Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ανδρέα Μαυρογιάννη
Ο ΔΗΣΥ έκανε την υπέρβασή του
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποφάσισε. Ψήφο κατά συνείδηση και σαφές όχι στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Τον υπαίτιο που το κόμμα έμεινε για πρώτη φορά στην ιστορία του εκτός δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος τάχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου κατά της υποστήριξης Χριστοδουλίδη. Το ρεύμα ήταν συντριπτικά εναντίον του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη με αποτέλεσμα να αναγκαστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακρούσει πρύμναν. Ο ρόλος του κ. Αναστασιάδη καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν αμφιλεγόμενος με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι περισσότερο προτιμούσε και βοηθούσε στην εκλογή Χριστοδουλίδη παρά Αβέρωφ Νεοφύτου. Και όταν το κλίμα δε σήκωνε υποστήριξη στον τέως Υπουργό του, ο Πρόεδρος άλλαξε πορεία και δεν παρευρέθηκε ούτε στην κρίσιμη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός του.
Κατά τη συνεδρία πολλά στελέχη του ΔΗΣΥ πρότειναν υποστήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο τέλος όμως προτιμήθηκε η μέση γραμμή, δηλαδή η ψήφος κατά συνείδηση, προκειμένου να μην ενταθεί περαιτέρω η σύγκρουση που υπάρχει μέσα στο κόμμα. Έβαλαν τις διαφορές τους - προς το παρόν - κάτω από το χαλί και άφησαν να τις λύσουν αργότερα.
Παρόλο που η πιο σωστή για τον τόπο λύση θα ήταν η υποστήριξη Μαυρογιάνη και η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, διαφάνηκε ακόμα μια φορά ότι είμαστε ακόμα μακριά από αυτό. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι η απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση από τη μια και η έντονη τοποθέτηση κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, αποτελεί για το ΔΗΣΥ μια σημαντική υπέρβαση. Η απόφαση σαφώς είναι ευνοϊκή για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος θα πρέπει τις επόμενες ώρες μέχρι τις εκλογές και μετεκλογικά, εάν τελικά εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, να αποδείξει και να αποδεικνύει καθημερινά ότι ορθώς τον ευνόησε ο ΔΗΣΥ με την απόφασή του.
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο κ. Μαυρογιάννης είναι πολλά και δύσκολα. Οι φόρμες όμως διακυβέρνησης και οι κατευθύνσεις υπάρχουν. Τέθηκαν πριν πολλά χρόνια από τον κ. Βασιλείου κατά την προεδρία του που, κατά γενική ομολογία, υπήρξε η καλύτερη και αποδοτικότερη μετά το 1974 μέχρι σήμερα. Λάθη έκανε ο κ. Βασιλείου και δε θα πρέπει να τα επαναλάβει ο κ. Μαυρογιάννης. Ο οποίος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση του κυπριακού προβλήματος καθότι ο χρόνος πλέον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική διχοτόμηση. Και παρόλο που ξεκινά έχοντας απέναντί του ένα ακραίο τ/κ πολιτικό και μια Τουρκία χειρότερη, θα διαθέτει στη φαρέτρα του ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Θα έχει πίσω και μαζί του την υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων με ηγεσίες που δείχνουν έτοιμες να κάνουν το τελευταίο βήμα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος εάν βεβαίως συμπεριφερθεί ανάλογα και η άλλη πλευρά.
Θα πρέπει ταυτόχρονα να στελεχώσει την κυβέρνησή του με στελέχη ικανά να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση τη στήριξη της κοινωνίας. Σε αυτή την πορεία δε χωρούν ούτε ακρότητες, ούτε αγκυλώσεις. Χωρούν μόνο άνθρωποι ικανοί, τεχνοκρατικά καταρτισμένοι, ταλαντούχοι και με κοινωνικές ευαισθησίες.
Ο κ. Μαυρογιάννης, αν θέλει να τον υπερψηφίσουν οι φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού και να εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα πρέπει τις ώρες που απομένουν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, να πείσει με πράξεις ότι θα είναι ένας Πρόεδρος διαφορετικός από αυτό που φοβούνται. Κι αυτό μπορεί σε ένα μεγάλο βαθμό να γίνει εάν ανακοινώσει υποψήφιους υπουργούς με ονόματα που έχουν εκτόπισμα στο κοινωνικο – οικονομικό γίγνεσθαι και που θα πείθουν για το τι θα ακολουθήσει.
Το στοίχημα κύριε Μαυρογιάννη μου είναι πολύ μεγαλύτερο από μια θέση στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφορά το μέλλον του τόπου μας, την αποφυγή της διχοτόμησης της πατρίδας μας, την ανάπτυξη της οικονομίας σε πιο υγιείς βάσεις και βεβαίως τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.
Δημοσιογράφος
([email protected])