νέα κρίση που θα μας κτυπήσει πριν το 2018.
Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι όλες οι ίδιες.
Η κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο.
Λέο Τολστόι (Άννα Καρένινα)
Για να αντιληφθούμε πόσο καλά πήγαμε, ας δούμε από πόσο άσχημη θέση ξεκινήσαμε.
- Οι τράπεζες μας υπέστηκαν ζημιές από το κούρεμα του ελληνικού χρέους που αντιστοιχούν στο 25% ΑΕΠ. Ούτε η ΚΤΚ, ούτε η τότε κυβέρνηση μας προστάτεψαν.
- Και δεν είναι μόνο πολιτικές οι ευθύνες αλλά και διοικητικές! Είχαμε μαζική και συστηματική αποτυχία του πολιτικο-διοικητικού συστήματος της χώρας. Είχαμε ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος.
- Υπεστήκαμε ένα βαθύ και άδικο κούρεμα καταθέσεων. Αυτό δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας και προκάλεσε αρνητικό «wealth effect».
- H κυβέρνηση βρέθηκε πολύ νωρίς χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
- Στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας βρέθηκαν διοικητές που αγωνίζονταν για να διασώσουν την υστεροφημία τους ή την καρέκλα τους, αντί να διασώσουν τη φήμη της χώρας και το τραπεζικό σύστημα.
- Σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα με προσέλκυση δισεκατομμυρίων.
- Είδαμε μια αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα του τομέα παροχής υπηρεσιών
- Φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης
- Είδαμε σταθεροποίηση και μείωση της ανεργίας -μικρή μεν, αλλά ουσιώδη.
- Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας.
- Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει μεταξύ 38-58USD μέχρι το 2021. Αυτό βέβαια έχει θετικά για εμάς. Ωστόσο, επηρεάζει αρνητικά τη Ρωσία στην οποία στηριζόμαστε τόσο για τουρισμό όσο και υπηρεσίες, προκαλεί αποπληθωρισμό που επιβαρύνει τους χρεώστες, απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές πώλησης φυσικού αερίου.
- Τα προβλήματα στην κινεζική αγορά επηρεάζουν αρνητικά την εξαγωγική δυναμική της Γερμανίας, που αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωζώνης.
- Η συζήτηση για Brexit -ακόμη και αν το δημοψήφισμα κρίνει υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ - θα αποδυναμώνει μέχρι τον Ιούνιο την STG με αρνητικό αντίκτυπο στο τουριστικό ρεύμα.
- Χρειαζόμαστε πολιτικές που να δημιουργούν νέο μοντέλο οικονομίας, όχι απλά διόρθωση υφιστάμενου. Nα προσελκύσουμε επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, αφήνουν κέρδη στη χώρα και φόρους στο κράτος, και όχι μόνο να φέρνουν χρήμα για να αγοράσουν περιουσιακό στοιχείο. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Για παράδειγμα, η παρουσία εταιρειών φυσικού αερίου και ενέργειας δημιουργεί βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Αν εστιαστούμε μόνο στα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου κινδυνεύουμε από την «κατάρα των φυσικών πόρων». Εξ’ άλλου η πώληση δεν έρχεται σύντομα.
- Σταθερότητα στο φιλικό περιβάλλον προς επιχειρήσεις. Η εκδίωξη των εταιρειών φυσικού αερίου από το λιμάνι Λάρνακας είναι παράδειγμα προς αποφυγή.
- Να μην εγκαταλείψουμε τον στόχο όπως γίνουμε κέντρο παροχής υπηρεσιών, ακόμη και χρηματοοικονομικών. Να προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή ένα κέντρο υπηρεσιών διαχείριση συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών ταμείων, διαχείριση και εγγραφή Επενδυτικών Διαπιστευμάτων Ακινήτων (REIT) όπως κάνουν η Μάλτα και η Κίνα. Αυτά απαιτούν κατάλληλο νομικό πλαίσιο.
- Σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει η ΚΤΚ η οποία διακατέχεται από μια διαχειριστική λογική, ενώ η χώρα χρειάζεται προτάσεις πολιτικής και όχι διαχειριστές. Ο θεσμός έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού όπως υπέδειξε η έκθεση της επιτροπής Lascelles, και είναι καιρός να βγει ή έκθεση από το συρτάρι.
- Τέλος να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που προέρχονται από τον ατελή σχεδιασμό της Ευρωζώνης. Μικρές χώρες με ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ έχουν ρόλο. Το ιταλικό υπουργείο οικονομικών έχει ετοιμάσει συγκροτημένη πρόταση για «Κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για Ανάπτυξη, Εργασία και Σταθερότητα». Η Κύπρος, μαζί με τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάδειξης μιας νέας ευρωπαϊκής πρότασης ως αντίλογο στην επικρατούσα φιλοσοφία, το ordoliberalism, της Γερμανίας. Τώρα που η κρίση αγγίζει και τη Γερμανία δεν είναι πλέον θέμα συγκρουόμενων συμφερόντων μεταξύ Βορρά και Νότου αλλά ανάδειξης των κατάλληλων ιδεών.