Δ. Ταξιτάρης: Να θωρακίσουμε τις εποπτικές αρχές
Την ανάγκη ενίσχυσης και θωράκισης των εποπτικών αρχών υπογραμμίζει ο Chief Executive Officer του Ομίλου MAP S.Platis Δημήτρης Ταξιτάρης.
Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι «θα πρέπει να θωρακίσουμε τις εποπτικές αρχές, ποιοτικά και ποσοτικά, δεδομένου ότι το επικαιροποιημένο επενδυτικό πλαίσιο που φροντίσαμε να διαθέτουμε αποτελεί ισχυρό κίνητρο για μεγάλους επενδυτές και οργανισμούς με διεθνή παρουσία».
«Η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη συνεχή ενίσχυση των εποπτικών αρχών ως επένδυση που θα αποφέρει καρπούς στο μέλλον και όχι ως κόστος», υπογραμμίζει.
Εκτιμά ότι αν κατορθώσουμε να συνδυάσουμε την ενίσχυση των εποπτικών αρχών, τα στοχευμένα κίνητρα και την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών που διαθέτουμε (σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό), τότε όχι μόνο θα απορροφήσουμε τους κραδασμούς της παγκόσμιας κρίσης, αλλά θα ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και λιγότερη αβεβαιότητα.
Σημειώνει ακόμη ότι πρέπει να προσφέρουμε αναβαθμισμένο πακέτο κινήτρων σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις και επενδυτικά ταμεία, για τα οποία καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια
Στη συνέντευξή του, αναφέρεται ακόμη στις βασικές προκλήσεις για την οικονομία ενώ σχολιάζει και το αυξημένο κόστος των τραπεζών.
Η συνέντευξη
Ερ.: Ποιες οι προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα εν μέσω πανδημίας και της ρωσο-ουκρανικής κρίσης;
Απ.: Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ανθεκτικός στις κρίσεις - ακόμα και στις πιο σύνθετες όπως η σημερινή - κυρίως επειδή έχει την ικανότητα της προσαρμογής και της αναδιοργάνωσης σε σύντομο χρόνο. Η εργαλειοθήκη του χρηματοοικονομικού τομέα προσφέρει πλειάδα επιλογών, αλλά είναι σημαντική η σύνθεση του σωστού μείγματος. Αυτό διασφαλίζεται μέσα από την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, προσαρμοσμένων κάθε φορά στις ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά ώστε μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας να δίνονται οι σωστές λύσεις.
Γενικά ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μπορεί να αποτελέσει μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας για τα επόμενα έτη και να προσθέσει σημαντικές ξένες επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα βρίσκεται στο ραντάρ ξένων επενδυτών που την εκλαμβάνουν ως πιθανή βάση για να εγκαθιδρύσουν εργασίες και να δραστηριοποιηθούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΫ), Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος και Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ).
Δεδομένων των προκλήσεων αλλά και του ότι το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στα φορολογικά πλεονεκτήματα θεωρείται ξεπερασμένο, πιστεύω πως πρέπει η πολιτεία μέσω δράσεων και άλλων κινήτρων να υποβοηθήσει τον χρηματοοικονομικό τομέα έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα πιθανά οφέλη για τον τόπο.
Ερ.: Ποιες οι κύριες προκλήσεις για τον τομέα;
Απ.: Η νέα κατάσταση πραγμάτων, αν και ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί, δημιουργεί νέες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία. Ως Κύπρος θα ήταν χρήσιμο να προσφέρουμε αναβαθμισμένο πακέτο κινήτρων σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις και επενδυτικά ταμεία, για τα οποία καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ήδη καταγράφονται τέτοιες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς πολιτείας.
