Πώς «διαβάζουν» διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη οι αρχηγοί
Πώς «διαβάζουν» διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη οι αρχηγοί
Της Ελένης Χαραλάμπους
17/12/2024 7:45

Με κατά μέτωπο επίθεση κατά της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, με βολές και επίρριψη ευθυνών για τις πολιτικές της σε σημαντικά θέματα εμφανίσθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που με διθυράμβους στόλισαν το πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση του τα κόμματα της συμπολίτευσης, άρχισε χθες το απόγευμα η τριήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, στην παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, καθώς και του υφυπουργού Μετανάστευσης

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η πρόεδρος του σώματος και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ο γενικός γραμματέας ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ενώ και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης εξαπόλυσαν πυρά, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα οικονομίας, ακρίβειας, ανεργία, το αυξημένο κόστος δανεισμού και στέγασης, καθώς και τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που επηρεάζουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Επίσης αιχμές άφησαν για την εσωτερική διακυβέρνηση, τους χειρισμούς στις μεταρρυθμίσεις και το κυπριακό, αλλά και σε πολιτικές της κυβέρνησης σε θέματα υγείας, παιδείας και μεταναστευτικού, καθώς και σε θέματα διαφθοράς και εξυπηρέτησης ημετέρων.

Από την άλλη οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ παρά το «σπασμένο τηλέφωνο» στην επικοινωνία με την κυβέρνηση, εντούτοις εμφανίστηκαν χθες σε ευθεία γραμμή με τις κυβερνητικές θέσεις, τις οποίες μάλιστα πρόβαλλαν με ζήλο.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού με βάση τον προγραμματισμό θα κορυφωθεί αύριο με την ψήφιση του, όπου και δεδομένη δείχνει ότι είναι η υπερψήφιση του. Ήδη την πρόθεση τους να υπερψηφίσουν το προϋπολογισμό έχουν εκφράσει ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Την πρόθεση του για καταψήφιση του προϋπολογισμού έχει εκφράσει το ΑΚΕΛ, ενώ ΕΛΑΜ και  Κίνημα Οικολόγων κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους για το τι προτίθενται να πράξουν.

Αννίτα Δημητρίου: Άτολμη και αναποφάσιστη διακυβέρνηση

Έντονα επικριτική κατά της κυβέρνησης εμφανίσθηκε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου παρόλο που ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας της ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το κρατικό προϋπολογισμό του 2025, εντούτοις εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης, ενώ από το στόχαστρο της δεν ξέφυγε και το ΑΚΕΛ.

Μεταξύ άλλων καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει και τι προτεραιότητες χρειάζεται να δρομολογηθούν» στην εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ είπε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα».

«Αντί να πάμε μπροστά, μένουμε στάσιμοι», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «μία εσωτερική διακυβέρνηση άτολμη και αναποφάσιστη, χωρίς όραμα, χωρίς στίγμα και κατεύθυνση».

Μίλησε, ακόμα, για «μία κυβέρνηση που αφήνει τα προβλήματα να διαιωνίζονται και σε κάθε δυσκολία κρύβεται πίσω από τη δημόσια υπηρεσία και τη Βουλή και κακώς αναλαμβάνει η Βουλή».

Η κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι δεν υπάρχει στόχευση στα επιδόματα που δίνονται, σημειώνοντας ότι οι ανελαστικές δαπάνες δεσμεύουν μακροπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του κράτους.

Αναφέρθηκε σε ιεράρχηση θεμάτων «με βάση το εφήμερο κέρδος της δημοσιότητας», καθώς και σε «οικειοποίηση» έργων και μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν από πριν.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρόσφατη ψηφοφορία επί της πρότασης ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών, κάνοντας λόγο για πρόταση νόμου «που θα έβαζε για ακόμη μια φορά τη χώρα σε περιπέτειες και που θα πλήρωναν το κόστος για ακόμα μια φορά οι πολίτες».

Είπε ότι «δεν γίνεται να κρύβεται η κυβέρνηση στα μεγάλα θέματα» και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ εισέπραξε εκκλήσεις από ανθρώπους της αγοράς για να «βάλει πλάτη».  

«Δεν είναι τυχαίο που οι πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα είναι δανεικές από την παράταξή μας», συνέχισε η κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης στη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.  

Ακολούθως, η κ. Δημητρίου, σημείωσε ότι «η τακτική του να μοιράζεις θέσεις και προνόμια σε φίλους, συγγενείς και συμφέροντα, ανταλλάσσοντας εύνοια με πολιτικά και οικονομικά δώρα» θα είναι καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία, «καθώς ανοίγει το παράθυρο στον διχασμό και ενισχύει τον λαϊκισμό».

Στ. Στεφάνου: Κατώτερος των αναγκών ο προϋπολογισμός

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, με τα πυρά να κατευθύνονται και κατά του ΔΗΣΥ και τις πολιτικές του κατά την δεκαετή διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη εξαπόλυσε ο γενικός γραμματέας ΑΚΕΛ.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι είναι γνωστό ήδη ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το κρατικό προϋπολογισμό του 2025, όπως είπε «γιατί είναι χωρίς συγκροτημένη στρατηγική αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, χωρίς φιλόδοξο αναπτυξιακό σχεδιασμό και κατώτερος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων».

 Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει θετική εικόνα σε βασικούς δείκτες, την ίδια ώρα όμως δεν μπορούμε να εξετάζουμε την οικονομία ανεξάρτητα από την κοινωνία, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα φαινόμενα φτώχειας και αδυναμίας εξασφάλισης των βασικών αγαθών.

«Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας. Δεν λήφθηκαν αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία σοβαρά μεγεθύνθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν σε όλους τους βασικούς κοινωνικούς δείκτες η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε.

Χρ. Χρίστου: Αποτέλεσμα θυσιών πολιτών η ισχυρή οικονομία

«Η ύπαρξη ισχυρής οικονομίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να έχουμε συστήματα παιδείας, υγείας, κράτος πρόνοιας και το κυριότερο προοπτική για τις μελλοντικές γενιές», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Ανέφερε, επίσης, ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης είναι μια θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μεγάλων θυσιών από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικών λιτότητας.

Είπε, ωστόσο, ότι «η καθημερινότητα συνεχίζει να είναι ένας αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες συμπολίτες μας» και πρόσθεσε πως το κάθε νοικοκυριό βρίσκεται αντιμέτωπο με τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τις τιμές των καυσίμων, τις τραπεζικές δόσεις και τα ακριβά ενοίκια.

Στ. Παπαδούρης: Άμεσες κινήσεις για στήριξη πολιτών

Την σκυτάλη πήρε και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

Δήλωσε ότι ο καιρός έχει πια ωριμάσει για άμεσες κινήσεις και πολιτικές ελάφρυνσης του φορτίου που ο κόσμος έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια, για να μπορεί να απολαμβάνει η χώρα καλούς αριθμούς, δείκτες και αξιολογήσεις..

«Αυτό μπορεί να γίνει με ορθολογισμό και στόχευση και όχι με οριζόντιο τρόπο, με παροχή κινήτρων, φορολογικών χαλαρώσεων και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας», είπε ο κ. Παπαδούρης.

Ν. Παπαδόπουλος: Επιτροπή για αξιολόγηση ΓΕΣΥ

Όσον αφορά τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έμπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και των πολιτικών ολόκληρης της κυβέρνησης.

Μόνο μελανό σημείο κατά το κ. Παπαδόπουλο είναι η διαχείριση του ΓΕΣΥ και κάλεσε τον ΠτΔ να διορίσει μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, πριν να είναι πολύ αργά.

«Παρά την αβεβαιότητα, παρά τις παγκόσμιες εξελίξεις, η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανθεκτικότητας. Εξάλλου δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ποια είναι η πραγματική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Ήδη έχουν μιλήσει όλοι οι οίκοι αξιολόγησης. Είχαμε 8 διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας μέσα σε 20 μήνες. Για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν πλέον την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα», πρόσθεσε.

Μ. Σιζόπουλος: Να μην επαναληφθούν τα λάθη

Την στήριξη προς την διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη εξέφρασε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, κατά την ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.

Ανέφερε ότι, «η συνετή και ορθολογιστική διαχείριση» των δημόσιων οικονομικών από την παρούσα Κυβέρνηση, εν μέσω σοβαρών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, «οδήγησε σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οικονομική ανάπτυξη, η οποία, όμως, πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας πορείας οικονομικής διαχείρισης με κύριο στόχο την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας».

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, «για την εξαιρετική εργασία», ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «μακριά από λαϊκισμούς και ανέξοδες ρητορικές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομία και η κοινωνική πολιτική, το κράτος καλείται να αποπληρώσει το δάνειο της τρόικα ύψους 6.3 δις ευρώ, που προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη λόγω λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων.  Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν», ανέφερε.

Μ. Κάρογιαν: Να εγκύψουμε στα προβλήματα των πολιτών

Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του προέδρου της ΔΗΠΑ Μάριου Καρογιάν, ο οποίος δήλωσε ότι η συζήτηση του Προϋπολογισμού γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη δυο πόλεμοί στη γειτονιά μας, είναι η αβεβαιότητα που προκαλείται με την εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύει η διακηρυγμένη πολιτική του για επιβολή δασμών, καθώς και η πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει την Γερμανία και ακόμα περισσότερο την Γαλλία, που ήσαν και εξακολουθούν να είναι οι ατμομηχανές της ΕΕ.

Είπε, παράλληλα, ότι «θα πρέπει να ενσκήψουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών».

«Γιατί, κακά τα ψέματα, πολλά νοικοκυριά υπέφεραν και εξακολουθούν να υποφέρουν από τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και δεν είχαν μερίδιο από τις δημοσιονομικές θετικές επιδόσεις.

Μπορεί η οικονομία να καταγράφει ισχυρούς θετικούς δείκτες, αλλά μια σημαντική μερίδα δεν το αισθάνεται στη τσέπη της, αφού το συσσωρευμένο κόστος ζωής, εξανεμίζει τις όποιες διαφοροποιήσεις στο εισόδημά τους», συμπλήρωσε.

Έκθεση προϋπολογισμού

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Χριστιάννα Ερωτοκρίτου παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της επιτροπής η οποία εξέτασε σε 12 συνεδρίες μελέτησε τους προϋπολογισμούς, κατά υπουργείο, υφυπουργείο και τους άλλους ανεξάρτητους θεσμούς και υπηρεσίες.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η προοπτική της κυπριακής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, είναι θετική, περιβάλλεται ωστόσο από σημαντική αβεβαιότητα.

Υπάρχει ανησυχία για την ακρίβεια, το αυξημένο κόστος δανεισμού και στέγασης, καθώς και τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που επηρεάζουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Σημειώνεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 όπως κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 4,8% και δαπάνες €10,2 δισ., ενώ το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 64,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φθάσει στα €33,86 δισ., με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,1% και με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να προβλέπεται στο 2,0%.

28 κυβερνητικές τροπολογίες και 86 από τα κόμματα

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μαζί με το προϋπολογισμό θα τεθούν προς ψήφιση αύριο οι 28 κυβερνητικές τροπολογίες, οι οποίες προβλέπουν αύξηση πιστώσεων, μείωση και μεταφορά κονδυλίων αλλά επίσης ρυθμίζονται διάφορά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και θέματα προσωπικού.

Επίσης οι τροπολογίες των κομμάτων, οι οποίες μετά από την ομαδοποίηση ανέρχονται σε 86. Σημειώνεται ότι οι πλείστες από αυτές αφορούν ενημέρωση της Βουλής για έργα και κονδύλια, ενώ ελάχιστες αφορούν το σταύρωμα ή την περικοπή κονδυλίων.

Από τις 86 τροπολογίες το κομμάτων μετά την ομαδοποίηση πλειοψηφία για έγκριση σχηματίζουν οι 15, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί μεγαλύτερος αριθμός τους.

Σχετικές ειδήσεις

NEWSLETTER