Σκληρή γλώσσα για τις πολιτικές της κυβέρνησης, παρά τις θετικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία, εξαπολύσαν οι αρχηγοί των κομμάτων στις ομιλίες τους ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την σημερινή έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, με τους πλείστους από αυτούς να απαιτούν την στήριξη της κοινωνίας και των πολιτών.
Αρχικά η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέγνωσε την έκθεση της επιτροπής Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, αναφέροντας ότι, η κυπριακή οικονομία, παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, αναμένεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία, καταγράφοντας επιτάχυνση στον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ για την επόμενη τριετία προβλέπεται διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς με χαμηλότερο ωστόσο ρυθμό.
Μεταξύ άλλων η κ. Ερωτοκρίτου κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2025, ανέφερε σε σχέση με την γενικότερη πορεία της οικονομίας και τον προϋπολογισμό για το 2025, ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών αναγνωρίζουν τις δύσκολες συνθήκες ως έχουν διαμορφωθεί, συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και τη μεγάλη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις στις οποίες βασίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025, ενώ αναγνωρίζουν επίσης τους πιθανούς κινδύνους σε σχέση με την πορεία της κυπριακής οικονομίας σε περίπτωση επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Πρόσθεσε ότι παρά το αβέβαιο και δυσμενές περιβάλλον, «η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσης τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών για το τρέχον έτος και τη θετική προοπτική για την τριετία 2025-27, καθώς και την επιβεβαίωση της θετικής προοπτικής και της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης».
ΔΗΣΥ: Δεν θα γίνουμε το άλλοθι καμίας ανεπάρκειας
Την πρόθεση του ΔΗΣΥ να υπερψηφίσει το κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος του σώματος, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας όμως τις ανησυχίες της παράταξής της για τις ανελαστικές δαπάνες και τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2025, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σημειώνοντας τις εισηγήσεις της παράταξής της.
«Νιώθουμε την ηθική ευθύνη να υπερβαίνουμε τους όποιους προσωπικούς ή κομματικούς ανταγωνισμούς, να υπηρετούμε με προσήλωση το δημόσιο συμφέρον, ανεπηρέαστοι από σκοπιμότητες ή συμφέροντα», σημείωσε στην ομιλία της η κ. Δημητρίου, δηλώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ επιδιώκει «τη διαβούλευση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με τους οργανωμένους φορείς των εργαζομένων, με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα».
«Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας συμμαχίας ευθύνης με όλους τους συμπολίτες μας που κατανοούν την ανάγκη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και αντιλαμβάνονται παράλληλα τους κινδύνους του μηδενιστικού λαϊκισμού», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, παρά τις ανησυχίες και τις διαφωνίες που εκφράζει, καταθέτοντας εισηγήσεις για διορθώσεις.
«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αφήσουν τη χώρα μετέωρη και θα διακινδυνεύσουν τους κόπους του λαού μας», είπε. «Αντίθετα, εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του πολίτη», πρόσθεσε.
Εισαγωγικά στην ομιλία της η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη ρευστότητα και την αβεβαιότητα λόγω «σημαντικών πολιτικών, γεωπολιτικών και οικονομικών μεταβολών, κάνοντας λόγο για ένα «ασταθές και επικίνδυνο περιβάλλον».
Μίλησε για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, για την πολιτική αστάθεια σε Γερμανία και Γαλλία, για τις αδυναμίες στα αντανακλαστικά της ΕΕ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και ρωσική κατοχή στην Ουκρανία, για τις καταστροφές στον Λίβανο, για την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας στη Συρία και για την ισχυροποίηση της Τουρκίας.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι «ο συντονισμός των προσπαθειών μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά βεβαίως και σε διμερές και πολυμερές επίπεδο δεν είναι απλώς απαραίτητος, αλλά ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας». Επεσήμανε, δε, τον κίνδυνο πως, μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, «η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας αν δεν υπάρξουν σωστά αντανακλαστικά μπορεί να εξαντληθεί σύντομα».
«Εκεί που η παρούσα κυβέρνηση περπατά ορθά κατά την άποψη μας, στο μονοπάτι που χάραξε η προηγούμενη με ωφέλιμες πολιτικές θα το πιστώνουμε χωρίς υπεκφυγές όπως για παράδειγμα οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας ή οι αμυντικοί εξοπλισμοί», ανέφερε η κ. Δημητρίου, μιλώντας ιδιαίτερα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σημείωσε, όμως, ότι «ο καθένας έχει τις ευθύνες και το ρόλο του από τη θέση που τον όρισαν οι πολίτες και δεν θα γίνουμε το άλλοθι καμίας ανεπάρκειας».
