Αλ. Ατταλίδου: «Εάν ήμουν ΠτΔ δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ»
Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της σε σχέση με τον Ακάμα και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα, ασκεί η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε συνέντευξη της, στη StockWatch.
Καταγγέλλει ότι γίνεται προσπάθεια να ανοιχθεί ο δρόμος σε μεγαλοεπιχειρηματίες και στην Εκκλησία, για αναπτύξεις στον Ακάμα αγνοώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις προειδοποιήσεις προς την Κύπρο.
Επισημαίνει πως η περιοχή Ακάμα, αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες πιέσεις ανάπτυξης θέτοντας σε κίνδυνο σημαντικούς οικότοπους και απειλούμενα είδη, καθώς όπως εξηγεί, δεν υπάρχουν ακόμη αποτελεσματικά και νομικά δεσμευτικά μέτρα για την προστασία της και τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά σχέδια όχι μόνο παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ αλλά και αναμένεται να έχουν και καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα»
Στη συνέντευξη που ακολουθεί η κ. Ατταλίδου σημειώνει ότι από τις 119 Αιτιολογημένες Γνώμες που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο οι 22 αφορούν το περιβάλλον.
Τονίζει παράλληλα, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είναι ο προστάτης του περιβάλλοντος και όχι να το θυσιάσει στο βωμό των συμφερόντων των ολίγων.
Ακολουθεί η συνέντευξη.
-Η Βουλή, τελικά καταψήφισε την αναπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορά ειδικά τους νέους δήμους Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς. Με αυτή την εξέλιξη δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει η προσπάθεια 10 χρόνων για νομοθετική ρύθμιση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Εάν ήμουν πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ. Σεβαστό το συνταγματικό του δικαίωμα για αναφορά νόμων αλλά πιστεύω ότι έκανε λάθος. Η αναπομπή προκάλεσε τη Βουλή, διότι επιλεκτικά έστειλε πίσω στη Βουλή μόνο το μέρος που αφορούσε τον δήμο Ακάμα ενώ δέχθηκε όλες τις άλλες αλλαγές σε προτεινόμενους δήμους ή συμπλέγματα που έκανε η Βουλή, και αυτό επιβεβαιώνει την υποψία μου ότι αυτή η αναπομπή έχει σχέση με συμφέροντα που ενοχλούνται και απειλούνται με την απόφαση μας αυτή. Είναι γνωστό ότι εμείς οι Οικολόγοι δεν αυξήσαμε τον αριθμό των δήμων. Ούτε όμως ψηφίσαμε για αναβολή εκλογών που ζήτηση η κυβέρνηση για να προωθηθεί δήθεν άμεσα η έγκριση του νομοσχεδίου αφού συνδέεται με κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης. Και τώρα θέτει η ίδια σε κίνδυνο τα κονδύλια για ένα δήμο. Αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και σίγουρα θα το παρακολουθούμε στενά. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες στην ΕΕ από περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των σχεδιασμών της κυβέρνησης όσον αφορά τη Χερσόνησο του Ακάμα.
Επίσης δεν καταθέσαμε τροπολογία για το θέμα αυτό στις 13 Μαρτίου όπως ψευδώς αναφέρουν οι υπερασπιστές της αναπομπής. Η αλλαγή των γεωγραφικών Ορίων του Δήμου Ακάμα έγινε τον Δεκέμβριο σε επίπεδο Επιτροπής Εσωτερικών όπου εργαστήκαμε όλοι με συναίνεση για να παραδώσουμε ένα νομοσχέδιο που θα ψήφιζε η Ολομέλεια της Βουλής για να έχουν επιτέλους οι πολίτες την τοπική αυτοδιοίκηση που δικαιούνται ως ευρωπαίοι πολίτες. Αντίθετα ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία, με την οποία αύξησε τους δήμους με το διαχωρισμό του δήμου Αραδίππου από την Λάρνακα, στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής. Αυτό δεν ενόχλησε τον Υπουργό Εσωτερικών ούτε έκανε για αυτό αναπομπή ο Πρόεδρος. Αντίθετα κατηγορούν τους Οικολόγους οι οποίοι βελτίωσαν, με τις παρεμβάσεις τους, το νομοσχέδιο ούτως ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία από τις τοπικές αρχές και να έχουν και δικαιοδοσία στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για να μπορούν να παίρνουν κονδύλια από την ΕΕ.
Να επαναλάβω επίσης ότι εμείς οι Οικολόγοι δεν ψηφίσαμε αναβολή των εκλογών διότι δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναστέλλονται για οποιοδήποτε λόγο δημοκρατικές διαδικασίες, αντίθετα θέσαμε και τροπολογία για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και μας την απέρριψαν.
-Στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, καταγγείλατε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών για εξυπηρέτηση συμφερόντων σε σχέση με τον Ακάμα και τη σχετική αναπομπή. Τί αφορούν αυτά τα συμφέροντα;
Η χερσόνησος του Ακάμα είναι η πλέον πλούσια από άποψη βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Είναι μια μοναδική περιοχή όχι μόνο λόγω φυσικού κάλους αλλά και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες πιέσεις ανάπτυξης θέτοντας σε κίνδυνο σημαντικούς οικότοπους και απειλούμενα είδη. Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελεσματικά και νομικά δεσμευτικά μέτρα για την προστασία της και τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά σχέδια όχι μόνο παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ αλλά και αναμένεται να έχουν και καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Δυστυχώς, οικονομικοί παράγοντες αλλά και η Εκκλησία έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή. Οι πρώτοι αγόρασαν γεωργική γη σε πολύ χαμηλή τιμή και λόγω οικονομικής δύναμης και διασυνδέσεων πιέζουν για αναπτύξεις στην περιοχή προβάλλοντας πάντα το δικαίωμα ανάπτυξης των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής. Στην πραγματικότητα όμως τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν παρέμενε η ανάπτυξη στα χωριά της Λαόνας, γιατί αυτό θα δημιουργούσε μόνιμες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους και εισοδήματα που θα τους επέτρεπαν να παραμείνουν στα χωριά και τα σπίτια τους. Αντίθετα η ανάπτυξη θα σπρώξει τον τουρισμό προς τα παράλια, όπως γίνεται ήδη, με αποτέλεσμα να χάνουν την επισκεψιμότητα τους τα χωριά της Λαόνας. Πιστεύω ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να αποζημιωθούν αλλά διαφωνώ με αποζημιώσεις σε τιμές τουριστικών ζωνών για όσους αγόρασαν για πενταροδεκάρες γεωργική γη με στόχο το κέρδος από ανάπτυξη τουριστική. Επίσης, είναι σωστό να καταλάβουμε όλοι ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας με κανένα τρόπο δεν συνδέεται και με δικαίωμα ανάπτυξης που καθορίζεται μόνο από τοπικά σχέδια, πολεοδομικά σχέδια και κανονισμούς.
-Πώς σχολιάζετε το ότι αν και το τοπικό σχέδιο Ακάμα συνδέθηκε με την αναπομπή της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση των δήμων, εντούτοις ακόμα δεν παρουσιάστηκε ή ενημερώθηκε η Βουλή για το περιεχόμενο του ;
Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή για το περιεχόμενο του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα αλλά δεν έκανε και το αυτονόητο που απαιτείται από ένα σύγχρονο κράτος που έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Άαρχους. Να διαβουλευτεί με την κοινωνία των πολιτών σεβόμενη τη νομοθεσία για τις περιοχές Νatura2000. Η αυταρχική αυτή στάση είναι απαράδεκτη σε κράτος μέλος της ΕΕ. Η κυβέρνηση έπρεπε να είναι ο προστάτης του περιβάλλοντος και όχι να το θυσιάσει στο βωμό των συμφερόντων των ολίγων. Το άνοιγμα των δρόμων και η δημιουργία αναψυκτηρίων μέσα στον Ακάμα είναι η κερκόπορτα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη όπως και τα σχέδια για clamping που προωθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού και θα θέσουν σε κίνδυνο τα δάση και όλες τις περιοχές κάλλους για να κάνουν κάποιοι κατασκήνωση 7 αστέρων! Κάποτε πρέπει να βάλουμε τέλος στην απληστία των λίγων αλλά και την εγκληματική διαχείριση του περιβάλλοντος από την εξουσία.
Αυτή τη στιγμή η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ομάδα εργασίας για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή απαιτεί από τους θεσμούς της Ένωσης και τα κράτη μέλη να αυστηροποιήσουν την προστασία του περιβάλλοντος και των περιοχών Νατούρα απαιτώντας επίσης την επέκταση τους ενώ εμείς ψάχνουμε τρόπους να παραβιάσουμε όλους τους περιβαλλοντικούς νόμους για να καταστρέψουμε και τον Ακάμα. Δεν τιμούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στις γενιές των Κυπρίων που θα έρθουν μετά από εμάς και δεν νοιαζόμαστε να αφήσουμε φύση παρακαταθήκη για την ευημερία τους. Ούτε που νοιάζει τους κυβερνώντες ότι δεσμευτήκαμε με την Πράσινη Συμφωνία ούτε αναλογίζονται ότι το ένα τρίτο όλων των κονδυλίων της ΕΕ συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
-Εκπρόσωποι κοινοτήτων του Ακάμα τα βάζουν με τους Οικολόγους και άλλα κόμματα για «τριχοτόμηση» του Ακάμα. Πώς απαντάτε;
Τον Ακάμα τον έχει διχοτομήσει η κυβέρνηση ανατρέποντας την υπουργική απόφαση του 2016 για εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Χερσονήσου Ακάμα που θα περιελάμβανε και την Πέγεια της οποίας το 27% των εδαφών της είναι στον Ακάμα. Αντί αυτού αποφάσισε την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα αφήνοντας έξω την Πέγεια παρά την έντονη διαφωνία της. Θεωρώ ότι ο χειρισμός της κυβέρνησης ήταν ατυχής με αποτέλεσμα να θέσει στο στόχαστρο κοινοταρχών της περιοχής τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο. Αυτό είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατία. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε προειδοποιήσεις να μην πατήσουμε το πόδι μας στην περιοχή γιατί είμαστε ανεπιθύμητοι! Εδώ είναι δημοκρατία και κράτος μέλος της ΕΕ και οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση. Οφείλει το κράτος να μαζέψει όσους απειλούν νομοθέτες γιατί στο τέλος είναι η δημοκρατία που θα πληγεί και η Κύπρος που θα έχει τις συνέπειες και πάλι.
