Η βελτίωση της συνδεσιμότητας και η ενίσχυση της προβολής σε διεθνές επίπεδο της επαρχίας Αμμοχώστου ως τουριστικός προορισμός, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Παναγιώτη Κωνσταντίνου.
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου Παναγιώτης Κωνσταντίνου, στην πρώτη του συνέντευξη, στη StockWatch, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019.
Τονίζει, ότι εκτός από το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ξενοδόχους, η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει το λειτουργικό τους κόστος και μείωσε την κερδοφορία των ξενοδόχων.
Ο κ. Κωνσταντίνου, στη συνέντευξη που ακολουθεί, αναφέρεται στα πλεονέκτημα της περιοχής τα οποία την κατατάσσουν στην πρώτη θέση της προτίμησης των τουριστών.
Τάσσεται υπέρ της συνένωσης των συνδέσμων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι για το μέγεθος της Κύπρου και της βιομηχανίας είναι πολλοί δύο σύνδεσμοι ξενοδόχων.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Η συνέντευξη
Ερ.: Τα τουριστικά θέρετρα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ανέκαθεν κλέβουν τη μερίδα του λέοντος από τον τουρισμό. Ποιες οι προσδοκίες σας για τη φετινή τουριστική σεζόν;
Απ.: Διαφαίνεται ότι θα έχουμε μια πολύ καλή σεζόν με πιο ψηλές πληρότητες από το 2022, οι οποίες εκτιμούμε ότι θα αγγίξουν τη χρυσή χρονιά του 2019. Το 2022 καταφέραμε να καλύψουν το 80% της απώλειας της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς, φέτος ευελπιστούμε σε πληρότητες της τάξης του 2019. Παρόλα αυτά υπάρχει και ένας μικρός αριθμός ξενοδοχείων τα οποία δεν έχουν ανακάμψει πλήρως ακόμη επειδή ήταν 100% εξαρτώμενα από τη ρωσική και ουκρανική αγορά.
Ερ.: Από ποιες αγορές αναμένεται πως θα καλυφθεί το κενό της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς;
Απ.: Οι χώρες με σημαντική ανοδική πορεία στον τουρισμό είναι η Βρετανία, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ελβετία και σε μικρότερο βαθμό άλλες χώρες.
Ερ.: Στην επαρχία, υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες; Πιστεύετε ότι η περιοχή σηκώνει και άλλες νέες ξενοδοχειακές μονάδες;
Απ.: Φυσικά και υπάρχει περιθώριο και προοπτική για νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή. Αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση δύο ξενοδοχεία τα οποία θα λειτουργήσουν εντός του 2024. Ειδικά στους μήνες αιχμής, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση η οποία θα μπορούσε να καλυφθεί εάν είχαμε περισσότερες μονάδες.
Ερ.: Πιστεύετε ότι η επαρχία στερείται από έργα υποδομής που θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό;
Απ.: Σε μια επαρχία η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό πάντα αναφύονται ανάγκες για έργα υποδομής. Έργα τα οποία να αναβαθμίζουν το οδικό δίκτυο, έργα πολιτιστικού χαρακτήρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία θα συμβάλουν και στην επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου. Σχετικά με το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με την κυβέρνηση για φιλοξενία στην περιοχή ξενοδοχειακής σχολής ή Πανεπιστημίου.
Ερ.: Η διαχείριση των παραλιών στο δήμο Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου ανήκει εξ ολοκλήρου στις δημοτικές αρχές. Θεωρείτε ότι ήρθε ο καιρός να αλλάξει αυτό το καθεστώς;
Απ.: Από τη διαχείριση των παραλιών από τις δημοτικές αρχές έχει επέλθει μια τάξη στις παραλίες διότι υπάρχει πιο σωστή διαχείριση και κυρίως έλεγχος όσον αφορά τα κρεβατάκια, τις ομπρέλες, την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες που προσφέρονται από τους δήμους, όμως εάν δινότανε η δυνατότητα σε ιδιώτες να διαχειριστούν ένα κομμάτι των παραλιών θα πετυχαίναμε ακόμη πιο ψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Θεωρώ ότι απουσιάζει αυτό το κομμάτι από τις παραλίες μας ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με γειτονικά μας θέρετρα.