Στην ομιλία της καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει και τι προτεραιότητες χρειάζεται να δρομολογηθούν» στην εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ είπε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα», αναφερόμενη στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν.
«Αντί να πάμε μπροστά, μένουμε στάσιμοι», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «μία εσωτερική διακυβέρνηση άτολμη και αναποφάσιστη, χωρίς όραμα, χωρίς στίγμα και κατεύθυνση». Μίλησε, ακόμα, για «μία κυβέρνηση που αφήνει τα προβλήματα να διαιωνίζονται και σε κάθε δυσκολία κρύβεται πίσω από τη δημόσια υπηρεσία και τη Βουλή και κακώς αναλαμβάνει η Βουλή πολλές φορές ευθύνη που δεν της αναλογεί το έχω πει επανειλημμένα όπως για παράδειγμα σήμερα με το θέμα των προβληματικών αερόσακων».
ΑΚΕΛ: Αποφάσεις για αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων
Η οικονομία, παρά τη θετική εικόνα δεν μπορεί να εξετάζεται ανεξάρτητα από την κοινωνία τόνισε από πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του και κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία, όπως είπε, μεγεθύνθηκαν.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το ΑΚΕΛ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025, «γιατί είναι χωρίς συγκροτημένη στρατηγική αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, χωρίς φιλόδοξο αναπτυξιακό σχεδιασμό και κατώτερος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων».
Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει θετική εικόνα σε βασικούς δείκτες, την ίδια ώρα όμως δεν μπορούμε να εξετάζουμε την οικονομία ανεξάρτητα από την κοινωνία, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα φαινόμενα φτώχειας και αδυναμίας εξασφάλισης των βασικών αγαθών.
«Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας. Δεν λήφθηκαν αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία σοβαρά μεγεθύνθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν σε όλους τους βασικούς κοινωνικούς δείκτες η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε.
"Χρειάζονται μέτρα που να μειώνουν το κόστος του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και των επιτοκίων. Χρειάζονται πολιτικές που να καθιστούν προσιτή τη στέγη και να βελτιώνουν την κοινωνική πολιτική του κράτους. Αυτοί είναι οι πυλώνες μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ακρίβεια. Όχι ημίμετρα, όχι αποσπασματικές λύσεις στις οποίες περιορίζεται η κυβέρνηση», σημείωσε.
Επιβάλλεται να επενδύσουμε σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας μας που ιστορικά αποδείχθηκαν -και συνεχίζουν να είναι- σημαντικοί (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποιητική και κατασκευαστική βιομηχανία, υπηρεσίες).
Παράλληλα, πρέπει να επενδύσουμε σε νέους τομείς, όπως είναι η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.
Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τα διαδραματιζόμενα στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Η αναφορά για μονοπώλια στον τομέα της Υγείας φέρνει στην επιφάνεια ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στον τόπο μας με μονοπωλιακές καταστάσεις, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας δεν λειτουργεί ο λεγόμενος ανόθευτος ανταγωνισμός, ούτε και η ελεύθερη αγορά «αφού είναι εγκλωβισμένη από την ύπαρξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων».
«Ολιγοπώλιο υπάρχει στον κρίσιμο τομέα των τραπεζών ο οποίος ελέγχεται και σχεδόν πλήρως ποδηγετείται από δύο τράπεζες που καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους.
ΔΗΚΟ: Η οικονομία παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανθεκτικότητας
Ο προϋπολογισμός για το 2025 κατατίθεται μέσα σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας λόγω σοβαρών, γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας επίσης κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.
Παρά τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, εξακολουθούν να καταγράφονται και σημαντικοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
«Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι δημιουργούν αβεβαιότητα και ενδεχομένως να συνεχίσουν να μας προκαλούν επιπτώσεις στο μεταναστευτικό και στον τουρισμό», σημείωσε.
Είπε, παράλληλα, ότι η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 15ετίας, κάτω του 5% (4.8%) σε σύγκριση µε 6,5% όταν ανέλαβε η παρούσα διακυβέρνηση και 16% το 2013, σημειώνοντας ότι μειώθηκε δια τρία η ανεργία από το 2013.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ίσως, όμως, το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυπριακής οικονομίας είναι η σημαντική μείωση του δημόσιουχΧρέους και υπενθύμισε «ότι στο απόγειο της χρεοκοπίας μας, το δημόσιο χρέος το 2015 είχε φτάσει το 108% του ΑΕΠ μας».
