Λ. Κωστρίκης: Οδεύει προς κατάρρευση η πολιτική των rapid test
O καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και πρώην μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για τον κορωνοϊό, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, στη συνέντευξη του στη StockWatch, αποκαλύπτει τους λόγους παραίτησης του από την επιδημιολογική επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.
Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να διαφοροποιήσει την εμβολιαστική της πολιτική επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς ενώ υποστηρίζει ότι το σύστημα των rapid test φαίνεται ότι θα καταρρεύσει.
Υποδεικνύει ότι στο Ισραήλ το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά 95% και καλεί την επιδημιολογική ομάδα να προβληματιστεί στο θέμα των εμβολίων.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τον εκνεύριζε η στάση του Υπουργείου Υγείας να αφήνει την επιδημιολογική επιστημονική ομάδα έξω από τις συζητήσεις για τα εμβόλια και καλεί τους συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις να θέσουν το προβληματισμό τους σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Ερ.: Κύριε Κωστρίκη, γιατί αποχωρήσατε από τη συμβουλευτική επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό;
Απ.: Διότι ήθελα να αφοσιωθώ πλήρως στις ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου μου. Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρχαν διαφωνίες με την πολιτική που ακολουθούσε το Υπουργείο Υγείας. Ως μάχιμος ερευνητής θα μπορούσα να προσφέρω πολύ περισσότερα στο να παραμείνω ερευνητής και επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο μόνος εργαστηριακός που υπήρχε στην ομάδα ήμουν εγώ.
Ερ.: Τότε ίσως να ήσασταν ακόμη πιο χρήσιμος;
Απ.: Ναι, υπό μια άποψη έχετε δίκαιο. Όμως είμαι πιο χρήσιμος τώρα με την έννοια των αποτελεσμάτων της έρευνας μου, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την πανδημία και επίσης των μεταλλάξεων του Covid – 19. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα.
Από την άλλη εγώ θεωρούσα ότι πάρα πολλά θέματα τα οποία έρχονταν στην επιστημονική επιτροπή για αξιολόγηση ήταν άνευ σημασίας ενώ αυτά που είχαν σημασία δεν μας τα έστελναν.
Και να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν τέθηκε ποτέ στην επιστημονική επιτροπή θέμα για να γνωματεύσουμε επιστημονικά ποιο εμβόλιο πρέπει να αγοράσει η χώρα. Και ρωτώ: Υπάρχει πιο σοβαρό επιστημονικό θέμα για να ασχοληθεί μια επιστημονική ερευνητική επιτροπή;
Ερ.: Σε κάποιες συζητήσεις που είχαμε μαζί πριν παραιτηθείτε από την επιδημιολογική ομάδα, μου δόθηκε η εντύπωση ότι είχατε εμπλοκή στη διαδικασία των εμβολίων;
Απ.: Όχι, πότε δεν ήρθε αυτό το θέμα σε μας. Αυτό που μας λέχθηκε επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας είναι πως, ότι έχει σχέση με τα εμβόλια θα μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάση των προσυμφωνιών που θα κάνει η ΕΕ, με τις χώρες. Και ότι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε αυτό το θέμα, κάτι που φάνηκε εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστό.
Η Μάλτα πήρε καλύτερα εμβόλια
Ερ.: Ποια ήταν η αντίδραση σας σε αυτή την τακτική;
Απ.: Η τακτική αυτή με εκνεύρισε αφάνταστα διότι θα μπορούσαμε να είχαμε εμπλοκή. Εάν μου δινότανε η ευκαιρία να εκφράσω εξ’ αρχής την επιστημονική άποψη μου θα έλεγα από την αρχή να πάρετε τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να πω την άποψη μου. Η Μάλτα που είναι μικρό κράτος όπως η Κύπρος, πήρε διαφορετικές ποσοστώσεις εμβολίων. Εμένα με ενοχλεί αυτή τη στιγμή που το 45% των εμβολίων στην Κύπρο θα είναι της AstraZeneca.
Ερ.: Ο Υπουργός Υγείας, σε ότι αφορά την πανδημία φαίνεται ότι ακολουθεί το πρόγραμμα της ΕΕ;
Απ.: Γιατί τότε ακλούθησε αυτή την τακτική αφού υπήρχε η ευκαιρία να διαφοροποιήσει τις συγκεκριμένες ποσοστώσεις; Γιατί δεν έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να εκφράσουν την άποψη τους ότι για επιστημονικούς λόγους είναι καλύτερα να πάρουμε περισσότερα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna; Το κράτος μας θα μπορούσε σε πολιτικό επίπεδο να επιδιώξει να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια Pfizer ή Moderna, όπως έπραξε η Μάλτα.