Ερ.: Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία στην επαρχία;
Απ.: Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και το τεράστιο λειτουργικό κόστος, το οποία αυξάνονται χρόνο με το χρόνο με αποτέλεσμα να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά το κέρδος των ξενοδοχείων. Διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι περάσαμε και δύο χρόνια σοβαρής κρίσης με τον Covid, με τα ξενοδοχεία να μετρούν ακόμη τις απώλειες τους, οι οποίες θα καλυφθούν σε βάθος χρόνου. Ελπίζουμε παρόλα αυτά ότι από εδώ και μπρος θα έχουμε μόνο θετικά όσον αφορά τις πληρότητες μας.
Ερ.: Οι ανάγκες για προσωπικό δεν μπορούν να καλυφθούν από την κυπριακή αγορά;
Απ.: Η ξενοδοχειακή βιομηχανία στα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας μας διαθέτει σταθερό προσωπικό από την εγχώρια αγορά των γύρω κοινοτήτων αλλά και από άλλες πόλεις, όμως δεν είναι αρκετό διότι οι ανάγκες σε προσωπικό είναι πολύ πιο αυξημένες.
Ερ.: Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία φιλοξενούν ουκρανούς συνεπεία του πολέμου. Το γεγονός αυτό έδωσε μια ανάσα στη βιομηχανία και συνέβαλε ώστε τους χειμερινούς μήνες να παρατηρείται κινητικότητα;
Απ.: Εκτιμώ ότι είναι μια πολύ καλή ενέργεια και πρωτοβουλία από το Υφυπουργείο Τουρισμού, διότι τα ξενοδοχεία που έχουν επιλεγεί βάσει κριτηρίων να φιλοξενήσουν τους ουκρανούς είναι αυτά που είχαν και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις δύο αυτές αγορές, συνεπώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια οικονομική ανάσα γι’ αυτούς.
Ερ.: Ποια η θέση σας για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για συνένωση των δύο συνδέσμων ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ – ΣΤΕΚ;
Απ.: Θεωρώ ότι είναι ευχής έργον να έχει αίσια κατάληξη αυτή η προσπάθεια από την οποία μόνο θετικά θα προκύψουν διότι στο μέγεθος της Κύπρου και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας οι δύο σύνδεσμοι αποδείχθηκε ότι αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στις επιδιώξεις και στην αναβάθμιση της βιομηχανίας μας.
Ερ.: Ποιες οι προτεραιότητες σας ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ;
Απ.: Ψηλά στις προτεραιότητες μας, ως νέο διοικητικό συμβούλιο, είναι η καλύτερη συνδεσιμότητα και η βελτίωση της προβολής της επαρχίας μας στο εξωτερικό και στους τουριστικούς προορισμούς.
Στο θέμα της συνδεσιμότητας δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους και τις αεροπορικές εταιρείες για να βελτιώσουμε τη συνδεσιμότητα μας στην επαρχία μας.
Θα πρέπει οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να πεισθούν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους και το αεροδρόμιο Λάρνακας ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις και τους χειμερινούς μήνες.
Ερ.: Μήπως το γεγονός ότι τους χειμερινούς μήνες κλείνουν τα πάντα, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας;
Απ.: Εάν υπήρχε καλύτερη συνδεσιμότητα το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να μειωθεί κτίζοντας χρόνο με το χρόνο. Δηλαδή σε πρώτο στάδιο να επιμηκυνθεί η σεζόν μέχρι τέλος Νοεμβρίου και να ξεκινά από το Μάρτιο αντί τέλος Απριλίου, μέχρι να καλυφθούν όλοι οι χειμερινοί μήνες.
Ερ.: Μετά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αισθάνεστε ότι απειλείται το τουριστικό προϊόν της επαρχίας σας;
Απ.: Αντίθετα μας χαροποιεί διότι η Κύπρος θα καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστικός προορισμός. Δεν το βλέπουμε καθόλου ανταγωνιστικά διότι ήταν καιρός να αναπτυχθεί και η Λάρνακα.
Άλλωστε η επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί για τους τουρίστες ένα μοναδικό και ξεχωριστό προορισμό λόγω των καθαρών παραλιών της, τη χρυσή αμμουδιά και την πολιτιστική της κληρονομία, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που κατέχει την πρωτιά της επισκεψιμότητας τόσο από ξένους όσο και από την εγχώρια αγορά.
Οι δήμοι επίσης διοργανώνουν πλούσιες εκδηλώσεις προβάλλοντας τον πολιτισμό και την κουλτούρα της περιοχής.