«Θα κάνω μια πρόβλεψη: Εάν όλα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά, το δημόσιο χρέος θα πάει κάτω από 60% του ΑΕΠ, όχι το 2026 όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά εντός του 2025», σημείωσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, ακόμη, ότι η θετική πορεία της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί.
«Με έναν προϋπολογισμό που στοχεύει στην ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Επίκεντρο του οποίου είναι η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι η θετική εικόνα της κυπριακής οικονομίας «σίγουρα δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό».
«Φυσικά και αναγνωρίζω πως υπάρχουν μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις και σημαντικά προβλήματα. Είναι γεγονός πως ο πληθωρισμός των τελευταίων χρόνων και η αύξηση του κόστους ζωής, πιέζουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις. Η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής είναι όντως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία», σημείωσε.
ΕΛΑΜ: Χρειάζεται ολοκληρωμένο πλάνο οικονομικής πολιτικής
Την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλάνου οικονομικής πολιτικής με αφετηρία το 2025, εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
«Η ύπαρξη ισχυρής οικονομίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να έχουμε συστήματα παιδείας, υγείας, κράτος πρόνοιας και το κυριότερο προοπτική για τις μελλοντικές γενιές», είπε κ. Χρίστου.
Ανέφερε, επίσης, ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης είναι μια θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μεγάλων θυσιών από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικών λιτότητας.
Είπε, ωστόσο, ότι «η καθημερινότητα συνεχίζει να είναι ένας αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες συμπολίτες μας» και πρόσθεσε πως το κάθε νοικοκυριό βρίσκεται αντιμέτωπο με τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τις τιμές των καυσίμων, τις τραπεζικές δόσεις και τα ακριβά ενοίκια.
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ εξέφρασε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλάνου με αφετηρία το 2025 που θα στοχεύει σε τέσσερις άξονες, που είναι η περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους καταγράφονται υπερβολικές δαπάνες, η επανεξέταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, η προσήλωση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και το κράτος πρόνοιας.
Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε μέτρα για την ενθάρρυνση υγιών επενδύσεων, την εξεύρεση εργαλείων χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της ναυτιλίας, της τουριστικής βιομηχανίας και της απλοποίησης των διαδικασιών γραφειοκρατικής φύσεως.
Αναφορικά με το κράτος πρόνοιας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι "υπάρχουν πολλά περιθώρια επέμβασης στην υποχρέωση της πολιτείας να στέκεται αρωγός κοντά στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη".
ΕΔΕΚ: Να επαναληφθούν λάθη σε οικονομία
Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν, δήλωσε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, κατά την ομιλία του.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι, «η συνετή και ορθολογιστική διαχείριση» των δημόσιων οικονομικών από την παρούσα Κυβέρνηση, εν μέσω σοβαρών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, «οδήγησε σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οικονομική ανάπτυξη, η οποία, όμως, πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας πορείας οικονομικής διαχείρισης με κύριο στόχο την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας».
Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, «για την εξαιρετική εργασία», ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «μακριά από λαϊκισμούς και ανέξοδες ρητορικές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομία και η κοινωνική πολιτική, το κράτος καλείται να αποπληρώσει το δάνειο της τρόικα ύψους 6.3 δις ευρώ, που προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη λόγω λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν», ανέφερε.
Η αύξηση της παραγωγικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας, η περαιτέρω μείωση των καθολικών επιδομάτων και η αντικατάσταση με στοχευμένα επιδόματα νέου τύπου, η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα για συγχρηματοδότηση έργων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, η άσκηση πίεσης στις τράπεζες για υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και η άμεση έλευση του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι κάποιες από τις εισηγήσεις στις οποίες αναφέρθηκε.
Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι συνολικές δαπάνες στον τομέα διπλασιάσθηκαν «χωρίς να υπάρξει και η ανάλογη ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών».
ΔΗΠΑ: Ώρα για στήριξη των πολιτών
Η ΔΗΠΑ, συνεπής στο καθήκον και την ευθύνη που της αναλογεί, θα υπερψηφίσει και φέτος τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είπε ο πρόεδρος της, Μάριος Καρογιάν, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση του Προϋπολογισμού γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη δυο πόλεμοί στη γειτονιά μας, είναι η αβεβαιότητα που προκαλείται με την εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύει η διακηρυγμένη πολιτική του για επιβολή δασμών, καθώς και η πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει την Γερμανία και ακόμα περισσότερο την Γαλλία, που ήσαν και εξακολουθούν να είναι οι ατμομηχανές της ΕΕ.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα δημοσιονομικά του κράτους, ο κ. Καρογιάν είπε, ότι μέσα σ’ αυτό το ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, που οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον τους, που βιώνουν την κλιματική κρίση και αισθάνονται να απειλούνται από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, που η ακρίβεια συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων, που οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, οδηγώντας σε απόγνωση διαρκώς μεγαλύτερα τμήματα των πληθυσμών, που ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός βρίσκονται σε έξαρση οδηγώντας σε άνοδο την Ακροδεξιά και τον αυταρχισμό, «καλούμαστε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας με πειθαρχία, ορθολογισμό και σύνεση».
