Μ. Πολυβίου: Γιατί η Λάρνακα είναι «φτωχός συγγενής» στον τουρισμό
Τους παράγοντες που καθιστούν τη Λάρνακα τον «φτωχό συγγενή», στον τουρισμό, σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις και επαρχίες, εξηγεί ο CEO της Sunnyseeker Hotels Μάριος Πολυβίου, σε συνέντευξή του στη StockWatch.
Αναφέρεται σε έλλειψη υποδομών και ξενοδοχειακών μονάδων, επισημαίνοντας ότι μεταξύ 1990 και 2000 η πόλη απώλεσε το 50% των κλινών της, καθώς αρκετά ξενοδοχεία, είτε είχαν τερματίσει τη λειτουργία τους, είτε άλλαξε η χρήση τους.
Εντούτοις, σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε μια νέα δυναμική με νέες ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της πόλης και στα παράλια, που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική κρίση, ο κ. Πολυβίου, εκτιμά ότι το κενό των 800 χιλ. ρώσων τουριστών δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί από άλλες αγορές παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιοι.
Σημειώνει, ότι η εξάρτηση της τουριστικής αγοράς της Λάρνακας από τους ρώσους τουρίστες φτάνει στο 20% εκτιμώντας ότι οι ξενοδόχοι της πόλης θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση και πως θα λειτουργήσουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες από την 1η Απριλίου.
Ακολουθεί η συνέντευξη.
-Πως επηρεάζεται η Λάρνακα από το ρώσο-ουκρανικό πόλεμο;
Θεωρώ ότι το πλήγμα για την πόλη και επαρχία Λάρνακας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν είναι μεγάλο. Έχουν επηρεαστεί μόνο τα έργα που είχαν εμπλεκόμενους είτε ως αγοραστές, είτε ωςεπενδυτές, ρώσους ή ουκρανούς πολίτες. Δεν θεωρώ ότι επηρεάστηκε άλλος τομέας της οικονομικής δραστηριότητας.
-Στη Λάρνακα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις εξαρτώμενες από τη ρωσική αγορά.
Η ανάπτυξη στη Λάρνακα δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από ρώσους επιχειρηματίες, η παρουσία των ρώσων επενδυτών είναι πολύ περιορισμένη στο developing και σε άλλα έργα.
-Από ποιες χώρες είναι η παρουσία των επενδυτών στη Λάρνακα;
Στις πρώτες θέσεις είναι επενδυτές από το Λίβανο και το Ισραήλ. Οι κινέζοι υποχώρησαν μετά την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, καθώς οι περισσότερες επενδύσεις που έκαναν οι κινέζοι επενδυτές ήταν συνυφασμένες με την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.
-Η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Λάρνακας όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική αγορά;
Είναι γεγονός ότι οι ξενοδόχοι είναι εξαρτημένοι σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από τη ρωσική αγορά που ξεπερνά το 20%.
Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε το φαινόμενο που παρουσιάζεται σε άλλες επαρχίες, οι ξενοδόχοι να είναι αποκλειστικά εξαρτώμενοι από τη ρωσική αγορά ή σε βαθμό που να μην τους επιτρέπει να επαναλειτουργήσουν.
Συνεπώς εκτιμώ ότι από την 1η Απριλίου θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και σε ένα μεγάλο βαθμό θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση αναπληρώνοντας το κενό της ρωσικής αγοράς από άλλες αγορές.
Το υφυπουργείο Τουρισμό καταβάλλει προσπάθειες ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας από τη ρωσική αγορά από άλλες αγορές. Προσωπικά όμως θεωρώ ότι είναι αδύνατον να αναπληρωθούν 800 χιλ. τουρίστες που αναμέναμε φέτος από τη Ρωσία.
-Ο πόλεμος δεν έχει επηρεάσει τις άλλες τουριστικές αγορές;
Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι κάπως μουδιασμένες οι κρατήσεις και από τις υπόλοιπες αγορές.
Θεωρώ όμως ότι πρόκειται για ένα προσωρινό φαινόμενο λαμβανομένου υπόψη ότι μετά από δύο χρόνια που δεν μπορούσε ο κόσμος να ταξιδέψει λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημικής κρίσης, φέτος διψά για ταξίδια. Ευελπιστούμε ότι από τον Απρίλιο θα αρχίσει η μεγάλη ροή των κρατήσεων εκτός βέβαια αν πάρει άλλες διαστάσεις ο πόλεμος.
-Τοποθετείτε τη σεζόν στα επίπεδα του 2021;
Σίγουρα όχι, ευελπιστούμε ότι από φέτος θα αρχίσει η ανάκαμψη του τουρισμού στην Κύπρο με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία να είναι πολύ ψηλότερες από πέρσι.
