Λευκαρίτης: Στην μπούκα του τουφεκιού οι εταιρείες καυσίμων
Το περιθώριο κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών από την πώληση καυσίμων είναι πολύ μικρό, ξεκαθαρίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Petrolina (Holdings) Public Ltd, Ντίνος Λευκαρίτης, εξηγώντας γιατί ο όμιλος Petrolina στράφηκε σε μια σειρά άλλων επενδύσεων.
Ο κ. Λευκαρίτης, σε συνέντευξή του στη StockWatch τονίζει ότι εξαρχής είχαν διαφωνήσει με το κλείσιμο του διυλιστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι εάν υπήρχε σήμερα, θα δημιουργούσε συνθήκες καλύτερου ανταγωνισμού και το όφελος θα περνούσε στον καταναλωτή.
Κάνει λόγο για ένα δύσκολο χειμώνα υποδεικνύοντας ότι η τάση που επικρατεί είναι ότι θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές των καυσίμων.
Όσον αφορά την εταιρεία, σημειώνει ότι πολιτική της είναι να παρέχει μέρισμα, κάτι που έχει πράξει και φέτος παρά το ότι για πρώτη φορά φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατέγραψαν ζημιές.
Παραθέτει μια σειρά νέων επενδυτικών δραστηριοτήτων του ομίλου Petrolina, ενώ αναφέρεται επίσης και στα επενδυτικά σχέδια που προωθεί η εταιρεία Αδελφοί Λευκαρίτη στις 400.000 μέτρα γης που διαθέτει στα παράλια Λάρνακας, τα οποία θα περιλαμβάνουν μια τεράστια γκάμα μεγάλων αναπτύξεων.
Μιλώντας υπό την ιδιότητα του ως προέδρου της ΕΤΑΠ Λάρνακας, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές μεγάλες αναπτύξεις και πεντάστερα ξενοδοχεία, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης του Ζήνωνα.
Η συνέντευξη
Ερ.: Συχνά, δηλώνετε ότι ήταν λάθος το κλείσιμο του διυλιστηρίου, μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους;
Απ.: Εξαρχής εμείς είχαμε διαφωνήσει με το κλείσιμο του διυλιστηρίου, διότι σήμερα αν είχαμε διυλιστήριο, θα μπορούσαμε να εισάγουμε μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου, το οποίο θα διυλιζότανε στην Κύπρο και θα μπορούσε να παραχθούν προϊόντα όπως βενζίνη, πετρέλαιο και άλλα καύσιμα, δίνοντας λύση στο πρόβλημα των αυξημένων τιμών. Δηλαδή, οι εταιρείες θα μπορούσαν να κοντρολάρουν το κόστος του διυλιστηρίου αγοράζοντας καύσιμα υπό συνθήκες καλύτερου ανταγωνισμού και το όφελος θα περνούσε στον καταναλωτή.
Ερ.: Επικρατεί η άποψη ότι όταν οι τιμές των καυσίμων είναι ψηλές, οι εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών δημιουργούν υπερκέρδη, όπως τη συγκεκριμένη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία. Ποιο το σχόλιο σας;
Απ.: Οι εταιρείες πετρελαιοειδών σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στην «μπούκα του τουφεκιού». Όχι, δεν κάνουμε υπερκέρδη. Η Petrolina έχει πολύ μικρό περιθώριο κέρδους στα προϊόντα, συνεπώς ως εταιρεία, τα κέρδη μας τα δημιουργούμε μέσω άλλων ενεργειών.
Για παράδειγμα ενοικιάζουμε αποθήκες προς άλλες εταιρείες στο Βασιλικό, όπως προηγουμένως ενοικιάζαμε στις εγκαταστάσεις μας στη Λάρνακα. Επίσης, μέσω των συνδεδεμένων εταιρειών και πρατηρίων μας, πουλούμε διάφορα άλλα προϊόντα. Εάν αναμέναμε από τα πετρελαιοειδή να έχουμε κέρδη, δυστυχώς θα περιμέναμε ακόμη, διότι επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρό το περιθώριο κέρδους στα καύσιμα.
