Ένας καφές, κ. Αβέρωφ μου, δε λύνει τα τεράστια προβλήματα
Η Βουλή ενέκρινε – επιτέλους - χθες βράδυ τον προϋπολογισμό του 2021. Η Κυβέρνηση, μετά και τις ανακοινώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα των εκποιήσεων, πέτυχε την πλειοψηφία που χρειαζόταν, καθώς η ΕΔΕΚ αντέστρεψε τις ψήφους της από αρνητικές σε θετικές και η Αλληλεγγύη παρέμεινε στη θετική πλευρά των πραγμάτων παρόλο που προσπάθησε τις τελευταίες μέρες να το παίξει και λίγο «ΕΔΕΚ». «Τέλος καλό, όλα καλά», συνηθίζουμε να λέμε. Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα καλά.
Ο προϋπολογισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για το κράτος, πολλά όμως άλλα είναι εξίσου σημαντικά και δεν είμαι σίγουρος εάν θα έχουν την ευτυχή κατάληξη του προϋπολογισμού. Όπως π.χ. το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις, το Εστία 2 ακόμα και όλα αυτά που υποσχέθηκε-δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση για στις εκποιήσεις.
Χθες στη Βουλή επιβεβαιώθηκε ξανά ότι στο πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τόσο βαθύ που δεν μπορεί, για παράδειγμα, να ξεπεραστεί με το χθεσινοβραδινό πολιτικό τέχνασμα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τον καφέ με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. «Νικόλα αύριο θα έρθω στο δικό σου γραφείο για καφέ», είπε ο Αβέρωφ απευθυνόμενος στον κ. Παπαδόπουλο λίγο πριν κατεβεί από το βήμα της Βουλής.
Με ένα όμως καφέ δεν λύνονται προβλήματα, ούτε μειώνονται οι τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν σήμερα τα κόμματα. Το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά τραυματισμένο από το παρελθόν και βαθύτερα από το πρόσφατο. Ακόμα και οι όποιες «φιλίες» διακρίνονται στον ορίζοντα δεν είναι παρά πρόσκαιρες, για να μην χρησιμοποιήσω το χαρακτηρισμό, «λυκοφιλίες». Και για το τι υπάρχει και καταγράφεται σήμερα στην πολιτική σκηνή, ουδείς αναμάρτητος. Αυτόν όμως το βαθύ διχασμό τον πληρώνει ο κόσμος, οι απλοί πολίτες, η κοινωνία, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Αν για παράδειγμα τα πράγματα ήταν καλύτερα, το ΔΗΚΟ δε θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό, ενώ το ΑΚΕΛ το πολύ πολύ να τηρούσε αποχή. Όμως ο παλαιοκομματισμός που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το πολιτικό μας γίγνεσθαι δεν έχει αφήσει την κοινωνία των πολιτικών να εξελιχθεί. Κι αυτό σε αντίθεση με την ίδια την κοινωνία που είναι πολύ πιο μπροστά. Ακόμα κι όταν αυτό μετουσιώνεται σε πράξη μέσα από την αποχή από τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα, η κοινωνία αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει ξεπεράσει σε μεγαλύτερο βαθμό πάθη και καχυποψίες που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τα κόμματα και την πολιτική σκηνή του τόπου.
Η όλη όμως κατάσταση, εκτός του ότι δεν επιτρέπει την έγκαιρη υιοθέτηση νομοθετημάτων, όπως για παράδειγμα ο προϋπολογισμός, την ίδια στιγμή δημιουργεί συνθήκες για αποφάσεις πρόσκαιρες που οδηγούν σε μέτρα που μπορεί αρχικά να φαίνονται ιδανικά, στη συνέχεια όμως αποδεικνύονται λανθασμένα και ζημιογόνα.
Ένα από τα προβλήματα που υποσχέθηκαν η Κυβέρνηση και το κυβερνών ΔΗΣΥ ότι θα λύσουν είναι αυτό με τις εκποιήσεις ακινήτων από τις τράπεζες.
Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί σε τροποποιήσεις επί του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», ώστε να καλύπτει, μεταξύ άλλων, διαφορές που προκύπτουν από/ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις που αφορούν υποθέσεις σε διαδικασία εκποίησης, με ειδική αναφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με σκοπό την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων αυτών πριν τη διενέργεια των εκποιήσεων. Επίσης εξουσιοδότησε την Υπουργό Δικαιοσύνης να έρθει σε επαφή με την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απευθύνοντας έκκληση, όπως δώσει οδηγίες και προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για επιτάχυνση εξέτασης των υποθέσεων που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, μέχρι την πλήρη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.
Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό θέμα. Το ζήτημα των εκποιήσεων χρειάζεται να εξεταστεί από την αρχή, σφαιρικά και με τη δέουσα προσοχή, διότι είναι πολύπλευρο, πολύπλοκο και με πολλές προεκτάσεις. Η ισορροπία μεταξύ του τι εκποιείται και πότε και του τι δεν εκποιείται και των προβλημάτων που προκύπτουν σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο τραπεζών, δεν είναι μόνο λεπτή αλλά και σημαντική τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Έχει επίσης να κάνει με την πλήρη αναδιάρθρωση που χρειάζεται το δικαστικό σύστημα, το οποίο σήμερα εκδίδει αποφάσεις με πολύ σημαντική καθυστέρηση.
Σε ένα όμως πολιτικό περιβάλλον στο οποίο επιβραβεύεται ο καιροσκοπισμός, η ατάκα και ο λαϊκισμός και επικρατούν ο διχασμός και ο παλαιοκομματισμός, με ένα καφέ κύριε Αβέρωφ μου δεν γεφυρώνονται τα χάσματα και ούτε λύνονται με τον πιο σωστό τρόπο τα προβλήματα και οι προκλήσεις. Και δυστυχώς, μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και τεράστιες προκλήσεις. Και μην ξεχνάτε φίλες και φίλοι αναγνώστες, ότι ακολουθούν βουλευτικές εκλογές και αμέσως μετά μπαίνουμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές.