ΑΠΟΨΕΙΣ Έφυγε η Βρετανία από την ΕΕ, κατοχυρώθηκε και το χαλλούμι

Έφυγε η Βρετανία από την ΕΕ, κατοχυρώθηκε και το χαλλούμι

Έφυγε η Βρετανία από την ΕΕ, κατοχυρώθηκε και το χαλλούμι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα την κατοχύρωση του χαλλουμιού κάτω από τις ονομασίες, Χαλλούμι/Halloumi/Hellim. Με βάση την απόφαση, η Επιτροπή  το χαλλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), «προστατεύοντας με τον τρόπο αυτόν την πολύτιμη αυτή ονομασία από την απομίμηση και την αντιποίηση σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η κατοχύρωση του χαλλουμιού είναι γνωστό ότι παρέμενε στα συρτάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάνω από 10 χρόνια κυρίως για πολιτικούς λόγους που έχουν σχέση με το κυπριακό. Χώρες στην Ευρώπη ήθελαν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τ/κ όπως οι ίδιες τα αντιλαμβάνονταν ή με πρόσχημα τα πιο πάνω συμφέροντα να προωθήσουν τα δικά τους. Και στην πλευρά μας υπήρχαν αρχικά πολλές αντιρρήσεις για τη λέξη «Hellim».

Επίσης ήταν στη μέση και ο τρόπος ελέγχου της παραγωγής χαλουμιών στα κατεχόμενα. Κατά πόσον δηλαδή θα τηρούνταν οι προδιαγραφές τόσο όσο αφορά το γάλα και τις ποσοστώσεις όσο και τις συνθήκες παραγωγής από πλευράς υγιεινής. Υπήρχε επίσης ο κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσα από τις όλες διαδικασίες ελέγχου.

Και αφού και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας υπήρχαν σοβαρές διαφορές μεταξύ αγελαδοτρόφων, ποιμνιοτρόφων και των τυροκόμων που στο προηγούμενο διάστημα οι Κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης διακυβέρνησης Αναστασιάδη) προτιμούσαν να μην αγγίξουν, το θέμα παρέμενε στο ράφι. Όπως εξάλλου συμβαίνει σχεδόν με όλα τα σημαντικά θέματα στην Κύπρο όπου αφήνουμε τα πράγματα να φθάσουν στο απροχώρητο για να πάρουμε αποφάσεις.

Κάτι παρόμοιο έγινε και με το χαλλούμι. Το τελευταίο διάστημα η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ κινδύνευε να χαθεί και θα έπρεπε επομένως το θέμα να κλείσει. Όπως και έκλεισε. Όχι με τις καλύτερες προδιαγραφές, αλλά εκεί που είχαν φθάσει τα πράγματα δεν υπήρχε περιθώριο νέων αναβολών. Και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο σημερινό Υπουργό Γεωργίας κ. Καδή όσο και στην αρμόδια Επίτροπο στην Ευρώπη κ. Κυριακίδου.

Η εξέλιξη με το χαλούμι δείχνει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη βούληση και οι αποφάσεις καθυστερούν. Επίσης η κατάληξη υποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προκύψουν συνεννοήσεις και συνεργασίες με τους τουρκοκύπριους συμπολίτες μας.

Προσωπικά θεωρώ όμως ότι στην κατοχύρωση του χαλλουμιού συνέβαλε καθοριστικά και μια άλλη πρόσφατη εξέλιξη. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστή η στάση και η πολιτική των βρετανών όχι μόνο στο θέμα του χαλλουμιού αλλά και γενικότερα έναντι της Κύπρου.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Βρετανία μπορεί τελικά να αποδειχθεί πιο προσιτή για την Κύπρο. Όχι μόνο σε θέματα ενδοενωσιακά αλλά και σε ότι αφορά τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία για το κυπριακό και όλα όσα απορρέουν από αυτό. Φτάνει βέβαια να είμαστε σοβαροί, θετικοί και αποφασιστικοί στις αποφάσεις μας εκεί και όπου χρειάζεται.

NEWSLETTER