Ειρήνη Πική: Μιλά για όλα χωρίς περιστροφές
Η Ειρήνη Πική με ευρύ επαγγελματικό χαρτοφυλάκιο και με εμπειρία 26 χρόνων ως ανώτερη τεχνοκράτης στο ΥΠΟΙΚ και από τον Μάρτιο του 2023 ως Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, αποτελεί, εκ των μέχρι σήμερα καθηκόντων της στην Προεδρία, βασικό συνεργάτη του Ν. Χριστοδουλίδη και ουσιαστικό κρίκο της διακυβέρνησης.
Άλλωστε τα καθήκοντα και όροι εντολής που έχει λάβει από τον ΠτΔ, πιστοποιούν την παρουσία της στην Προεδρία ως «Παρά τω Προέδρω» και αυτό φάνηκε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης, ειδικότερα όταν μπήκε μπροστά σε θέματα, που δημοσιογραφικά χαρακτηρίζονται ως «καυτές πατάτες».
Πρόσφατα, ανατέθηκε στην κ. Πική και ο ρόλος της επικεφαλής της γραμματείας για το συντονισμό υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.
Προφανώς, ο ΠτΔ έλαβε υπόψη του τις εμπειρίες που είχε αποκομίσει ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας σε θέματα πολιτικής συνοχής κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και τις εμπειρίες της ως επικεφαλής της διεύθυνσης στρατηγικής, συντονισμού και επικοινωνίας και Διευθύντρια Οικονομικής Πολιτικής στο ΥΠΟΙΚ.
-Κυρία Πική, δεν ήχησε καλά στα αυτιά κάποιων πολιτών η σύσταση αυτής της Γραμματείας παρακολούθησης. Υπάρχου αυτοί που θυμούνται τα «διευθυντήρια» που είχαν συσταθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, για προώθηση «ειδικών συμφερόντων».
-Η σημερινή κυβέρνηση δεν υιοθετεί τέτοιες πρακτικές. Σας διαβεβαιώ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει και είναι προτεραιότητα του, να λογοδοτεί στον κυπριακό λαό, τόσο σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης, όσο και για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό το σημαντικό σκέλος επικοινωνίας με το λαό, αγγίζει και το δικό μου ρόλο ως Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω. Ρόλος της Γραμματείας, είναι η υποστήριξη των Υπουργείων στην υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης και η διασφάλιση ότι όλες οι δράσεις και οι πολιτικές συμβάλουν στην υλοποίηση του οράματος για μια καλύτερη Κύπρο.
-Γιατί να μην υποθέσει κάποιος ότι οι υπουργοί ενδεχομένως, να αισθάνονται, έστω και ακροθιγώς, υπόλογοι αυτής της συντονιστικής επιτροπής;
-Οι υπουργοί και όλοι εμείς περιλαμβανομένου και του ΠτΔ είμαστε υπόλογοι στον κυπριακό λαό. Ο Πρόεδρος έχει υποσχεθεί συστηματικά να λογοδοτεί στο λαό.
Θεωρώ ότι υπάρχει, κατά κάποιο τρόπο, «δέσμευση» για τις δράσεις που έχει εξαγγείλει ο ΠτΔ ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός αυτού του έτους, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο απολογισμός, του τι έχει επιτευχθεί και τι όχι. Η λογοδοσία προς το λαό θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2025. Στόχος αυτή η διαδικασία να θεσμοθετηθεί και να επαναλαμβάνεται ετήσια.
-Εσείς, από το δικό σας φακό, πως αξιολογείτε το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο και τι λάθη, κατά την άποψη σας έχουν γίνει;
-Θεωρώ ότι έγιναν πολλά πράγματα μέσα στον πρώτο χρόνο, από μία νέα διακυβέρνηση και είναι η προσωπική μου εκτίμηση ότι έχει παραχθεί σημαντικό έργο σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Λάθη έγιναν. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Σημασία έχει να διορθώνονται τα λάθη. Και η κυβέρνηση είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ενεργεί.
- Θα θέλατε να συγκεκριμενοποιήσετε τα λάθη;
-Κατά την άποψη μου, διαπιστώθηκε αστοχία ως προς το θέμα που είχε προκύψει με κάποιους συμβούλους.
Όμως, θα ήθελα να υποδείξω στο σημείο αυτό, ότι επί σειρά ετών δεν υπήρξε νομοθετικό πλαίσιο, ούτε είχαν θεσπιστεί συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία να διέπουν τους όρους εργοδότησης των εκάστοτε συμβούλων στην Προεδρία.
Η σημερινή κυβέρνηση προχωρεί στη βελτίωση όλων αυτών των διαδικασιών και προώθησε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Να σας αναφέρω ακόμη, ότι έχουν αποσπαστεί από το δημόσιο 12 άτομα για να συμμετέχουν στην επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.
-Μπορείτε με «κωδικούς» να αναφερθείτε στα πιο σημαντικά από τα έργα που έχουν επιτευχθεί με έμφαση, εάν θέλετε, στo σημαντικό τομέα της οικονομίας;
-Αν δείτε τα μακροοικονομικά μεγέθη, καταγράφεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η Κύπρος είναι δεύτερη στην Ευρωζώνη με τον πιο ψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, είχαμε τη διπλή αναβάθμιση από το διεθνή οίκο Moody’s, καθώς και την αναβάθμιση της προοπτικής από το Fitch.
Είναι σημαντικό όμως, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε από όλους τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική πορεία, με στόχο το 2026 να φθάσουμε στο 60%.
-Μήπως θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι τα θεμέλια επισφράγισης της επενδυτικής βαθμίδας, είχαν μπει από την προηγούμενη κυβέρνηση;
-Υπήρξε σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα πρέπει όμως να επισημάνω ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιοδήποτε εκτροχιασμό από την αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σας παραπέμπω στις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους, στις αξιολογήσεις της ΕΕ στους βασικούς δείκτες της οικονομίας, κάποιους εκ των οποίων έχω προαναφέρει.
Πλήρωση θέσεων Διοικητή ΚΤ και Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
-Επικρίνεται ο ΠτΔ για αναποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων. Εμείς θα σταθούμε στη μη πλήρωση της θέσης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου η οποία εκκρεμεί από την 1Η Ιουλίου του 2023.
-Δεν θα συμφωνούσα με αυτούς που προβάλλουν ένα τέτοιο ισχυρισμό. Ο ΠτΔ, δεν θέλει να λαμβάνει βεβιασμένες αποφάσεις. Άλλωστε, είχε επικριθεί γιατί επίσπευσε τον ανασχηματισμό. Εξήγησε όμως ότι η πρακτική να συμπληρώνουν οι υπουργοί 18 μήνες θητείας για καθαρά λόγους σύνταξης, δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Θεώρησε ότι εκείνη τη χρονική στιγμή χρειαζόταν φρεσκάρισμα το κυβερνητικό σχήμα και αυτό έπραξε.
Με ρωτάτε γιατί εκκρεμεί ακόμη η πλήρωση της θέσης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Να σας υπενθυμίσω ότι εκκρεμούσαν τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, καθώς και το ν/σ για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Θέλαμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Βεβαίως, λάβαμε σοβαρά υπόψη ότι ο Φορέας συνέχισε να λειτουργεί απρόσκοπτα, υπό την Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.
Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διοριστεί νέος Επίτροπος. Το ΔΣ του Φορέα έχει αποστείλει την εισήγηση του προς τον ΥΠΟΙΚ ο οποίος διαδικαστικά θα ενημερώσει σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι με βάση το σχετικό νόμο, το ΥΣ δεν δεσμεύεται να υιοθετήσει την εισήγηση του ΔΣ του Φορέα.
-Σε δύο βδομάδες λήγει και η θητεία του Διοικητή της ΚΤ. Ακούγονται διάφορα ονόματα. Υπάρχει και το σενάριο επαναδιορισμού του Κ.Ηροδότου;
-Ο Πρόεδρος δεν έχει αποκαλύψει σε κανένα τις σκέψεις του. Ούτε έχει δώσει οποιεσδήποτε ενδείξεις. Είμαι βέβαιη ότι στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που του παρέχει το Σύνταγμα, θα αποφασίσει έγκαιρα.
