ΑΠΟΨΕΙΣ Καμία ad hoc επιτροπή δεν θα τους εξιλεώσει

Καμία ad hoc επιτροπή δεν θα τους εξιλεώσει

Καμία ad hoc επιτροπή δεν θα τους εξιλεώσει

Έξι χρόνια μετά την ετοιμασία της και εννιά μετά την οικονομική κρίση του 2012 – 2013, τα κόμματα στη Βουλή αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με τη περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη. Πρόκειται για μια λίστα που ετοίμασε αρχές του 2015 η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και περιλαμβάνει στοιχεία για δάνεια βουλευτών, είτε αυτά αφορούν προσωπικά είτε των εταιρειών τους. Αύριο μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η απόφαση των αρχηγών των κομμάτων στη σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής για τη σύσταση ad hoc επιτροπής που θα διεξέλθει τη λίστα και θα ετοιμάσει έκθεση.

Η λίστα, η οποία εν τω μεταξύ διέρρευσε, περιέχει τα ονόματα 15 νυν και τέως βουλευτών από ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, που κατά την ετοιμασία της λίστα, φέρονται να είχαν Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Αυτό βέβαια από μόνο του δεν αποτελεί παρανομία ή παρατυπία. Πολλοί πολίτες και πολλές εταιρείες έχουν βρεθεί με κόκκινα δάνεια. Μεμπτό είναι εάν οι συγκεκριμένοι εκμεταλλεύτηκαν τη βουλευτική τους θέση για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης και εάν «πλήρωσαν» αυτή την εύνοια με θετική ή αρνητική ψήφο κατά την εξέταση νομοσχεδίων και κανονισμών που αφορούσαν τις τράπεζες ή την τράπεζά τους. Και αυτά είναι πράγματα που δεν αποδεικνύονται.

Προς τι επομένως, ετεροχρονισμένα, ο θόρυβος γύρω από αυτό το θέμα; Η απάντηση είναι απλή: Oι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Διότι τίποτε συγκεκριμένο δεν πρόκειται να βγει από την όλη υπόθεση και τίποτε περισσότερο από θόρυβος δεν πρόκειται να γίνει. Εξάλλου πως είναι δυνατό να ελέγχουν μία λίστα που αφορά τα κόμματα, τα ίδια τα κόμματα!

Άλλο έπρεπε να επιδιώκουν όλα αυτά τα χρόνια οι βουλευτές και τα κόμματα. Να προωθηθούν οι έρευνες που ανέλαβαν η Γενική Εισαγγελία με την Αστυνομία και κανένα αποτέλεσμα ακόμα δεν υπήρξε. Και ευθύνη για τούτο έχει και ο μέχρι προχθές Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Κατά τη θητεία του έκανε έργο και είχε επιτυχίες, στο μείζον όμως απέτυχε. Κι ας θύμωνε όταν οι δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν σχετικά και εμείς οι αρθρογράφοι σημειώναμε συχνά πυκνά ότι για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στον τόπο ουδείς ένοχος βρέθηκε.

Και τώρα τα κόμματα θέλουν, λένε, να συστήσουν ad hoc επιτροπή που θα ασχοληθεί με μία λίστα 15 νυν και τέως βουλευτών. Μία μικρή παρανυχίδα του όλου σκανδάλου. Για το οποίο μεγάλη ευθύνη έχουν και τα κόμματα. Επειδή με τις παραλείψεις τους συνέτειναν στη δημιουργία του τραπεζικού σκανδάλου που οδήγησε στο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και το κούρεμα καταθέσεων και γιατί είναι συνυπεύθυνα στην καταστροφή και την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Το έχω γράψει πολλές φορές. Κανένας βουλευτής που ήταν στη Βουλή την κρίσιμη περίοδο 2012 – 2013 δεν έπρεπε να επαναδιεκδικήσει έδρα και να επανεκλεγεί (ή δεν έπρεπε εμείς οι πολίτες να τους ψηφίσουμε ξανά). Διότι τα λάθη τους ήταν τραγικά, τις συνέπειες των οποίων συνεχίζουμε να πληρώνουμε.

Και καμία adhoc επιτροπή δεν θα τους εξιλεώσει διότι οι ευθύνες τους είναι πολλές και τα λάθη τους τεράστια.

Του Πανίκου Χαραλάμπους

Δημοσιογράφος ([email protected])

 

NEWSLETTER