Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Κύπρος αναγνώρισε ο Επίτροπος Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της ΕΕ Γουόπκε Χόκστρα, ο οποίος σε συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου εξήρε τη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (NECP) και την προώθηση των πολιτικών της πράσινης μετάβασης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, η συνάντηση των δύο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας της κ. Παναγιώτου στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, και μετά τη συνάντησή της με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ανθεκτικότητας Νερού και Ανταγωνιστικής Κυκλικής Οικονομίας Τζέσικα Ρόζγολ.
«Αφού η Υπουργός συνεχάρη τον Επίτροπο Hoekstra για την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών έως το 2030. Τόνισε ότι η χώρα προχωρά εντατικά στην επικαιροποίηση και κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (NECP), με στόχο μια ολιστική προσέγγιση που καλύπτει καίριους τομείς όπως η διαχείριση αποβλήτων, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων», σημειώνεται.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου συνεχίζει λέγοντας ότι «συζητώντας για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Υπουργός ανέδειξε τη σημασία της προώθησης ισχυρών πολιτικών κλιματικής δράσης με έμφαση τόσο στη μείωση των εκπομπών όσο και στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
«Επεσήμανε η Δρ Παναγιώτου ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κλιματικής Νομοθεσίας και τόνισε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Προσαρμογής που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των κρατών-μελών, όπως οι επιπτώσεις της ξηρασίας και της ερημοποίησης στη Μεσόγειο», προστίθεται.
Αναφέρεται ότι ο Επίτροπος Χόκστρα, «από την πλευρά του, αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Κύπρος και εξήρε τη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την επικαιροποίηση του NECP και την προώθηση των πολιτικών της πράσινης μετάβασης».
«Παράλληλα, σημείωσε τη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ΕΕ απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η απώλεια βιοποικιλότητας, ζητήματα που απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή δράση», συμπληρώνεται.
Κλείνοντας τη συνάντηση, Επίτροπος και Υπουργός συμφώνησαν όπως άμεσα διευθετηθεί συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο για περαιτέρω συζήτηση των προσπαθειών της Κύπρου για επίτευξη των στόχων, ενώ στη συνέχεια να οργανωθεί και συνάντηση σε Υπουργικό επίπεδο, καταλήγει η ανακοίνωση.