-Ο ΠτΔ δεν χάνει την ευκαιρία να προτάσσει ως αναγκαιότητα τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;
-Eκτιμώ ότι έχουν γίνει πολλά. Συστάθηκε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το οποίο επιλήφθηκε με αξιοκρατικό τρόπο ττων διορισμών των μελών του ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Προχώρησε στη σύσταση της γραμματείας συντονισμού και υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, προώθησε νομοσχέδιο για τους συμβούλους και θέσπισε τον ετήσιο προγραμματισμό του ΠτΔ και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε και την καταβολή των συντάξεων το λιγότερο σε ένα μήνα, όπως επίσης και την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΕΕ.
-Να μείνουμε στο ΕΕΕ και να σας μεταφέρω την άποψη που εκφράζεται από πάρα πολλούς πολίτες, σύμφωνα με την οποία, το κοινωνικό αυτό ωφέλημα, αποτελεί για κάποιους «δικαιούχους», κίνητρο να μην θέλουν να εργαστούν.
-Θα πρέπει να σας πω ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας διενήργησε στοχευμένο έλεγχο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 ανάμεσα σε 467 δικαιούχους του ΕΕΕ. Ο έλεγχος, δυστυχώς, κατέδειξε ότι 304 λήπτες του ΕΕΕ δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να είναι δικαιούχοι, οπόταν αφαιρέθηκαν από το σχέδιο.
Στα «ρανταρ» προεδρίας η αξιολόγηση των υπαλλήλων δημοσίου
Η κ. Πική κλήθηκε να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μεγάλη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, με αφορμή το νέο σύστημα αξιολόγησης. Απάντησε σχετικά:
«Ως κυβέρνηση μας προβληματίζει η τροπή που πήρε το όλο θέμα και είναι επόμενο ότι αξιολογούμε τις αντιδράσεις. Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ χειρίζεται δεόντως το πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Θα ήθελα, ωστόσο, να σημειώσω ότι το σύστημα όπως έχει συμφωνηθεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, θα παραμένει.
Την ίδια ώρα, θα ήθελα να επισημάνω ότι εάν εντοπιστούν λάθη, παραλείψεις ή διαδικασίες οι οποίες δεν τηρήθηκαν στη βάση του πλαισίου του συστήματος, θα διορθωθούν.
-Η ΕΔΥ, έχει ρόλο να διαδραματίσει;
-Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) θα προχωρήσει στην ετοιμασία σχετικής έκθεσης. Σε μία παράλληλη διαδικασία, εξετάζονται ήδη από τις επιτροπές ενστάσεων που λειτουργούν ξεχωριστά σε κάθε υπουργείο και οι δεκάδες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί.
-Ακόμη μία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων από εμπλεκόμενους φορείς. Μιλούμε για την απόφαση σύστασης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (ΕΕΑ). Γιατί κ. Πική, δεν προηγήθηκε διάλογος μαζί με τον ΣΕΛΚ και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;
-Θα πρέπει να πω ότι αυτό το οποίο έχει εγκριθεί από το ΥΣ είναι το πλαίσιο του πως θα πρέπει να λειτουργήσει η ΕΕΑ. Είπαμε ότι θα ακολουθήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αυτό πράττουμε.
Την περασμένη Παρασκευή έγινε προς τους επηρεαζόμενους φορείς (ΣΕΛΚ, ΠΔΣ και ΕΚ) σχετική παρουσίαση από τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ.
Θα πρέπει να τονίσω κάτι το οποίο αισθάνομαι έντονα. Για να αλλάξεις αντιλήψεις θα πρέπει πρώτα να βελτιώσεις τον τρόπο που λειτουργείς.
Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει η βούληση για λήψη περαιτέρω μέτρων, εάν και εφόσον χρειαστεί.
