Λογικά, παράλογα και εξωφρενικά…
Πριν από λίγο η Κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά από νέα αυστηρά μέτρα για αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, καθώς οι τελευταίοι αριθμοί με τα κρούσματα και τους θανάτους, είναι τραγικοί.
Μεταξύ άλλων κλείνουν εντελώς κέντρα αναψυχής, καφέ, καφεστιατόρια, καφενεία και άλλα συναφή, αναστέλλεται η λειτουργία των malls και βάζουν προσωρινό λουκέτο στα φροντιστήρια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος στους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες και βεβαίως στους εκατοντάδες ή όχι μερικές χιλιάδες εργαζόμενους. Έχει επομένως μεγάλη σημασία ο τρόπος που η Κυβέρνηση θα βοηθήσει οικονομικά αυτούς τους ανθρώπους, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του κράτους και βεβαίως η ταχύτητα που θα το πράξει. Δε θα πρέπει κανένας να μείνει χωρίς μισθό – εισόδημα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά τις γιορτές ή να διεκπεραιωθεί με τους γνωστούς γραφειοκρατικούς τρόπους των κρατικών υπηρεσιών.
Θέλω όμως να συνδέσω τις εξελίξεις με μια απαίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων που σιωπηρά τυγχάνει της υποστήριξης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτό της επιδότησης από το κράτος και του 13ου μισθού. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον της Υπουργού Εργασίας στις 15 Δεκεμβρίου -μεταξύ άλλων θεμάτων- και ήδη οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αλλά και συγκεκριμένοι εργοδότες, άλλοι πιο ανοικτά και άλλοι πιο προσεκτικά, τολμούν να ζητούν επιδότηση του 13ου.
«Δεν είναι άσπρο και μαύρο, η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με την καταβολή ή όχι του 13ου ή κατά πόσο το κράτος θα πρέπει να αναλάβει να επιδοτήσει μέρος του 13ου τον οποίο είναι υπόχρεες εκ των συμβάσεων, να παραχωρήσουν οι πληγείσες, από την πανδημική κρίση, εταιρείες», ανέφερε για παράδειγμα στην StockWatch ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.
«Υπάρχει ωστόσο και η σχολή της άποψης ότι το κράτος ήδη έχει δώσει και δίνει αρκετά για στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και ενδεχομένως να αποτελεί πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο, μία τέτοια αξίωση», πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής.
«Γιατί το κράτος να μην στηρίξει τις πληγείσες εταιρείες όπως πράττει από τον περασμένο Μάρτιο, ώστε να ανταποκριθούν στην υποχρέωση τους προς το προσωπικό τους για να παραχωρήσουν το 13ο μισθό;», διερωτάται ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Από τη στιγμή λέει, «που το κράτος θεωρεί πως ο 13ος μισθός, εκεί και όπου καταβάλλεται, αποτελεί μέρος του μισθού και δεν διαφωνεί κανένας με την αρχή αυτή», ορθά τίθεται το ερώτημα.
«Εάν το κράτος λοιπόν στήριξε τις επιχειρήσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και πολύ σωστά ενήργησε, δεν βλέπω λόγους να μην το πράξει και τώρα στο πλαίσιο της καταβολής του 13ου», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.
Αυτό όμως που απομένει να μας πουν όσοι έχουν τέτοιες θέσεις, ακόμα κι αν τις βάζουν στο τραπέζι για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, διότι αντιλαμβάνομαι πως προς τα που στοχεύουν, είναι που υπάρχει μια μηχανή που κόβει χρήματα για να τη χαρίσουμε στο κράτος. Διότι, μόνο τότε θα είναι σε θέση να καλύψει όλους και όλα όσα ζητούμε, λογικά, παράλογα και εξωφρενικά…