Στόχος είναι να δοθεί υποστήριξη στον τομέα της αλιείας ώστε να καταστεί σε Ευρώπη και Κύπρο ανταγωνιστικός, βιώσιμος και ανθεκτικός, είπε ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κώστας Καδή, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, προσθέτοντας πως θα υπάρξει άμεση επικοινωνία του γραφείου του με το Υπουργείο Γεωργίας για στήριξη των ψαράδων.
Από την πλευρά της η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου, που συνόδευσε το πρωί της Παρασκευής τον Επίτροπο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, όπου συναντήθηκαν με ψαράδες και υδατοκαλλιεργητές και συζήτησαν τα προβλήματα τους, χαρακτήρισε «σημαντική» τη σημερινή μέρα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον διάλογο με τους αλιείς, ώστε να ενδυναμώσουμε, να κάνουμε βιώσιμο και ανθεκτικότερο τον συγκεκριμένο τομέα.
Στις δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών ανέφερε ότι «εγκαινιάζουμε την πανευρωπαϊκή περιοδεία σε παράκτιες περιοχές για συζήτηση με τους ανθρώπους του ευρύτερου τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Η πρώτη συνάντηση γίνεται συμβολικά στη ιδιαίτερη μου πατρίδα, την Κύπρο και είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις των ανθρώπων του ευρύτερου αλιευτικού τομέα».
Πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι να έχουμε μια απευθείας επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς και -αν είναι δυνατόν -να εμβολιάσουμε και τις δικές μας πολιτικές με τις δικές τους σκέψεις. Είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καθημερινά επαφή με τη θάλασσα, γνωρίζουν καλύτερα από όλους ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στον τομέα» . Σημείωσε περαιτέρω πως θεωρεί «τουλάχιστον ηθική υποχρέωσή μας να τους ακούσουμε και είμαι βέβαιος ότι έχουν πολλά χρήσιμα να μας πουν, τα οποία μπορούμε στη συνέχεια να αξιοποιήσουμε».
Αναφερόμενος στην Κύπρο ο Επίτροπος είπε πως «όπως και άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικά προβλήματα, η κλιματική αλλαγή, τα εισβλητικά είδη που αλλοιώνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, η ρύπανση. Κάθε μέρα που περνά, υπολογίζεται ότι 700 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη Μεσόγειο, ένα πρόβλημα το οποίο υποβαθμίζει και έχει αντίκτυπο και στην αλιεία».
Εχουμε, συνέχισε ο κ. Καδής, «ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες και όλα αυτά τίθενται στο δικό μας μικροσκόπιο. Θα υπάρχει άμεση επικοινωνία ανάμεσα στο Υπουργείο (Γεωργίας) και στο γραφείο μου, ούτως ώστε τα ζητήματα αυτά να τα παρακολουθούμε και να δώσουμε όλη τη δυνατή υποστήριξη που μπορούμε στο πλαίσιο πάντοτε του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ούτως ώστε να καταστεί ο τομέας της αλιείας, και στην Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο, ανταγωνιστικός, βιώσιμος και ανθεκτικός». Αυτός, σημείωσε, «είναι ο ευρύτερος μας στόχος».
Σε παρατήρηση ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα των ψαράδων στην Κύπρο ο κ. Καδής είπε πως «είναι γεγονός ότι ως Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για πέντε χρόνια είχα επικοινωνία με τους αλιείς μας. Γνωρίζω αρκετά από τα προβλήματά τους, τα οποία έχουν και ένα δυναμικό χαρακτήρα, εξελίσσονται, δεν είναι στάσιμα».
Σήμερα είναι μια ευκαιρία, ανέφερε, «να δούμε πού βρισκόμαστε και να δούμε ποιες είναι οι νέες αναδυόμενες προκλήσεις και να επικεντρωθούμε στο πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές».
Από την πλευρά της η Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε «χαρά και μεγάλη τιμή που ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών εγκαινιάζει αυτή την επαφή με τους αλιείς μας, με τον κόσμο της θάλασσας και του ευρύτερου αλιευτικού τομέα, από την ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κύπρο».
Αυτό, πρόσθεσε, «μας δίνει μια ιδιαίτερη αισιοδοξία, διότι η μικρή και παράκτια αλιεία, που χαρακτηρίζει τον αλιευτικό τομέα της Κύπρου, έχει τις ιδιαίτερες προκλήσεις να αντιμετωπίσει, είτε αυτό αφορά τις παρεμβάσεις που δέχονται στη θάλασσα, είτε αφορά τα εισβλητικά είδη, είτε τη ρύπανση, είτε και την ίδια την βιωσιμότητα του τομέα».
Πρόσθεσε πως «όλες αυτές οι προκλήσεις, τις οποίες ο Επίτροπος γνωρίζει πάρα πολύ καλά, τίθενται επί τάπητος και είναι η πιο δυναμική στιγμή αυτή, για να μπορέσουμε να τα ακούσουμε απευθείας από τους άμεσα εμπλεκόμενους, μέσα από έναν διάλογο που ήδη έχουμε μαζί τους, με τον κάθε σώμα που εκπροσωπεί».
Η ιδιαιτερότητα της σημερινής μέρας έγκειται, σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, «στο ότι μαζεύονται όλοι μαζί σε ένα χώρο για να μπορέσουμε να τους ακούσουμε, αλλά και τα σύνολα που τους εκπροσωπούν».
Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το ότι η επαφή που έχουμε με τους με τους αλιείς, μάς έχει επιτρέψει να δώσουμε συγκεκριμένα μέτρα και σχέδια που να καλύπτουν τις ανάγκες τους».
Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο σχέδιο για τον λαγοκέφαλο με τα 4,73 ευρώ και την πρόσφατη απόφαση για την οικονομική τους ενίσχυση από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα δελφίνια στα δίχτυα τους, με μια αποζημίωση που φτάνει μέχρι τα 1.900 ευρώ. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από τις δικές τους εισηγήσεις, τέτοιες εισηγήσεις είναι που ψάχνουμε και είναι αυτές που υιοθετούμε στις πολιτικές μας».
Όπως εξήγησε η Υπουργός, «οι πολιτικές μας δεν θα έχουν αντίκρισμα αν δεν έρχονται από τους ίδιους που τις εφαρμόζουν για να μπορέσουν να δώσουν και τα θετικά αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτό τον διάλογο που έχουμε με τους αλιείς μας, για να ενδυναμώσουμε, να κάνουμε βιώσιμο και ανθεκτικότερο τομέα».
Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση, που «σήμερα έχουμε μαζί μας και νέους ψαράδες», σημειώνοντας πως «είναι εκεί που εστιάζουμε για να κάνουμε ακόμα πιο ελκυστικό τον κλάδο».
Από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Χαραλάμπους, Πρόεδρος Επαγγελματιών Ψαράδων Α και Β ευχαρίστησε τον κ. Καδή, «που ήταν και πάντα θα είναι δίπλα μας είμαστε σίγουροι και που επέλεξε την Κύπρο, ως την πρώτη χώρα να επισκεφθεί, υπό την ιδιότητα του ως Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πούμε τα προβλήματα μας».
Εξάλλου, ο Γιάννος Οικονομίδης, Γραμματέας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργητών ανέφερε πως «είναι μεγάλη τιμή που έχουμε σήμερα μαζί μας τον Επίτροπο ο οποίος μας επισκέπτεται για πρώτη φορά στην περιοδεία του στην Κύπρο» και ευχήθηκε καλή δύναμη, εκφράζοντας την ελπίδα «να φέρει την Κύπρο πιο κοντά στην Ευρώπη».