Εκστρατεία αποκατάστασης του κύρους της χώρας
- Η κυβέρνηση είπε πολλά για την ανάγκη να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου, από «μαύρες λίστες». Τι έχετε κάνει;
-Kαταρχήν για το θέμα των κυρώσεων η κυβέρνηση και προσωπικά ο ΠτΔ χειρίστηκαν αποφασιστικά το πρόβλημα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου ο οποίος είπε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή. Έχουν μετακληθεί εμπειρογνώμονες από το FBI. Όπως είπαμε πιο πάνω το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συστήσει Ενιαία Εποπτική Αρχή.
Στην Προεδρία έχει συσταθεί επίσης μονάδα εσωτερικού ελέγχου για να επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων. Να επισημάνω τη δεδομένη στήριξη των ανεξάρτητων αρχών που εξετάζουν θέματα διαφθοράς ,όπως είναι η Αρχή κατά της Διαφθοράς και η επιτροπή δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.
Επίσης, ένα έμπρακτο μέτρο αποτελεί η συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύσταση μίας ενιαίας μονάδας κυρώσεων η οποία θα αντικασταστήσει τις μονάδες που λειτουργούν σήμερα κάτω από το ΥΠΟΙΚ, ενώ η κυβέρνηση προχωρά και στην ετοιμασία σχετικής νομοθεσίας επί του θέματος, οπόταν δεν μείναμε στα λόγια.
-Ισχύει η πληροφορία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγάλη καμπάνια για την αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου;
-Ναι. Θέλουμε μέσω της εκστρατείας αυτής να αποκαταστήσουμε το όνομα της χώρας μας και να βελτιώσουμε την αντίληψη που έχουν διεθνή κέντρα για την Κύπρο.
-Αναμένονται νέα κοινωνικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ειδικότερα του νέου κύματος αύξησης των καυσίμων, ενόψει του ότι λήγει στις 31 Μαρτίου το οριζόντιο μέτρο μείωσης του τέλους για τα καύσιμα;
- H κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα δεδομένα που θα έχει ενώπιον της στη βάση της κοινωνικής ευαισθησίας που τη διακρίνει. Η ΕΕ, όπως θα γνωρίζετε, τάσσεται κάθετα εναντίον των οριζόντιων κοινωνικών μέτρων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα οποιαδήποτε κοινωνικά μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να απευθύνονται στης ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τα αρμόδια υπουργεία είναι βέβαιο ότι θα φέρουν σχετικές προτάσεις στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Θεωρώ και αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει πείσει για το κοινωνικό της πρόσωπο. Με τίτλους σας λέω ενδεικτικά τι έχουμε πράξει μέχρι σήμερα:
Δύο δέσμες κοινωνικών μέτρων κόστους €196 εκατ. και €60 εκατ. αντίστοιχα. Κλιμακωτή επιδότηση ηλεκτρισμού, μείωση του φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα, μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για 11 βασικά αγαθά, αύξηση 5% του επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων, στοχευμένο εφάπαξ για στήριξη ληπτών επιδόματος μονογονιών και πολυτέκνων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα €1000, αύξηση του επιδόματος μητρότητας και αύξηση 5% του επιδόματος τέκνου,
-Κυρία Πική, ο ΠτΔ εξήγγειλε τον περασμένο Φεβρουάριο τον εκσυγχρονισμό των δύο ανεξάρτητων θεσμών. Της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Nομικής Υπηρεσίας. Ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει ότι ο ΠτΔ δεν μπορεί να αλλάξει το σχετικό νόμο του Συντάγματος περί ΕΥ. Πώς θα χειριστείτε τις αντιδράσεις;
- Πρόκειται όντως για ένα σοβαρό θέμα το οποίο χρειάζεται σωστή μελέτη και αξιολόγηση. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν εγείρεται οποιοδήποτε προσωπικό θέμα με κανένα εκ των επηρεαζόμενων ανεξάρτητων αξιωματούχων. Ως κυβέρνηση εκτιμούμε όλους τους ανεξαρτήτους θεσμούς. Κατά καιρούς έγιναν προτάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν ώστε να προχωρήσουμε με τον σωστό συνταγματικά τρόπο. Αν με ρωτάτε αν η εξαγγελία του ΠτΔ ισχύει, ασφαλώς και ναι.