Παράλληλα, θα πρέπει να θωρακίσουμε τις εποπτικές αρχές, ποιοτικά και ποσοτικά, δεδομένου ότι το επικαιροποιημένο επενδυτικό πλαίσιο που φροντίσαμε να διαθέτουμε αποτελεί ισχυρό κίνητρο για μεγάλους επενδυτές και οργανισμούς με διεθνή παρουσία. Το σημείο αυτό που αφορά κυρίως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Κεντρική Τράπεζα είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Ένα βασικό κριτήριο που πολλοί διεθνείς επενδυτές αξιολογούν κατά τη λήψη της απόφασης για δημιουργία παρουσίας σε ένα προορισμό είναι ο χρόνος που απαιτείται από την απόφαση μέχρι τη δραστηριοποίηση. Όταν μιλούμε για τον χρηματοοικονομικό τομέα όπου απαιτούνται αδειοδοτήσεις, αυτό μεταφράζεται σε χρόνο που χρειάζεται η εποπτική αρχή για την εξέταση και έγκριση μιας αίτησης που με τη σειρά του σημαίνει διαθέσιμους πόρους – ανθρώπινο δυναμικό και χρήση τεχνολογίας. Ταυτόχρονα και εφόσον δραστηριοποιηθούν τέτοιες επιχειρήσεις, στόχος των εποπτικών αρχών είναι η διασφάλιση της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας τους σε συνεχή βάση μέσω προληπτικής και επαρκούς εποπτείας, η προστασία των επενδυτών, η έγκαιρη εξέταση οποιωνδήποτε παραπόνων και καταγγελιών και γενικά η αποφυγή συμβάντων και προβλημάτων που μας εκθέτουν ως κράτος και που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις για το επίπεδο εποπτείας και την καλή φήμη της Κύπρου διεθνώς. Κάτι τέτοιο και πάλι μεταφράζεται σε πόρους για τις εποπτικές αρχές. Η πολιτεία, συνεπώς, θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη συνεχή ενίσχυση των εποπτικών αρχών ως επένδυση που θα αποφέρει καρπούς στο μέλλον και όχι ως κόστος.
Αν κατορθώσουμε να συνδυάσουμε την ενίσχυση των εποπτικών αρχών, τα στοχευμένα κίνητρα και την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών που διαθέτουμε (σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό), τότε όχι μόνο θα απορροφήσουμε τους κραδασμούς της παγκόσμιας κρίσης, αλλά θα ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και λιγότερη αβεβαιότητα.
Ερ.: Υπάρχουν κάποιες οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζετε τα επόμενα έτη και πόσο σας επηρεάζουν;
Απ.: Υπάρχουν κάποιες σημαντικές νέες οδηγίες ή κανονισμοί που αναμένεται να εφαρμοστούν τα επόμενα έτη σε τοπικό ή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αναφερθώ σε δύο.
Έχουμε καταγράψει την ανάπτυξη των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) τα προηγούμενα έτη. Μια σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να υποβοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξή τους είναι ο νόμος που θα εποπτεύει τις Εταιρείες Διοίκησης (Fund Administrators) των ΟΕΕ. Ο συγκεκριμένος νόμος συζητείται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα αλλά με την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα είναι ο επόπτης, φαίνεται να έχει ανέβει στην κλίμακα προτεραιότητας με αποτέλεσμα να έχουν προχωρήσει οι σχετικές διεργασίες. Εφόσον εφαρμοστεί, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία των ΟΕΕ και να υποβοηθήσει στις προσπάθειες προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού.
Εδώ και ένα περίπου έτος, έχει εκδοθεί η Οδηγία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) για τους Παρόχους Υπηρεσιών που αφορούν Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία (ΠΥΚΣ) και έχουν καταγραφεί και οι πρώτες εγγραφές στο σχετικό Μητρώο κατόπιν αξιολόγησης των σχετικών αιτήσεων από την ΕΚ. Εντός των επόμενων μηνών και ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και να μπει σε εφαρμογή ο Κανονισμός των Αγορών Κρυπτοστοιχείων (Markets in Cryptoassets, MICA), ο οποίος θα δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας εντός ΕΕ και εποπτείας για τα Κρυπτοστοιχεία και τους παρόχους σχετικών υπηρεσιών, επιτρέποντας πιθανώς και διασυνοριακή δραστηριοποίηση των παρόχων κατ' αναλογία άλλων παρόμοιων Οδηγιών ή Κανονισμών της ΕΕ.
Σημειώνω ότι ήδη το νομοκανονιστικό πλαίσιο της Κύπρου έχει επικαιροποιηθεί και ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό της ΕΕ και των διεθνών αρχών, κάτι που αποτελεί επιχείρημα για την Κύπρο στην προσπάθεια προσέλκυσης διεθνούς ενδιαφέροντος στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Ερ.: Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας αυτή τη στιγμή;
Απ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ασφαλώς η ενεργειακή κρίση, η οποία μαζί με τις πληθωριστικές πιέσεις, καλλιεργεί σε ένα βαθμό κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση η πολιτεία να κινηθεί ταυτόχρονα σε δύο άξονες: Αφενός να εμβαθύνει τα μέτρα που λαμβάνει, στο βαθμό που επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά, για μερική άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων και αφετέρου να λάβει πιο μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την τόνωση της οικονομίας σε πιο σταθερές βάσεις, όπως για παράδειγμα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω.
Πιστεύω πως είναι σημαντικό οι όποιες μεταρρυθμίσεις και μέτρα να προωθηθούν και να υλοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά γιατί ο χρόνος στοιχίζει και οι εξελίξεις τρέχουν και δεν μας περιμένουν. Οφείλουμε να ενεργούμε με την αίσθηση του επείγοντος στην παρούσα συγκυρία για τέτοια θέματα.
Ερ.: Όσον αφορά τα επιτόκια, ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις για την Κύπρο ως καταχρεωμένη χώρα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ;
Απ.: Ασφαλώς αναμένουμε ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων και το ζητούμενο είναι μέχρι ποιου σημείου. Αναμφίβολα, κάθε αλλαγή της επιτοκιακής βάσης επιφέρει θετικά και αρνητικά αποτέλεσμα. Στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα και δεδομένης της ανάγκης να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, πιστεύω ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι μονόδρομος, θεωρώντας ότι είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε το αυξανόμενο βάρος. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στον τραπεζικό τομέα έχουν μειωθεί σημαντικά και ότι λαμβάνονται μέτρα περιορισμού του λειτουργικού κόστους, κάτι που αυξάνει τις αντοχές του σε ενδεχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Γενικά ομιλούντες, θα έλεγα ότι έχουμε οικοδομήσει αντοχές για την οικονομία τα προηγούμενα έτη και για αυτό είναι σημαντικό να εκλάβουμε τη χρονική συγκυρία ως ευκαιρία περαιτέρω βελτίωσης, να την αξιοποιήσουμε για να εφαρμόσουμε ένα πιο μακροπρόθεσμο και στοχευμένο πλάνο, όπως ανέλυσα πιο πάνω.
Ερ.: Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά σε νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη;
Απ.: Όχι στο παρόν στάδιο, τουλάχιστον σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο εργασίας. Μπορεί να υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά η σημερινή κρίση, αποτέλεσμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου κυρίως και της πανδημίας, πλήττει οριζόντια όλη την Ευρώπη, για αυτό και αναζητούνται ολιστικές θεραπείες. Φυσικά υπάρχει αριθμός άγνωστων παραμέτρων που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις, όπως για παράδειγμα ο χρόνος συνέχισης της σύρραξης, η παροχή φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων, η παροχή σιτηρών διεθνώς και οι διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Δυστυχώς ενδέχεται να μην έχουμε δει ακόμα όλα τα επεισόδια της σύρραξης στην Ουκρανία, κάτι που εντείνει την αβεβαιότητα και αλλάζει αναλόγως και τα σενάρια εργασίας μας.
Ερ.: Θεωρείτε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για πολλά χρόνια;
Απ.: Εκτιμώ ότι ενδεχομένως να καταγραφεί περαιτέρω αύξηση προτού να σημειωθεί μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τα σημερινά επίπεδα, αλλά αναμένω ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα πριν την επάνοδο σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα συνεισφέρουν και μέτρα που ήδη λαμβάνονται τοπικά και διεθνώς.
Ένα δομικό πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο είναι η μεγάλη εξάρτηση από ενεργειακούς πόρους και την τιμή τους. Εάν κατορθώναμε να μειώναμε αυτή την εξάρτηση μέσω παραδείγματος χάριν της αυξανόμενης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μόνο οφέλη θα είχαμε μακροπρόθεσμα.
Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό να ληφθούν πιο μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης αλλά και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας μέσα από μια εξωστρεφή πολιτική που θα προσβλέπει στην προσέλκυση εύρωστων οικονομικών οργανισμών.
Ερ.: Πόσο σας προβληματίζει το αυξημένο κόστος των τραπεζών; Τί πρέπει να γίνει;
Απ.: Εξ’ όσων αντιλαμβάνομαι οι τράπεζες επιδιώκουν ήδη εδώ και καιρό να εξισορροπήσουν το λειτουργικό τους κόστος και να ενισχύσουν την ευρωστία τους, καθώς πανευρωπαϊκά υπάρχει απαίτηση για ισχυρούς κεφαλαιουχικά οργανισμούς. Έχουμε σημειώσει διάφορες πρωτοβουλίες των τραπεζών προς την κατεύθυνση αυτή περιλαμβανομένων του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, μείωσης των καταστημάτων και σχεδίων εθελοντικής αφυπηρέτησης προσωπικού. Για παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου έχει από τον Ιούνιο 2019 μειώσει τον αριθμό του προσωπικού κατά περισσότερο από 1,300 άτομα (μείωση ύψους περίπου 30%) και το μέγεθος του δικτύου καταστημάτων κατά 37 καταστήματα (μείωση ύψους περίπου 40%). Παρόμοιες κινήσεις αναμένονται σύντομα και από άλλες τράπεζες.
Θέλω να προσθέσω ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί το εγχώριο κυπριακό σύστημα εύρωστο και υγιές για να μπορεί να υποστηρίξει την οικονομία και την ανάπτυξη. Εάν υπάρχει θέμα με τις τιμές της λιανικής τραπεζικής, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν οι θεσμοί στο βαθμό που τους επιτρέπει η νομοθεσία μέσα από τις πραγματικότητες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, και ορισμένες στρεβλώσεις που θα παραμείνουν αναμένεται να διορθωθούν πιο μακροπρόθεσμα και από τις δυναμικές της αγοράς, καθώς εισέρχονται και άλλοι παίκτες στον τομέα μέσω ηλεκτρονικής παροχής υπηρεσιών.
Ερ.: Η εταιρεία σας πρόσφατα ανακοίνωσε την 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία. Ποιος ο στόχος της κίνησής σας;
Απ.: Είναι μια κίνηση που εντάσσεται στην ευρύτερη φιλοσοφία του Ομίλου: Φροντίζουμε τους ανθρώπους μας για να φροντίζουν τους πελάτες μας. Έχοντας ήδη εφαρμόσει με μεγάλη επιτυχία το υβριδικό και ευέλικτο μοντέλο εργασίας (ακόμη και προ-πανδημίας), θέλαμε αφενός να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς το ανθρώπινο δυναμικό μας για την εξαιρετική συνεισφορά που είχε στην επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων και αφετέρου να εμπλουτίσουμε την γκάμα των θετικών προγραμμάτων εργασίας. Στον Όμιλο MAP S.Platis επενδύουμε στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και στην ευεξία των ανθρώπων μας, χάριν στον επαγγελματισμό και στις ικανότητες των οποίων αναγνωριζόμαστε εδώ και χρόνια ως ο κορυφαίος κυπριακός συμβουλευτικός Όμιλος στον τομέα της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ερ.: Ποια τα πλάνα τη εταιρείας το επόμενο διάστημα;
Απ.: Έχοντας γεωγραφικό αποτύπωμα σε διαφορετικές δικαιοδοσίες περιλαμβανομένων Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Όμιλος MAP S.Platis σχεδιάζει την επόμενη μέρα βασιζόμενος στην ίδια συνταγή επιτυχίας: Επενδύοντας στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στην εκπαίδευση και στο ανθρώπινο δυναμικό. Μελετούμε την περαιτέρω διεθνοποίηση του Ομίλου και των υπηρεσιών του, καθώς και την επέκταση των υπηρεσιών του Ομίλου σε υπηρεσίες συναφείς και συμπληρωματικές με τις υφιστάμενες για τους πελάτες μας. Εξετάζουμε, τέλος, και ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης στον Όμιλο με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους από ευκαιρίες, συνέργειες και διασταυρούμενες πωλήσεις αλλά και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.