-Ποια είναι τα μεγάλα έργα που βρίσκονται στα σκαριά αυτή τη στιγμή στην πόλη και επαρχία Λάρνακας;
Από την 1η Απριλίου η εταιρεία Kition Ocean Holdings LTD, ξεκινά τα έργα στο λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο ανέμεναν για χρόνια οι Λαρνακείς. Σε λιγότερο από δύο χρόνια θα δούμε να εξαγγέλλονται και να υλοποιούνται έργα και στο παραλιακό μέτωπο έκτασης 3,5 χιλιομέτρων Λάρνακας – Ορόκλινης, μετά την πλήρη απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων. Οπότε πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει πλέον στη Λάρνακα.
-Η εταιρείας σας προγραμματίζει αναπτυξιακά έργα στην συγκεκριμένη περιοχή;
Εμείς δεν έχουμε δικά μας τεμάχια γης στην περιοχή. Βρίσκεται όμως σε εξέλιξη συζήτηση με επιχειρηματίες της περιοχής για σύμπραξη και συνεργασία σε διάφορα έργα. Προγραμματίζουμε επίσης άλλα έργα τα οποία σύντομα θα ανακοινώσουμε.
Άλλωστε, να μη ξεχνούμε ότι η Sunnyseeker Hotels, διαθέτει δύο έργα στην αρχή και στο τέλος της συγκεκριμένης περιοχής. Το Radisson Blu Larnaca και το ξενοδοχείο Radisson Beach Resort Larnaca, το οποίο δέχεται τις τελευταίες πινελιές και θα είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει εντός του Μαΐου.
-Η Λάρνακα πότε θα σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής στον τουρισμό του τόπου;
Η Λάρνακα έχει το δικό της τουρίστα απλά δεν είναι τόσο αναπτυγμένη στον τομέα αυτό όσο άλλες επαρχίες και γι’ αυτό υπάρχουν λόγοι και εξηγήσεις.
Κατ’ αρχήν δεν διαθέτουμε τις υποδομές που θα έπρεπε να διαθέτουμε, ύστερα δεν έχουμε ούτε τις ξενοδοχειακές μονάδες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν περισσότερο τουρισμό. Η Λάρνακα από το 1990 μέχρι το 2000 απώλεσε το 50% των κλινών της διότι αρκετά ξενοδοχεία, είτε είχαν τερματίσει τη λειτουργία τους, είτε άλλαξαν χρήση. Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως δόθηκε μια νέα δυναμική με νέες ξενοδοχειακές μονάδες, είτε μικρές κυρίως γύρω από το κέντρο της πόλης, αλλά και μεγάλες μέσα στην πόλη ή παραλιακά, διαφοροποιώντας έτσι το προφίλ της πόλης μας.
Σίγουρα όμως, συγκρινόμενη η Λάρνακα με την Αγία Νάπα και Πρωταρά που διαθέτουν τις περισσότερες τουριστικές κλίνες, ή τη Λεμεσό, είτε ακόμη με την Πάφο, οι οποίες προσελκύουν τη μερίδα του λέοντος του τουριστικού προϊόντος, φαίνεται ότι η Λάρνακα θέλει ακόμη έργα και ανάπτυξη για να συγκριθεί με τις άλλες επαρχίες. Ως εκ τούτου, για να μπορέσεις να διεκδικήσεις μεγαλύτερο μερίδιο θα πρέπει να έχεις και εσύ το ανάλογο προϊόν που όπως είπαμε δεν το έχουμε αυτή τη στιγμή.
-Άρα, πότε θεωρείτε ότι η Λάρνακα θα είναι σε θέση να απαιτήσει με αξιώσεις το μερίδιο που της ανήκει;
Τα αμέσως επόμενα χρόνια, διότι υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό ανέγερση ή έχουν ανακοινωθεί και προγραμματίζουν σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα. Συνεπώς πιστεύω ότι με την προσθήκη νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και πιο οικονομικών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της πόλης μας.
-Παρατηρήθηκε κύμα αφίξεων από ουκρανούς στη Λάρνακα λόγω του πολέμου;
Στην Λάρνακα για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλη ροή ουκρανών. Θεωρώ ότι ενδεχομένως να προτιμούν τη Λεμεσό, επειδή ίσως να έχουν συγγενείς εκεί, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον για να εργοδοτήσουν άτομα από την Ουκρανία, ή να αναλάβουν τη μεταφορά τους στην Κύπρο.
Ίσως να μην υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα ή κατοικίες για ενοικίαση ή το ποσοστό σε σχέση με άλλες πόλεις να είναι χαμηλότερο και δεν νομίζω να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε χιλιάδες, άλλα έστω και μερικές εκατοντάδες να έρθουν στην πόλη μας θα είναι ευχής έργο.
Ελπίζω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία να είναι το τελευταίο κακό που βρίσκει την ανθρωπότητα μετά και από τα 2,5 χρόνια της πανδημίας, διότι η κυπριακή οικονομία δέχθηκε αρκετά πλήγματα. Ελπίζω πλέον να βαδίσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.