Στις ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φθινόπωρο συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας με διψήφιο ποσοστό αύξησης 20,1% σε επίπεδο ζήτησης, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Πολωνία με άνοδο 29,9%, ακολουθεί η Νορβηγία στο συν 27,4% και έπονται, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα, Ουγγαρία (23,9%), Γερμανία (23,1%) και Τσεχία (22,9%).
Οι επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των «shoulders months» (στα άκρα της σεζόν) και εν προκειμένω το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική, με τις χώρες που βρίσκονται νότια και ανατολικά να αναδεικνύονται ως οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των ταξιδιωτών.
Πάντως, ενώ η ενίσχυση της ζήτησης θα μπορούσε να παραπέμψει σε υψηλότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες, η άνοδος της προσφοράς, δηλαδή η προσθήκη νέων καταχωρήσεων, περιορίζει τα θετικά αποτελέσματα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Κι αυτό διότι όσο περισσότερες καταχωρήσεις αναρτώνται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο περισσότερο εντείνεται ο ανταγωνισμός, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους οικοδεσπότες να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά πληρότητας ή να αυξήσουν τις τιμές.
Αυτό το φθινόπωρο, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ήταν εκείνες στις οποίες η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς. Σε αυτές τις αγορές, ο περιορισμένος ανταγωνισμός επέτρεψε στους οικοδεσπότες να επωφεληθούν τόσο από υψηλότερη πληρότητα, όσο και από μεγαλύτερη άνοδο των τιμών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδίσουν περισσότερα έσοδα ανά διανυκτέρευση.
Μάλιστα, σε αυτές τις χώρες οι οικοδεσπότες κατέγραψαν αύξηση σε επίπεδο RevPAR υψηλότερη από 15% σε ετήσια βάση, χάρη στην ισχυρή ενίσχυση της πληρότητας και της διψήφιας αύξησης της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση. Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία σημείωσε άνοδο 15,2% σε ετήσια βάση, η Ουγγαρία 17%, η Φινλανδία 20,4%, η Ισπανία 21,1% και η Δανία 25,6%.
Η εικόνα τον Νοέμβριο
«Δυνατός» μήνας εξελίχθηκε ο Νοέμβριος για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων να φτάνει τις 24,6 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 18% από πέρυσι και νέο ρεκόρ για τον μήνα Νοέμβριο.
Λόγω των νέων καταχωρίσεων που προστέθηκαν ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 3,3 εκατ. τον περασμένο μήνα, παραπέμποντας σε άνοδο 11,6% σε ετήσια βάση. Αν και αυτή η προσθήκη νέων καταχωρήσεων αντανακλά μια αναπτυσσόμενη αγορά, ασκώντας παράλληλα ελαφρά πτωτική πίεση στα ποσοστά πληρότητας.
Συγκεκριμένα, η άνοδος της πληρότητας σε ετήσια βάση περιορίστηκε στο 1,3% τον Νοέμβριο, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο.
Η πτώση στην αύξηση της πληρότητας ψαλίδισε και τη μέση ημερήσια τιμή στα 150 ευρώ τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας μέτρια αύξηση 1,8% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, παρά τη μειωμένη πληρότητας από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο, το φθινόπωρο συνολικά καταγράφηκαν εντυπωσιακές επιδόσεις.
Τα ποσοστά πληρότητας για τη φθινοπωρινή σεζόν αυξήθηκαν κατά 5,2% σε σύγκριση με το 2019 και κατά 2,1% σε σύγκριση με το 2023. Αντίθετα, τα ποσοστά πληρότητας φέτος τον χειμώνα και την άνοιξη παρουσίασαν μείωση σε ετήσια βάση και ήταν κάτω από τα επίπεδα του 2019. Ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, η πληρότητα σημείωσε μόνο μια μέτρια αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το 2019.
Πηγή: Euro2day