Το rapid test να αποτελεί διαβατήριο ελεύθερης διακίνησης
Από σήμερα εφαρμόζεται η δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων που είχαν ληφθεί για περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Έχουν επιστρέψει σε κανονική φοίτηση στα σχολεία οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και της τρίτης τάξης των λυκείων και τεχνικών σχολών. Επίσης έχει ανοίξει τις πύλες του το λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα, γνωστά ως mall.
Παραμένουν ωστόσο σε ισχύ σημαντικά πράγματα:
• Οι ασφυκτικοί περιορισμοί στη διακίνηση που γίνεται με την αποστολή δύο sms διάρκειας μάξιμουμ τριών ωρών και η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ
• Οι απαγορεύσεις στις συναθροίσεις
• Ο περιορισμός στο 50% των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και,
• Παραμένουν κλειστά τα κέντρα και οι χώροι εστίασης.
Οι επιδημιολόγοι έγινε γνωστό ότι ήθελαν μια πιο αργή άρση των περιορισμών, αφού όμως η Κυβέρνηση αποφάσισε να επανεκκινήσει με πιο μαζικό τρόπο το λιανικό εμπόριο και να ανοίξει για φυσική φοίτηση τα δημοτικά για να διευκολύνει και την επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους, παρέμειναν ως αντιστάθμισμα οι πιο πάνω περιορισμοί.
Και στην ουσία παραμένουμε σε ένα ιδιότυπο lockdown, παρότι έχουν ουσιαστικά εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε, εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων και κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια και ιδιαίτερα στις εντατικές μονάδες, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των μέτρων (lockdown).
Σήμερα όμως ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν γύρω στα 110 – 120 και μάλιστα με βάση δεκάδων χιλιάδων τεστ. Την Κυριακή, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν 40,974 τεστ και ανιχνεύτηκαν μόλις 115 κρούσματα, ποσοστό θετικότητας: 0,28%. Κάποτε μας έλεγαν ότι πρόκειται για ένα βασικό δείκτη και είναι σημαντικό να είναι κάτω από το 1%. Τώρα είναι κάτω και από 0,5%.
Χθες ανακοινώθηκε επίσης ότι σήμερα νοσηλεύονται 109 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 33 σε σοβαρή κατάσταση, αλλά μόλις 3 στον αναπνευστήρα. Πριν μερικές εβδομάδες οι ασθενείς ξεπερνούσαν του 200 και οι σοβαρά ήταν τριπλάσιοι απ’ ότι σήμερα. Δηλαδή ικανοποιήθηκε κι αυτή η παράμετρος, Ωστόσο εξακολουθούμε να παραμένουνε εγκλεισμένοι (όσοι παραμένουν!).
Εάν το ερώτημα είναι να πάμε πίσω στην καθημερινότητα εδώ και τώρα, η απάντηση είναι σαφώς όχι. Άλλο όμως το ένα κι άλλο το άλλο. Θα συμφωνήσω μάλιστα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Ο κορωνοϊός δε θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη και ούτε η κοινωνία και η οικονομία μπορούν να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του συνόλου ή του 70% του πληθυσμού για να λειτουργήσουν σε μια υποφερτή κανονικότητα.
Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να συμβαδίσουμε με τον κορωνοϊό. Και ο τρόπος ένας είναι: Μέτρα λειτουργήσιμα, με αυστηρή εφαρμογή τους. Και κατά την άποψη μου, στη βάση της κοινής λογικής, μας προσφέρει τη διέξοδο η νέα εύκολη και φθηνή μέθοδος των λεγόμενων rapid test.
Ήδη με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει περίπου προβεί τις τελευταίες μέρες σε τεστ το 25% του πληθυσμού. Και ο αριθμός αυτός μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος εάν εφαρμοστεί η διενέργεια τεστ σε εργασιακούς χώρους και παράλληλα επεκταθούν τα συνεργία των rapid test.
Εισηγούμαι επομένως, να αποτελέσει το rapid test διαβατήριο για ελεύθερη διακίνηση, να είναι το «πάσο» για πρόσβαση σε υπηρεσίες πέραν των βασικών (σουπερμάρκετ, φούρνους και φαρμακεία) και να παραμείνει ο περιορισμός των δύο sms για όσους αρνούνται να υποβάλλονται σε τακτό χρονικό διάστημα σε τεστ για τον κορωνοϊό. Εάν το τεστ πρέπει να διενεργείται σε εβδομαδιαία βάση ή σε βραχύτερο ή μεγαλύτερο διάστημα και ποια πρωτόκολλα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν, πώς θα ελέγχεται η εφαρμογή τους και πόσο αυστηρές θα είναι οι ποινές για τους παραβάτες, ας το αποφασίσουν οι ειδικοί.
Εγώ απλώς θα τονίσω ότι το κόστος για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά θα είναι πολύ μεγαλύτερο εάν η οικονομία δεν επαναλειτουργήσει το συντομότερο και εάν η κοινωνία δεν επανέλθει σε ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργικότητας - κινητικότητας.