ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Κ. Μαρκίδης, KPMG: Τα κίνητρα κλειδί επιτυχίας για φορολογική μεταρρύθμιση

Κ. Μαρκίδης, KPMG: Τα κίνητρα κλειδί επιτυχίας για φορολογική μεταρρύθμιση

Κ. Μαρκίδης, KPMG: Τα κίνητρα κλειδί επιτυχίας για φορολογική μεταρρύθμιση

Το κλειδί για να πετύχει η φορολογική μεταρρύθμιση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων κινήτρων για εταιρείες, τονίζει το μέλος του ΔΣ της KPMG, επικεφαλής των διεθνών φορολογικών και εταιρικών υπηρεσιών Κώστας Μαρκίδης.

Αναφερόμενος στην πιθανή αύξηση του συντελεστή εταιρικού φόρου στο 15%, σημειώνει ότι θα μπορούσε να υιοθετηθεί μετά την απαραίτητη προεργασία, ώστε να προσμετρηθεί ο αντίκτυπος και να αποδειχθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Μαρκίδης σημειώνει ότι η πρόκληση του εγχειρήματος της φορολογικής μεταρρύθμισης, είναι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ διατάξεων που θα αυξήσουν την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους και της παραχώρησης κινήτρων σε ξένους επενδυτές και εξειδικευμένο προσωπικό για εγκατάσταση με τις οικογένειές τους στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, εκφράζει την εκτίμηση ότι θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τομείς άμεσα συνυφασμένους με την ιδιωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα και ότι δεν θα αφήσουν αλώβητη την Κύπρο.

«Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η κυπριακή οικονομία είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψουμε στον παρόν στάδιο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ‘business as usual’», υπογραμμίζει.

Ο κ. Μαρκίδη, εκτιμά ότι οι κυρώσεις δεν θα φύγουν σύντομα, ενώ τονίζει πως η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

Ακολουθεί η συνέντευξη

-Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν την Κύπρο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

-Καταρχήν να πούμε ότι αυτή είναι μια αβέβαιη και πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για όλους στην περιοχή και οι σκέψεις μας είναι πρωτίστως με εκείνους που επηρεάζονται άμεσα και τις οικογένειες τους. Ελπίζουμε, όπως όλοι, σε μια γρήγορη και ειρηνική επίλυση των τραγικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία.    

Είναι σίγουρο ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τομείς άμεσα συνυφασμένους με την ιδιωτική και την επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν θα προσπεράσουν και δεν θα αφήσουν αλώβητη την Κύπρο. Προσωπικά, εκτιμώ επίσης, ότι οι κυρώσεις δεν θα φύγουν σύντομα και ότι η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

-Για ποιο λόγο το λέτε αυτό;

-Πρώτον, γιατί οι όποιες κυρώσεις και αποφάσεις λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (υπό το βλέμμα των ΗΠΑ) και κατά δεύτερο, διότι ήταν αναμενόμενες και οι κυρώσεις που θα επέβαλλε η Μόσχα σε αντίποινα και οι οποίες θα κλιμακώνονται και αυτές σταδιακά.  

Αναμένω ότι οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα επιφέρουν πολύ σημαντικές τόσο άμεσες, όσο και έμμεσες επιπτώσεις τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, αφού αμφότερες χώρες είχαν πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες συνεργασίες με την Κύπρο στους τομείς αυτούς, οι οποίες στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να αναπληρωθούν επαρκώς. 

-Πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία;

-Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η Κυπριακή οικονομία είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψουμε στον παρόν στάδιο αλλά σίγουρα δεν θα είναι «business as usual». 

Εξετάζουμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι οποίες διευρύνονται μέρα με την μέρα.  Επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ νωρίς για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε κατανοήσει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην Κυπριακή οικονομία στην τελική τους μορφή. Το σίγουρο είναι ότι αντίκτυπος θα υπάρχει και θα είναι σημαντικός.

-Πώς κρίνετε την σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση;

-Πιστεύω ότι μια φορολογική μεταρρύθμιση που στοχεύει στην περαιτέρω απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του τρέχοντος φορολογικού πλαισίου θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων με συνεπακόλουθα θετικά αποτελέσματα και σε άλλους διασυνδεδεμένους τομείς της οικονομίας, όπως η κατανάλωση, το εμπόριο και οι κατασκευές. 

Για να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος, μια στοχευμένη φορολογική μεταρρύθμιση σημαίνει την παραχώρηση συγκεκριμένων και γενναιόδωρων κίνητρων με σκοπό την προσέλκυση συγκεκριμένων κατηγοριών επενδυτών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας τους οποίους και θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε.