«Γιατί, κακά τα ψέματα, πολλά νοικοκυριά υπέφεραν και εξακολουθούν να υποφέρουν από τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και δεν είχαν μερίδιο από τις δημοσιονομικές θετικές επιδόσεις. Μπορεί η οικονομία να καταγράφει ισχυρούς θετικούς δείκτες, αλλά μια σημαντική μερίδα δεν το αισθάνεται στη τσέπη της, αφού το συσσωρευμένο κόστος ζωής, εξανεμίζει τις όποιες διαφοροποιήσεις στο εισόδημά τους», συμπλήρωσε.
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους είναι πολυσύνθετες.
«Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο κόσμος είναι πια κουρασμένος, αποστασιοποιημένος, υποψιασμένος και καχύποπτος. Έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής και της ανοχής του. Δεν αγοράζει γενικολογίες, αοριστολογίες και ανέξοδες υποσχέσεις. Περιμένει πρακτικές, ρεαλιστικές και συγκεκριμένες λύσεις με σύγχρονες εφαρμόσιμες προδιαγραφές και άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα», κατέληξε.
Οικολόγοι: Καιρός για πολιτικές ελάφρυνσης του κόσμου
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι ο καιρός έχει πια ωριμάσει για άμεσες κινήσεις και πολιτικές ελάφρυνσης του φορτίου που ο κόσμος έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια, για να μπορεί να απολαμβάνει η χώρα καλούς αριθμούς, δείκτες και αξιολογήσεις.
«Αυτό μπορεί να γίνει με ορθολογισμό και στόχευση και όχι με οριζόντιο τρόπο, με παροχή κινήτρων, φορολογικών χαλαρώσεων και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας», είπε ο κ. Παπαδούρης.
Ανέφερε ότι «περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων και του κοινωνικού αποκλεισμού που μαστίζουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού εδώ και αρκετά χρόνια».
«Αποτελεί πλέον γεγονός ότι η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που καθόριζε τον κάθε ετήσιο προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε χωρίς το σχετικό κόστος το οποίο πλήρωσε και πληρώνει ο πολίτης της χώρας καθημερινά».
Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι «η συνεχόμενη αδικαιολόγητη αποτυχία εκσυγχρονισμού και έγκαιρης εναρμόνισης του κράτους μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η κακοδιαχείριση ή και η μη ολοκλήρωση αρκετών σημαντικών έργων υποδομής, δημιουργούν συνεχώς καινούργιες οικονομικές τρύπες, με αποτέλεσμα την πιθανή απώλεια κεφαλαίων, που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη αλλά και την αποστέρηση του ίδιου του πολίτη στην πρόσβαση καλύτερων και φθηνότερων υπηρεσιών και αγαθών».
Πρόσθεσε πως «φέτος ήταν η χρονιά που βιώσαμε την κατάρρευση ή τη μη ολοκλήρωση αρκετών δημόσιων έργων όπως το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, την κατασκευή του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, τη Μαρίνα Λάρνακας, το αλιευτικό καταφύγιο στο Λιοπέτρι και τη σχετική αβεβαιότητα και επιφύλαξη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας.
Μιλώντας για πολιτικές της Κυβέρνησης που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, σε θετικές κινήσεις σε σχέση με την στεγαστική πολιτική και την εξαγγελία νέων στεγαστικών σχεδίων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, ειδικά για την νεολαία μας και για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο «θέμα της ακρίβειας και στην επιβάρυνση της κοινωνίας σε σχέση με τον πληθωρισμό και την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων» αλλά και «στο θέμα της ενεργειακής φτώχειας, κάτι που βιώνει ο κάθε πολίτης κάθε φορά που ανοίγει το λογαριασμό του ηλεκτρισμού».
Είπε, ακόμη, ότι για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για την τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ, έχει ενημερώσει «σε αρκετές περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να έχω εντοπίσει την όποια πρόθεση εφαρμογής του».