Ανάμεικτα φαίνεται πώς είναι τα συναισθήματα των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι δύο συστηματικές τράπεζες της χώρας, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, προς ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα επιτόκια και τις τραπεζικές χρεώσεις.
Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα σειρά μέτρων, που έχουν σχεδιαστεί για την διευκόλυνση και ενίσχυση της κυπριακής κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων, όπως μεταξύ άλλων η εγκατάσταση νέων ΑΤΜ σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες.
Αντίστοιχα, το πρωί της Παρασκευής η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιβραβεύσεις στους συνεπείς δανειολήπτες, νέα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους και διευκολύνσεις για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις των μέτρων, ήρθαν μετά από έντονες ζυμώσεις και παρασκήνιο που έφτασε μέχρι και το προεδρικό τις προηγούμενες μέρες, υπό το φως των συζητήσεων γύρω από την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, η οποία απορρίφθηκε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.
Ελάχιστη υποχρέωση έναντι κοινωνίας
Οι εξαγγελίες για μείωση επιτοκίων και κατάργηση τραπεζικών χρεώσεων δεν αποτελούν επιβράβευση της κοινωνίας αλλά την ελάχιστη υποχρέωση που έχουν οι τράπεζες έναντι της κοινωνίας, σημειώνει σε ανακοίνωση του για το ζήτημα το ΑΚΕΛ.
«Η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στον ολιγοπωλιακό υπερπροστατευμένο κόσμο των τραπεζών -που στηρίχθηκε από το σύνολο της κοινωνίας- έχει αποδώσει καρπούς», παρατηρεί το κόμμα.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί επιβεβαίωση αυτής της προσπάθειας και υπενθυμίζει τόσο προς την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, όσο και προς εκείνους που παραμένουν ακούραστοι υπηρέτες των συμφερόντων των τραπεζών, ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε αυθαιρεσίες, καταχρήσεις και παρανομίες από πλευράς του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
«Ότι απαίτηση της κοινωνίας είναι να τεθούν όρια και φραγμοί απέναντι στην ασυδοσία του τραπεζικού συστήματος. Ασφαλώς και αυτή η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται με τις σημερινές ανακοινώσεις», ξεκαθαρίζει.
Το ΑΚΕΛ, καταλήγει, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για προστασία και στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ευάλωτων, της μεσαίας τάξης από τα ολιγοπώλια και την ακρίβεια.
Διιστάμενες οι απόψεις συγκυβερνώντων
Διαφορετικά αξιολογούν τα μέτρα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με το ΔΗΚΟ να μένει ικανοποιημένο, σε αντίθεση με την ΕΔΕΚ που χαρακτηρίζει τα μέτρα «ψίχουλα» μπροστά στα υπερκέρδη των τραπεζών.
Σε ανακοίνωση για τα μέτρα, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία κατέστη δυνατή με την υπεύθυνη πολιτική στάση των κομμάτων και των βουλευτών που καταψήφισαν την επικίνδυνη, όπως την χαρακτηρίζει, πρόταση του ΑΚΕΛ.
«Αν η πρόταση του ΑΚΕΛ για έκτακτη φορολογία είχε γίνει αποδεκτή, σήμερα θα βρισκόμασταν μπροστά σε νέες χρεώσεις για τους δανειολήπτες και όχι μπροστά σε μέτρα στήριξης και επιβράβευσης», σημειώνει.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει με υπευθυνότητα και εποικοδομητική διακυβερνητική συνεργασία, να ενεργεί με τρόπο που να θωρακίζεται η στήριξη της κυπριακής οικονομίας και των πολιτών, μακριά από επικίνδυνες προτάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα και πάλι σε αδιέξοδα και αβεβαιότητα», προσθέτει.
«Θα κριθούν κατά την υλοποίηση»
Η ΕΔΕΚ από την άλλη, υποδεικνύει ότι το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσαν σήμερα οι τράπεζες, είναι «ψίχουλα μπροστά στα υπερκέρδη που συσσώρευσαν».
Σύμφωνα με το κόμμα, «οι τράπεζες για δύο χρόνια κώφευσαν στις εκκλήσεις της ΕΔΕΚ για λήψη ανακουφιστικών μέτρων για τους δανειολήπτες, για να μπορέσουν να συσσωρεύσουν υπερκέρδη».
Παραθέτει ταυτόχρονα, τρία ερωτήματα που προκύπτουν όπως επισημαίνεται, από την ενέργεια δύο τραπεζών να ανακοινώσουν μέτρα για δάνεια και χρεώσεις, στα οποία η ΕΔΕΚ δίνει ενδεχόμενη εξήγηση κατά την άποψή της.
«Γιατί αυτή η κίνηση δεν έγινε προ δύο ετών, όταν η κοινωνία αντιμετώπιζε την στραγγαλιστική αύξηση των δανειστικών επιτοκίων. Μήπως, επειδή οι τράπεζες προσέβλεπαν στην απομύζηση υπερκερδών;», αναφέρει η ΕΔΕΚ.
«Γιατί οι τράπεζες κώφευσαν στην έκκληση της ΕΔΕΚ, η οποία από τον Δεκέμβριο του 2022, προέτρεπε το τραπεζικό σύστημα να επιδείξει στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία και να προχωρήσει στην μερική έστω απορρόφηση της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων και στη μείωση των χρεώσεων για τραπεζικές συναλλαγές της καθημερινότητας; Μήπως για να εκμεταλλευτούν την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να συσσωρεύσουν τα υπερκέρδη και να αποδώσουν τις αυξήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;», προσθέτει.
«Μήπως η κίνηση των τραπεζών έγινε, για να καταλαγιάσει η κοινωνική κατακραυγή για την τοκογλυφική νοοτροπία τους, κοινωνική κατακραυγή που εντάθηκε με τη συζήτηση στη Βουλή για την επιβολή τέλους αλληλεγγύης, παρά την οριακή καταψήφιση της πρότασης;», σημειώνει.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΔΕΚ υποδεικνύει ότι τα μέτρα που εξήγγειλαν οι τράπεζες, το κόστος των οποίων είναι ψίχουλα μπροστά στα υπερκέρδη που συσσώρευσαν, θα κριθούν εάν και όταν υλοποιηθούν και από τον τρόπο υλοποίησης τους.