-Από την πείρα σας στο Ευρωκοινοβούλιο, πως αξιολογείτε τις επιδόσεις της Κύπρου στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων;
Θεωρώ ότι οι επιδόσεις μας δεν είναι καθόλου καλές. Από τις 119 Αιτιολογημένες Γνώμες που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι 22 αφορούν το περιβάλλον. Έχουμε δυσκολία στον τομέα αυτό γιατί το περιβάλλον απειλείται συνεχώς από τις αναπτυξιακές πιέσεις αλλά και από τις χαλαρώσεις που εγκρίνονται από την κυβέρνηση. Η διαφθορά στην Κύπρο είναι ο χειρότερος εχθρός του περιβάλλοντος και δυστυχώς η διαφθορά έχει θεσμοθετηθεί με τις χαλαρώσεις που δίδονται. Έχουμε πρόβλημα γιατί οι εξουσίες και οι νομοθεσίες μας είναι κατακερματισμένες, δεν έχουμε ένα υπουργείο το οποίο θα είναι αρμόδιο για όλα τα θέμα που άπτονται του περιβάλλοντος και της χάραξης της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής πολιτικής, της χρήσης της γης και προστασίας του περιβάλλοντος. Χρειάζεται μια νέα φιλοσοφία και νέα δομή καθαρά περιβαλλοντοκεντρική!
-Πως σχολιάζετε την νέα κατσάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο, για την μη εκπλήρωση υποχρεώσεων που αφορούν την προστασία και διαχείριση χώρων Natura 2000;
Ναι αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κυπριακή κυβέρνηση, με την οποία την καλεί να λάβει μέτρα για την προστασία και τη διαχείριση των περιοχών που έχουν αναγνωριστεί ως μέρη δικτύου Natura 2000. Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατία ευρίσκεσαι εκ νέου ένα βήμα πριν να καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της μη προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Δυστυχώς τα μεγάλα συμφέροντα έχουν διεισδύσει παντού. Καταστρέφουμε το περιβάλλον κτίζοντας παντού συνδέοντας πολεοδομικά κίνητρα με επενδύσεις, επιτρέψαμε να κτίσουν πάνω στις Θαλασσινές Σπηλιές και στην Άμμο του Καμπούρη επαύλεις για να αγοράζει ο κάθε Joe Low και τώρα θέλουμε να αναπτύξουμε και τις απροστάτευτες περιοχές Natura. Ο Υπουργός Εσωτερικών αρνείται να υπογράψει τη σύμβασης της Βαρκελώνης η οποία υπαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση 100 μέτρα από την παραλία. Θυσιάζουμε πολύτιμη γη για να κτίζουμε σπίτια που μένουν κενά, καταστρέφουμε τις πόλεις με άναρχη ανάπτυξη πύργων αντί να τοποθετήσουμε ψηλά κτίρια σε νέες περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Ενοχλούνται οι κυβερνώντες από τις προσπάθειες των πολιτών και των οργανώσεων τους που μάχονται να υπερασπιστούν το δικαίωμα των πολιτών στο περιβάλλον.
-Πώς μπορεί να προστατευθεί το περιβάλλον έναντι αυτών των συμφερόντων;
Μηδενική ανοχή στη διαφθορά και πιστή εφαρμογή των νόμων που αφορούν το περιβάλλον. Αυτό χρειάζεται και θα ήταν αρκετό για να προστατεύσουμε ότι απέμεινε. Η νομολογία της ΕΕ είναι ισχυρότατη. Αλλά δεν την εφαρμόζουμε γιατί διαχρονικά έχουμε θεσμοθετήσει τη διαφθορά, διότι τι άλλο είναι οι χαλαρώσεις ή παρεκκλίσεις που δίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο;
Πως είναι δυνατό η πολεοδομική αρχή να αρνείται χαλάρωση και επιπλέον ορόφους σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα στον Άγιο Ανδρέα και διυπουργική επιτροπή να παραγνωρίζει και την πολεοδομική αρχή και τις ενστάσεις των κατοίκων και των οργανωμένων συνόλων και να παραχωρεί χωρίς δικαιολογία άδεια για ανέγερση δέκα ορόφων;