-Σε ότι αφορά το σκέλος της πράσινης μετάβασης, επιβεβαιώνεται ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών κατέστη ένας εκ των μεγάλων χορηγών για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου που έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα;
-Να υποδείξω ότι η σταδιακή απαλλαγή του περιβάλλοντος από την εκροή διοξειδίου του άνθρακα, εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη από το διεθνή οίκο McKinsey.
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών συμμετέχει ως χορηγός στο έργο αυτό και ενισχύουν το φιλόδοξο πρόγραμμα της χώρας να τεθούν οι βάσεις προκειμένου να περιοριστεί η εκροή των ρύπων, να μειωθούν οι δαπάνες του ενεργειακού κόστους και να επεκταθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στόχος όλων μας, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μηδενική εκροή ρύπων.
-Η ανώτατη ηγεσία της Εurobank βρέθηκε δύο φορές στο γραφείο του ΠτΔ τους τελευταίους 12 μήνες. Να υποθέσουμε ότι ο ελλαδικός τραπεζικός όμιλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την επόμενη μέρα της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας;
-H Eurobank είναι μία αξιόπιστη ελλαδική τράπεζα η οποία έχει εδώ και αρκετά χρόνια παρουσία στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής της. Aν θα μπορούσα να περιοριστώ σε ένα σχόλιο, θα έλεγα ότι η κίνηση της Eurobank για εξαγορά της Ελληνικής, αποτελεί επιβεβαίωση της καλής πορείας που διαγράφει η κυπριακή οικονομία και παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό μας σύστημα. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ επί του θέματος καθώς τυγχάνει, ως είθισται, αξιολόγησης από τις εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη.
- Θα θέλαμε να αγγίξουμε και το φλέγον θέμα της ΑΤΑ. Ενόψει του κοινωνικό διαλόγου που θα εκδηλωθεί, οι μεν συντεχνίες είναι βέβαιο ότι θα αξιώσουν πλήρη εφαρμογή της στο 100% ενώ, οι εργοδότες θα ζητήσουν πλήρη κατάργηση της. Πώς θα διαχειριστείτε τις εκ διαμέτρου αντίθετες αυτές θέσεις;
- Αναντίλεκτα πρόκειται για ένα σοβαρό εργασιακό ζήτημα το οποίο διαχειρίζεται ο Υπουργός Εργασίας. Πιστεύω πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος ως προς τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της ΑΤΑ, υπό την έννοια ότι θα είναι πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να αφεθεί ο αρμόδιος Υπουργός, ως ο θεματοφύλακας της εργατικής ειρήνης, να το χειριστεί στο τραπέζι του διαλόγου ακούοντας τα επιχειρήματα όλων των εμπλεκομένων.
-Θεωρούμε εύστοχο, πριν κλείσουμε τη συνέντευξη, να σας ζητήσουμε σχόλια σε σχέση με την ανθρωπιστική πρωτοβουλία για τη Γάζα.
-Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναδεικνύει για πρώτη φορά το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα μας στην περιοχή. Ίσως αυτό το οποίο λέγαμε τόσα χρόνια, ότι δηλαδή θα μπορούσαμε να είμαστε γέφυρα στις τρείς ηπείρους, μπορούμε πρακτικά να το αξιοποιήσουμε για το καλό της περιοχής.
Ίσως με αφορμή αυτή την εξέλιξη να μην μας βλέπει ο διεθνής παράγοντας ως ένα πρόβλημα στην περιοχή.
Aυτή η προσπάθεια έγινε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην περιοχή και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο που εξελίσσεται στη γειτονιά μας.
Είναι σημαντικό να καταφέρεις να έχεις σημαντικούς συμμάχους και να θεωρούν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην περιοχή.
Θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στο κυπριακό;
Θα έλεγαν ότι στο κυπριακό δεν μπορεί να έχει άμεση σχέση. Ωστόσο, εκτιμώ ότι αυτό το οποίο βγαίνει είναι ότι η Κύπρος αποδεικνύεται ως ένας έντιμος και σωστός συνομιλητής. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Την ίδια ώρα επίσης, αντανακλά θετικά και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος προβάλλεται επίσης ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής.