Οι επενδυτές άντλησαν φέτος ποσό ρεκόρ, 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από ενεργά (active) διαχειριζόμενα μετοχικά κεφάλαια, καθώς η στροφή σε φθηνότερες επενδύσεις παρακολούθησης δεικτών (passive) αναδιαμορφώνει τον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Οι εκροές από αμοιβαία κεφάλαια που επιλέγουν συγκεκριμένες μετοχές επισκιάζουν το προηγούμενο υψηλό του περασμένου έτους των 413 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR, και υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα παθητικά αμοιβαία κεφάλαια και ETFs εξουδετερώνουν την κάποτε κυρίαρχη αγορά ενεργών αμοιβαίων κεφαλαίων.
Τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια έχουν δυσκολευτεί να δικαιολογήσουν τις σχετικά υψηλές προμήθειες τους τα τελευταία χρόνια, με την απόδοσή τους να υστερεί σε σχέση με τα κέρδη των δεικτών της Wall Street που τροφοδοτούνται από μεγάλες μετοχές τεχνολογίας.
Η έξοδος από τις ενεργητικές στρατηγικές έχει επιταχυνθεί, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας επενδυτές, που συνήθως τις προτιμούν ευνοούν, ρευστοποιούν και οι νεότεροι αποταμιευτές στρέφονται αντ' αυτού σε φθηνότερες επιλογές.
Οι T Rowe Price, Franklin Templeton, Schroders και ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Capital Group, η οποία δεν είναι εισηγμένη και έχει μεγάλη δραστηριότητα στα αμοιβαία κεφάλαια, ήταν μεταξύ αυτών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct. Ολες αρνήθηκαν να σχολιάσουν σε αίτημα των Financial Τimes.
Η κυριαρχία των αμερικανικών μεγάλων μετοχών τεχνολογίας έχει καταστήσει ακόμη πιο σκληρή την πραγματικότητα για τους ενεργούς επενδυτές, οι οποίοι συνήθως επενδύουν λιγότερο από τους δείκτες αναφοράς σε τέτοιες εταιρείες.
Οι λεγόμενες Magnificent Seven της Wall Street - Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta και Tesla - έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της αμερικανικής αγοράς φέτος.
Οι εκροές από αποθεματικά αμοιβαία κεφάλαια υπογραμμίζουν επίσης την αυξανόμενη κυριαρχία των ETFs, κεφαλαίων που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο και προσφέρουν φορολογικά πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ και μεγαλύτερη ευελιξία για πολλούς επενδυτές.
Οι επενδυτές έχουν ρίξει 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ETF φέτος, ωθώντας τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του κλάδου 30% υψηλότερα, στα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής ομάδας ETFGI.