Θα καλέσουν και τον Γ.Μ. Πική στη Βουλή;
Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή ξαφνικά θυμήθηκε το σκάνδαλο του συνεργατισμού. Και έγινε το σώσε. Πήγε στη Βουλή και ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής που είχε συσταθεί ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης, Γεώργιος Αρέστη, είπε κι αυτός κάμποσα και ακολούθησε χαμός. Και όπως έγραψα και την περασμένη εβδομάδα, δικαιολογημένα ο κ. Αρέστη, πριν αρχίσει την τοποθέτησή του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, διερωτήθηκε γιατί τώρα, ύστερα από δύο χρόνια που εκδόθηκε το πόρισμα, θυμήθηκαν να τον καλέσουν στη Βουλή;
Θα επαναλάβω λιτά ότι η απάντηση στο ερώτημα Αρέστη είναι με μια λέξη, «εκλογές». Με την ευκαιρία όμως θέλω να θυμίσω κάτι άλλο. Πιο σοβαρό και πιο τραγικό. Πριν οχτώ χρόνια, περίπου έτσι εποχή, διαδραματίστηκαν στη χώρα μας και στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης, τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στα κουρέματα καταθέσεων, στο λουκέτο της λαϊκής και σε πολλά άλλα.
Και τότε, μετά τα τραγικά γεγονότα, ορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή. Βλέπετε σε αυτό τον τόπο οι «ερευνητικές» είναι φρούτο που ευδοκιμεί εύκολα. Είναι εξάλλου ένας έξυπνος τρόπος για να κλείσεις ένα θέμα με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Βάζεις μια ερευνητική που ασχολείται με το θέμα μερικούς μήνες, εκδίδεται ένα πόρισμα, γίνεται σαματάς για λίγες μέρες και τέλος. Μέχρι να πλησιάσουν οι επόμενες εκλογές. Τότε το θέμα επαναφέρεται, συζητείται δημόσια, περνά ξανά από τη Βουλή, λένε ο καθένας τα δικά του και μετά ξεχνιέται. Και όταν έχουν ήδη περάσει οχτώ χρόνια, ξεχνιέται για τα καλά.
Θα θυμίσω ότι η Επιτροπή ήταν τριμελής και αποτελείτο από τους πρώην πρόεδρο και μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Μ. Πική και Α. Κραμβή αντίστοιχα και την πρώην Επίτροπο Διοικήσεως Ηλ. Νικολάου.
Η συγκεκριμένη Ερευνητική Επιτροπή παράδωσε το πόρισμά της στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα για να το παραδώσει με τη σειρά του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2013.
Έκτοτε, υποτίθεται, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν όσα προκύπτουν από το πόρισμα (και όχι μόνο). Μάλιστα το κράτος διέθεσε πολλά εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει το έργο των ανακριτικών αρχών και να οδηγηθούν το συντομότερο στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι. Αν τους είδατε εσείς του είδαμε και εμείς.
Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, μηδέν από μηδέν, μηδέν.
Το μόνο που θα μπορούσε να προκύψει είναι να θυμηθεί και αυτό το πόρισμα η Βουλή και να καλέσει ενώπιόν της τα μέλη της τότε Ερευνητικής Επιτροπής που δικαίως θα διερωτηθούν πως τους θυμήθηκαν 8 χρόνια μετά! Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.