ΑΠΟΨΕΙΣ Το ένα λάθος μετά το άλλο

Το ένα λάθος μετά το άλλο

Το ένα λάθος μετά το άλλο

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η έκτακτη συνεδρία της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό δε θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αλλά την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Μια μέρα, δηλαδή, πριν από τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης του οίκου Moody’s για το αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας, η πρώτη το 2021 και η πρώτη μετά που ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οδήγησε σε ένα δεύτερο lockdown. Ήδη ο Moody’s σε σημερινό σημείωμά του προειδοποιεί ότι η πανδημία θα αυξήσει τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και ότι πρόσθετες εταιρείες θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Βέβαια δεν ανέμενε κανένας το Moody’s για να μας το πει. Όταν σε μια οικονομία σημαντικοί τομείς όπως ο τουρισμός ή υποτομείς του λιανικού εμπορίου παραμένουν κλειστοί ή υποαπασχολούνται για σχεδόν ένα χρόνο, δε χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να υπολογίσει κάποιος ότι θα προκύψουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και είναι το λιγότερο επιπόλαιο, σε αυτό το βεβαρημένο κλίμα, να προστίθενται πρόσθετοι αρνητικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Και ένας από αυτούς είναι αρχικά η καταψήφιση του προϋπολογισμού και τώρα η αναβολή στην ψήφισή του. Είναι ένας από αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που δεν έπρεπε να δημιουργηθούν και διαιωνισθούν.

Κάποιος μπορεί να προβάλει το επιχείρημα, «ε, και τι έγινε εάν η έγκριση του προϋπολογισμού καθυστερήσει μερικές μέρες;» Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά. Δυστυχώς όμως δεν είναι. Δεν είναι θέμα ημερών, είναι η εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας και η εντύπωση που δημιουργείται σε σχέση με την πολιτική κατάσταση. Κατά πόσο δηλαδή, είμαστε μια χώρα που τα σοβαρά προβλήματα τα αντιμετωπίζει με την αναγκαία σοβαρότητα ή κατά πόσον όλα τα διυλίζει μέσα από κομματικές σκοπιμότητες. Και δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό και θα επιδεινωθεί περισσότερο όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Αυτό θα κρίνει και θα λάβει υπόψη ο Moody’s και όλοι οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης και όχι εάν ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε την Πέμπτη και όχι τη Δευτέρα. Θα κρίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας η Βουλή καταψήφισε τον προϋπολογισμό και ότι, ακόμα και με την έγκρισή του την Πέμπτη, η αδυναμία της Κυβέρνησης να διασφαλίζει αμέσως πλειοψηφία σε σημαντικά ζητήματα, είναι μια αδυναμία που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Και ερωτώ: τι θα αλλάξει από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη; Σε τι προσδοκούν αυτοί που επέβαλαν την αναβολή; Η απάντηση κατ’ εμένα είναι απλή: σε τίποτε ουσιαστικό. Εκτός από τον ανταγωνισμό για να κερδισθούν πόντοι στο πολιτικό πεδίο και κομματικό σκηνικό. Για να υπάρχει χρόνος μικροκομματικών πολιτικών και συναλλαγών. Σε βάρος όμως του κράτους, του κόσμου, των φορολογουμένων και της οικονομίας. Διότι εάν αύριο ο Moody’s υποβαθμίσει την Κύπρο και το κόστος δανεισμού του κράτους αυξηθεί, ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος; Οι πολιτικοί και τα κόμματα; Όχι βέβαια, αλλά εμείς οι απλοί πολίτες.

Και στο άρθρο μου αναφέρομαι σε έγκρισή του προϋπολογισμού την Πέμπτη διότι, αν συμβεί το αντίθετο, δεν θα ήταν μόνο τραγικό, θα ήταν εγκληματικό.

NEWSLETTER