Και επανέρχομαι στην πρώτη σας ερώτηση και λέω ότι από αυτό και μόνο φαίνεται ότι σπαταλούσα άδικα το χρόνο μου στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις.
Ερ.: Λέγεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι πιο φθηνό;
Απ.: Πηγαίνεις στον πόλεμο με το πιο φθηνό όπλο;
Ο εμβολιασμός εμποδίζει την εξάπλωση
Ερ.: Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις ότι η κυβέρνηση ξοδεύει εκατομμύρια για τα rapid test αντί να φροντίσει να προμηθευτεί περισσότερες ποσότητες εμβολίων;
Απ.: Συμφωνώ. Διότι όταν έγινε το πρόγραμμα των πολλών διαγνωστικών δεν υπήρχε η ένδειξη του πολύ σημαντικού πεδίου του εμβολιασμού (υπάρχει τώρα στο Ισραήλ) ότι τα εμβόλια δεν εμποδίζουν μόνο την νοσηρότητα όπως ήταν οι ενδείξεις των κλινικών μελετών αλλά εμποδίζουν και τη μετάδοση του ιού. Αυτό αποτελεί πυρηνική έκρηξη και δεν το έλαβε κανένας υπόψη. Αυτή τη στιγμή το μεγάλο εύρημα του πεδίου είναι πολύ πιο σημαντικό από την κλινική μελέτη. Στο Ισραήλ εμποδίζουν τη μετάδοση του Covid – 19 κατά 95%. Άρα από τη στιγμή που το γνωρίζεις αυτό το πράγμα πρέπει να επανασχεδιάσεις το όλο πλάνο.
Ερ.: Η επιδημιολογική ομάδα μετά τα νέα δεδομένα μπορεί να επηρεάσει το Υπουργείο Υγείας;
Απ.: Η επιστημονική ομάδα, αυτή που συμμετέχει στις συνεδριάσεις, θα πρέπει να προβληματιστεί στο θέμα της αύξησης των εμβολιασμών και όχι των τεστ. Ειδικά όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι 50% των θετικών κρουσμάτων δεν λέει την αλήθεια για τις επαφές του. Άρα το όλο σύστημα φαίνεται ότι καταρρέει. Στην επιστήμη αλλά και στην πολιτική επανασχεδιάζεις συνεχώς βάσει των νέων ευρημάτων, αυτό κάνει ένας καλός επιστήμονας. Αξιολογεί και επανασχεδιάζει βασιζόμενος στα πιο πρόσφατα δεδομένα.
Έχουμε επίσης το παράδειγμα της χρήσης της μάσκας. Στην αρχή της πανδημίας είχαμε όλοι, σωστά βέβαια, την εντύπωση ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται όπως τον ιό της γρίπης. Μετά όμως ανακαλύφθηκε ότι μεταδίδεται από μικροσταγονίδια από την ομιλία γι’ αυτό η μάσκα ήταν εξαιρετικής σημασίας. Με την εφαρμογή της μάσκας φέτος στην Κύπρο εξαφανίστηκε η γρίπη και όχι μόνο. Έχουν εξαφανιστεί και όλες οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι γαστρεντερικές ιογενείς λοιμώξεις από τη χρήση της μάσκας και τη χρήση αντισηπτικών. Άρα ο επανασχεδιασμός μιας πρακτικής είναι μέρος της καλής επιστήμης αλλά και της πολιτικής και όχι να πιάνουμε τα πρωτεία της Ευρώπης ότι κάνουμε τα πιο πολλά τεστ.
Ερ.: Υπάρχει περιθώριο χρόνου για εισαγωγή μεγαλυτέρων ποσοτήτων εμβολίων και πιο ταχεία εμβολιαστική κάλυψη;
Απ.: Βεβαίως υπάρχει περιθώριο χρόνου. Η δουλειά των πολιτικών είναι να βγουν έξω και να ασκήσουν όλη τους τη δύναμη για να φέρουν εμβόλια. Από τη στιγμή που υπάρχουν τα αδιάσειστα αποτελέσματα ότι το εμβόλιο σταματά τη μετάδοση θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους και να εμβολιάσουν τον κόσμο.
Δεν πήγε κανένας
Ερ.: Το υπουργείο Υγείας μελέτησε την έρευνα σας;
Απ.: Τους κάλεσα να έρθουν στη δημοσιογραφική διάσκεψη αλλά δεν ήρθε κανένας.