Ερ.: Λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός στην Κύπρο;
Απ.: Βεβαίως, μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός.
Ερ.: Πώς εξηγείται το φαινόμενο πρατήρια βενζίνης στην ίδια περιοχή να έχουν περίπου τις ίδιες τιμές λιανικής πώλησης;
Απ.: Ακριβώς επειδή λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, διότι στον ίδιο δρόμο δεν μπορεί να πωλεί ένας τέσσερα ευρώ και ο άλλος πέντε.
Ερ.: Οι εταιρείες κάθε πόσες ημέρες φέρνουν καύσιμα στην Κύπρο;
Απ.: Η εταιρεία μας με βάση τη συμφωνία που ισχύει, φέρνει φορτίο κάθε 10-15 ημέρες. Δηλαδή σταθερά φέρνουμε τρία ή τριάμισι φορτία το μήνα, ανάλογα με τη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση είναι αυξημένη λόγω του τουρισμού και επειδή ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο. Τους χειμερινούς μήνες, διαθέτουμε το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ερ.: Μεγάλος θόρυβος έχει δημιουργηθεί τελευταία γύρω από την τιμή του πετρελαίου η οποία παραμένει σταθερά σε ψηλά επίπεδα την ώρα που η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως συμβαίνει αυτό;
Απ.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας υποχρεώνει να βάζουμε biofuels στο πετρέλαιο το οποίο ανεβάζει τη λιανική τιμή πώλησης του.
Ερ.: Μεγάλος σάλος έχει δημιουργηθεί λόγω της μετάβασης μεγάλου αριθμού πολιτών στα κατεχόμενα για καύσιμα, αλλά και για τα παράπονα που ακούστηκαν για νοθευμένα καύσιμα στα κατεχόμενα. Ποια η θέση σας;
Απ.: Ο κόσμος δεν μεταβαίνει στα κατεχόμενα μόνο για καύσιμα αλλά και για αγορά άλλων προϊόντων, συνεπώς δεν είναι μόνο οι πρατηριούχοι που κάνουν παράπονα. Το πρόβλημα με τα κατεχόμενα είναι ότι δεν βάζουν biofuels στα καύσιμα και δεν έχουν φορολογία, άρα πουλούν πιο φθηνά διότι δεν διέπεται από καμία νομοθεσία. Και να το πω και κάπως διαφορετικά, «ο πατριωτισμός μας μετριέται διαφορετικά σε κάποια ζητήματα».
Ερ.: Ποια η εκτίμηση σας για τις τιμές των καυσίμων, θα σταθεροποιηθούν ή θα συνεχίσουν την τρελή πορεία τους;
Απ.: Το θέμα των πετρελαιοειδών είναι πολύπλοκο. Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, μπορεί αύριο το πρωί να πέσουν οι τιμές ή να αυξηθούν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έλλειψη κάποιων προϊόντων, δημιουργεί αύξηση των τιμών, όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη. Να υπενθυμίσω ότι πριν κάποια χρόνια όταν έγινε τσουνάμι στην Ασία, ανέβηκαν οι τιμές των πετρελαιοειδών στην Ευρώπη, αν και δεν δικαιολογείτο η αύξηση. Επίσης όταν έγινε τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι, μειώθηκαν οι τιμές.
Ερ.: Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας και στην Κύπρο, λόγω των δεδομένων που προκαλεί ο πόλεμος;
Απ.: Οι ειδικοί επί του θέματος λένε ότι όλες οι χώρες θα περάσουν δύσκολο χειμώνα, άρα γιατί η Κύπρος να αποτελέσει εξαίρεση. Είμαστε κομμάτι της ΕΕ και εμείς και η τάση που επικρατεί είναι ότι θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές καυσίμων.
Νέοι στόχοι του Ομίλου Petrolina
Ερ.: Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας που κυμαίνεται;
Απ.: Κινούμαστε περίπου στο 29% με 30%. Σε κάποια προϊόντα το μερίδιο αγοράς, είναι ψηλότερο και σε κάποια άλλα χαμηλότερο.
