Στο αέρα βρίσκεται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την αναπομπή από πλευράς του προέδρου της Δημοκρατίας, τμήματος των νόμων που ψηφίστηκαν και αφορούν τους νέους δήμους Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς.
Κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, ο αρμόδιος Υπουργός δεν φαίνεται να έπεισε τα κόμματα για τα επιχειρήματα της αναπομπής, με την εικόνα να αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που θα τοποθετηθεί επί της αναπομπής.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές από δήμους και κοινότητες που διαφωνούν με τις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις που τους αφορούν, με ορισμένους όπως ο δήμος Αγλαντζιάς να προειδοποιούν για προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Ένα σύμπλεγμα με βάση το τοπικό σχέδιο Ακάμα
Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ενημέρωσε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών αναφορικά με τους λόγους που ο πρόεδρος ανάπεμψε τμήμα των σχετικών νόμων.
Συγκεκριμένα ο κ. Νουρής είπε πως η αναπομπή των νόμων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκηση, αφορά μόνο τις κοινότητες Ακάμα και την προσπάθεια της κυβέρνησης για σύσταση ενός συμπλέγματος των οκτώ κοινοτήτων Ακάμα, στη βάση και του νέου τοπικού σχεδίου της περιοχής Ακάμα, η εκπόνηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επεσήμανε ότι η περιοχή έπρεπε να τύχει διαφορετικού σχεδιασμού, καθώς όπως είπε «η πρόταση που ψηφίστηκε από την Βουλή όχι απλά δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα, αλλά τριχοτομεί τον Ακάμα στέλνοντας κάποιες κοινότητες στην Πέγεια, κάποιες άλλες στην Πόλη Χρυσοχούς, ενώ η κοινότητα η Χλώρακα, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες, ουσιαστικά παραμένει εκτός οποιουδήποτε δήμου».
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλιώς θα πρόβαλε και άλλα σημεία με τα οποία δεν συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι ο απώτερος στόχος είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησής, που την έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος.
Όπως ανάφερε, σύντομα θα έχει συνάντηση με τις ευρωπαϊκές αρχές στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να ενημερώσει για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, έψεξε το γεγονός πως παρότι η κυβερνητική πλευρά επικαλείται το τοπικό σχέδιο Ακάμα για την αναπομπή, αρνείται να το καταθέσει στην Επιτροπή, κάτι που όπως είπε, ζήτησε ο ίδιος μέσω επιστολής του στον υπουργό Εσωτερικών.
Ο υπουργός απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των βουλευτών της Επιτροπής, ενώ ένταση προκάλεσαν κατηγορίες της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάντρας Ατταλίδου προς την κυβέρνηση, για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων με την αναπομπή του νόμου.
Δεν πείστηκαν τα κόμματα
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων προτίθενται να απορρίψουν την αναπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ αναμένεται να την στηρίξουν. ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ δεν έχουν εκφράσει ακόμα την θέση τους.
Σε περίπτωση καταψήφισης της αναπομπής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξέλιξη που θα βάλει στον πάγο τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι και την λήψη σχετικής απόφασης από Ανώτατο.
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η ανησυχίες που εκφράσαν μόλις παραλάβαν την αναπομπή του νόμου, εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν μετά την συνεδρία.
Ο κ. Δαμιανού ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση με τα χέρια της έβγαλε τα μάτια της» σημειώνοντας πως η αναπομπή του προέδρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς ήδη ο Δήμος Αγλατζιάς γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη εάν δεν δημιουργηθεί Δήμος Αθαλάσσας και δεν ενταχθεί σε αυτόν. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα απορρίψει την αναπομπή στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν το ίδιο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας από την πλευρά του στήριξε την αναπομπή του ΠτΔ, αναφέροντας ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα το τοπικό σχέδιο Ακάμα.
Διέψευσε όσα καταλόγισαν στην κυβέρνηση τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για το σκοπό της αναπομπής και είπε ότι τα κόμματα την τελευταία στιγμή με την κατάθεση τροπολογίας διχοτομήσαν τις κοινότητες του Ακάμα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το καλό της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινοτήτων του Ακάμα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης, σε δικές του δηλώσεις μίλησε για μια εχθρική κίνηση προς τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προέβησαν σε συμβιβασμούς για να εξευρεθεί η συμβιβαστική λύση που οδήγησε στην ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Απεύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αναπομπή και να μην θέσει σε κίνδυνο την μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πως θα φέρει ακαριαία την ευθύνη.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσσιούτας, ανέφερε ότι υπάρχουν ερωτήματα για τους λόγους που έγινε η αναπομπή, καθώς όπως είπε δίδονται ισχυρισμοί που ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις, παρότι για αυτές τις περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αναπομπή.
Ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε την ανησυχία του σε περίπτωση που η αναπομπή δεν γίνει αποδεκτή από την Βουλή και ο πρόεδρος προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο δικαστήριο, ότι η μεταρρύθμιση θα μπει σε κίνδυνο. Εξέφρασε την ευχή να γίνουν σοφότερες σκέψεις από όλους τους εμπλεκομένους.
Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι έχει ναρκοθετηθεί μια προσπάθεια χρονών, χωρίς ο ΠτΔ να πείσει ότι η έγνοια του είναι η βιωσιμότητα των Δήμων, σημειώνοντας ότι με την αναπομπή του στοχοποίησε τους Οικολόγους.
Η κ. Ατταλίδου παράλληλα διατύπωσε σοβαρές καταγγελίες για το Σχέδιο Ακάμα, λέγοντας ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν συμφέροντα στην περιοχή, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος ανέπεμψε τον νόμο, επειδή θέλει η κυβέρνηση να ελέγχει την περιοχή του Ακάμα.