-Πώς θα επηρεάσει η πιθανή αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%;

-Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι αμείλικτος, αυτό είναι δεδομένο. Ο αγώνας για μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές ανήκει στο παρελθόν. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να ακολουθήσουμε τις παγκόσμιες τάσεις όπως διαμορφώνονται στην διεθνή φορολογική σκηνή και να συμμορφωνόμαστε πλήρως με όλες τις φορολογικές οδηγίες της ΕΕ. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες εταιρικές γενναιόδωρες απαλλαγές από την φορολογία που αναμένεται ότι θα συνεχιστούν αλώβητες, σε συνδυασμό και με νέα αντισταθμιστικά φορολογικά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν τόσο στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο (ή που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν) όσο και στα άτομα που αυτές εργοδοτούν, η πιθανή αύξηση του εταιρικού συντελεστή στο 15% θα μπορούσε να υιοθετηθεί, νοουμένου ότι θα γίνει η απαραίτητη προεργασία (π.χ εξειδικευμένες μελέτες) ούτως ώστε να προσμετρηθεί ο αντίκτυπος και τεκμηριωμένα να αποδειχτεί ότι η πιθανή αύξηση του συντελεστή δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.   

Η πρόκληση του όλου εγχειρήματος είναι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της εισαγωγής διατάξεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους (προσελκύοντας περισσότερες φορολογούμενες οντότητες και ιδιώτες και ταυτόχρονα, να απλοποιήσουν την όλη διαδικασία πληρωμής φόρων προς τις αρμόδιες αρχές, προχωρώντας σε περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών) δίνοντας παράλληλα, κίνητρα σε ξένους επενδυτές και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προδιαγραφών για να εγκατασταθούν με τις οικογένειές τους στην Κύπρο.

-Πιστεύετε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία;

-Είμαι βέβαιος ότι μια φορολογική μεταρρύθμιση που στοχεύει στην περαιτέρω απλοποίηση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων και όπως έχω ήδη αναφέρει θα προκαλέσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων και σε άλλους διασυνδεδεμένους τομείς της οικονομίας.  

Ένα καλό παράδειγμα που έχουμε ήδη δει να παράγει απτά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία, που πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά και να αναπτύξουμε περαιτέρω, είναι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και η μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων εταιρειών (Headquartering) της ευρύτερης περιοχής στην Κύπρο. Το φορολογικό μας σύστημα πρέπει να παραμείνει επίκαιρο και ανταγωνιστικό σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές φορολογικό περιβάλλον. 

 -Ποια θεωρείτε ότι είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θετικά σημεία και προκλήσεις;

-Οι διεθνείς επενδυτές επιδιώκουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να δημιουργήσουν τη βάση τους σε μια δικαιοδοσία που να είναι και εποπτευομένη και διαφανής, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιοι πιθανοί κίνδυνοι που μπορούν να αμαυρώσουν το όνομα και την φήμη  τους και ταυτόχρονα να τους επιτρέψει να λειτουργήσουν σε ένα σταθερό, προβλέψιμο, σύγχρονο και ψηφιοποιημένο φορολογικό περιβάλλον. 

Το κλειδί για να πετύχει η φορολογική μεταρρύθμιση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων κινήτρων για εταιρείες, με ιδιαίτερη έμφαση στα κίνητρα που προσφέρονται και στα φυσικά πρόσωπα που αυτές εργοδοτούν, καθώς η μετεγκατάσταση μιας οικογένειας αποτελεί πρόκληση από μόνη της και το φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι ένας υποβοηθητικός παράγοντας στη διαδικασία λήψης της απόφασης και να μην αποτελεί τροχοπέδη.

-Πώς εκτιμάτε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα επηρεάσει την Κύπρο;

-Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η τελευταία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση έγινε πριν από σχεδόν 20 χρόνια (προκειμένου να γίνει η φορολογική μας νομοθεσία συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση), η ανάγκη να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί ως δικαιοδοσία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές φορολογικό περιβάλλον, εναπόκειται στην συνεχή παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και επικαιροποίηση της φορολογικής μας νομοθεσίας ευέλικτα και όπου χρειάζεται. 

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πολιτική βούληση και υποστήριξη των ενδιαφερομένων μερών για να προχωρήσει η πολυαναμενόμενη και κατά την γνώμη μου ήδη καθυστερημένη φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο να παραμείνει η Κύπρος ψηλά στον χάρτη των διαφανών, πλήρως εποπτευόμενων και αξιόπιστων χρηματοοικονομικών κέντρων υψηλού επιπέδου.

NEWSLETTER