Ερ.: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σας;
Απ.: Οι τρεις μεγάλες εταιρείες κινούμαστε στο ίδιο πλαίσιο.
Ερ.: Πόσα πρατήρια διαθέτει η Petrolina;
Απ.: Η εταιρεία μας διαθέτει 95 πρατήρια σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και διανέμει καύσιμα σε πρατήρια που φέρουν τις επωνυμίες Πετρολίνα, Eni και Agip [Βrands].
Ερ.: Ποιοι οι βασικοί στόχοι της εταιρείας σας;
Απ.: Η πολιτική του ΔΣ της Petrolina από το 2000 που εισήλθαμε στο Χρηματιστήριο είναι να παραχωρεί μέρισμα, κάτι το οποίο συνεχίζουμε μέχρι σήμερα και παρά το ότι φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε ζημιά, δώσαμε μέρισμα διότι κρίναμε ότι έπρεπε να συνεχίσουμε τη μερισματική πολιτική μας.
Ερ.: Η μεταφορά των δραστηριοτήτων σας στο Βασιλικό, άνοιξε νέους ορίζοντες για τον Όμιλο Petrolina;
Απ.: Σίγουρα, διότι πλέον είμαστε και ενεργειακή εταιρεία. Μέσα στον Όμιλο Petrolina και Αδελφοί Λευκαρίτη, έχουμε δημιουργήσει εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε υποβάλει αιτήσεις για να κτίσουμε φωτοβολταϊκά πάρκα και να πουλούμε ενέργεια. Παρακολουθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο όλες τις εξελίξεις και τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Δημιουργήσαμε την Petrolina Electric η οποία έχει συμβληθεί με την ΑΗΚ και από την 1η Οκτωβρίου προμηθεύει ρεύμα προς τους καταναλωτές το οποίο αγοράζει από διάφορα πάρκα. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Πετρολίνας μεταφέρθηκε ολόκληρο στην Petrolina Electric.
Ερ.: Συνολικά πόσα άτομα απασχολούνται στις εταιρείες σας;
Απ.: Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι μόνο στην εταιρεία Petrolina Solar Ltd, η οποία λειτούργησε πριν από 11 χρόνια με δύο άτομα προσωπικό, σήμερα εργοδοτεί 32 άτομα. Συνολικά ο Όμιλος απασχολεί άμεσα και έμμεσα πέραν των 1000 ατόμων στις εγκαταστάσεις, γραφεία και δίκτυο πρατηρίων και προβλέπω ότι εάν συνεχίσουμε να επενδύουμε με αυτό το ρυθμό, θα αυξηθεί περαιτέρω το προσωπικό μας. Να σημειώσω επίσης ότι δεν έχουμε απολύσει προσωπικό παρά την οικονομική κρίση του 2013 και την πανδημική κρίση (2020 και 2021), οι οποίες θα δικαιολογούσαν μια τέτοια απόφαση, εντούτοις δεν απολύθηκε κανένας εργαζόμενος από την εταιρεία μας.
Ερ.: Πόσο κόστισε η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και τερματικού, στο Βασιλικό;
Απ.: Είμαστε η μοναδική εταιρεία που διαθέτει ιδιόκτητη γη στο Βασιλικό με δικές της εγκαταστάσεις οι οποίες κόστισαν γύρω στα €80 εκατ. Στο μεταξύ έχουμε κατεδαφίσει όλες τις εγκαταστάσεις μας στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας και προχωρούμε σε νέες σχεδιασμούς για την περιοχή.
Το όραμα για τη νέα Λάρνακα
Ερ.: Πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί σας για ανάπτυξη και αξιοποίηση των τεμαχίων γης που διαθέτει ο Όμιλος στα παράλια μεταξύ Λάρνακας και Ορόκλινης;
Απ.: Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα η οποία ασχολείται με το development. Έχουμε επίσης δημιουργήσει την εταιρεία «Larnaca The Land of tomorrow», για να προγραμματίσουμε την αξιοποίηση των 400.000 μέτρων γης στα παράλια Λάρνακας και ήδη έχουμε αναθέσει σε αρχιτεκτονικό οίκο την ετοιμασία του master plan και προχωρούμε για την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία θα αποτελέσει τη νέα Λάρνακα.
Ερ.: Πώς οραματίζεστε τη νέα Λάρνακα, με ξενοδοχειακές μονάδες ψηλά κτήρια και μεγάλες αναπτύξεις;
Απ.: Θα γίνουν τα πάντα. Οι ζώνες οι οποίες έχουν ήδη καθορισθεί για την περιοχή, επιτρέπουν την ανέγερση οικιστικών μονάδων, ξενοδοχείων, τουριστικά καταλύματα, Sport Centers, συνεδριακά κέντρα, μουσεία και οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη η οποία θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της Λάρνακας. Ένα μεγάλο κομμάτι της οικογένειας Λευκαρίτη κατάγεται από τη Λάρνακα, συνεπώς προσβλέπουμε να θέσουμε και εμείς ένα λιθαράκι μας στη νέα Λάρνακα η οποία φαίνεται ότι έχει πάρει πλέον τα πάνω της.
Ερ.: Πότε η εταιρεία θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει τα σχέδια σας;
Απ.: Υπολογίζουμε ότι σε ένα περίπου μήνα, θα είμαστε έτοιμοι με την εταιρεία που έχουμε συμβληθεί, να ανακοινώσουμε λεπτομερώς τα σχέδια και προγράμματα μας.
Ερ.: Βλέποντας την απότομη ανάπτυξη που έχουν πάρει άλλες πόλεις με τα θετικά και τα αρνητικά τους, εντοπίζετε προβλήματα που θα θέλατε να αποφύγετε;
Απ.: Σίγουρα βλέπουμε κάποια προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε άλλες πόλεις στο πλαίσιο βεβιασμένων αποφάσεων τα οποία θα θέλαμε να αποφύγουμε και ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουμε τελικά τα ίδια λάθη.
Τεράστιο το ενδιαφέρον επενδυτών για τη Λάρνακα
Ερ.: Η Λάρνακα καθυστέρησε να εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία. Δεν σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να είναι μειωμένο το ενδιαφέρον ξένων και ντόπιων επενδυτών;
Απ.: Όχι διότι παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στη Λάρνακα, το ίδιο και επιχειρηματίες από την Κύπρο επιδεικνύουν ενδιαφέρον για δημιουργία γραφείων στη Λάρνακα. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε μια από τις πιο ωραίες πόλεις με συμμετρική ανάπτυξη, με τεράστια προοπτική, η οποία θα πάει σε βάθος μιας δεκαετίας.
Ερ.: Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της Λάρνακας. Ως πρόεδρος της ΕΤΑΠ της πόλης του Ζήνωνα θεωρείτε πως έχει έρθει η ώρα να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί από την πίτα του τουρισμού;
Απ.: Στο κέντρο της πόλης έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 25 νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές άλλες αναπτύξεις όπως η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και επενδύσεις με πεντάστερα ξενοδοχεία πέραν του Radisson Beach το οποίο λειτούργησε αυτό το μήνα.
Ερ.: Η Λάρνακα, φαίνεται ότι εισέρχεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και ετοιμάζεται να κονταροχτυπηθεί με τις άλλες πόλεις;
Απ.: Δεν είναι θέμα να κονταροχτυπηθεί με τις άλλες πόλεις διότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας και θεωρώ ότι εάν λειτουργήσουμε επικοινωνιακά και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, μπορεί να προσελκύσουμε τουρισμό σε όλες τις πόλεις.
Ερ.: Να συμπεράνουμε ότι η εταιρεία Αδελφοί Λευκαρίτη οδηγείται προς νέα branches;
Απ.: Εμείς είμαστε μέσα σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανάπτυξη είτε σε θέματα ενέργειας, είτε σε θέματα του τουρισμού.