Επιφυλάξεις για την ένταξη στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα εξέφρασαν οι εκπρόσωποι εργαζομένων στην ΑΗΚ, στο στρατό και στην εκπαίδευση, κατά τη σημερινή έναρξη της συζήτησης επί των δύο νομοσχεδίων για το νέο σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την ίδια ώρα την επέκταση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων και σε δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν μονιμοποιηθεί μετά την 30η Σεπτεμβρίου του 2011 και αφυπηρέτησαν πριν από 1η Ιανουαρίου του 2021, στο πλαίσιο του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Απαντώντας σε κάποιες πρώτες τοποθετήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων επί των νομοσχεδίων, ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι όσοι προσλήφθηκαν μετά το 2011 και έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν αποβιώσει θα τύχουν συνταξιοδοτικών ωφελημάτων όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του δημοσίου, αναφέροντας ότι θα υπολογιστεί κατ΄ αναλογία το ποσό του εφάπαξ τους.
Ο κ. Πετρίδης κατά την παρουσίαση των νομοσχεδίων αρχικά, τα χαρακτήρισε δίκαια καθώς όπως είπε διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ διευκρίνισε πως το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, εδράζεται στη φιλοσοφία λειτουργίας των υφιστάμενων ταμείων προνοίας.
Συγκεκριμένα, είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο ειδικό ταμείο καταβολής συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, το οποίο θα χρηματοδοτείται τόσο από τον εργοδότη όσο και τους εργοδοτούμενους, οι οποίοι εκατέρωθεν θα πρέπει να καταβάλλουν ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών τους μέλους.
Διευκρίνισε ότι το ειδικό ταμείο δεν θα αποτελεί ξεχωριστή νομική οντότητα, αλλά θα τελεί υπό τη διαχείριση του ΥΠΟΙΚ, αναφέροντας ότι το ενεργητικό του ταμείου θα δύναται να επενδύεται σε κρατικά ομόλογα, αλλά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται για δανεισμό από την Δημοκρατία.
Πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, η οποία θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης της λειτουργίας του Ειδικού Ταμείου, προκειμένου να επιβεβαιώνει ότι οι πόροι του αξιοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της σύστασης του.
Όσον αφορά τα μέλη του νέου σχεδίου, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι θα ενταχθούν σε αυτό περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι θα ενταχθούν όλοι οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι, καθώς και όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου.
Επίσης όλοι οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι ειδικοί αστυνομικοί και οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί, καθώς και οι απόφοιτοι του Δασικού κολλεγίου που απασχολούνται με σύμβαση απασχόλησης ορισμένου χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα ενταχθούν στο σχέδιο περίπου 12751 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 5566 νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι στην κρατική μηχανή, 4683 εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην δημόσια υπηρεσία, 493 εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην εκπαιδευτική υπηρεσία , 838 ειδικοί αστυνομικοί, 1147 συμβασιούχοι υπαξιωματικοί στην εθνική φρουρά και 24 απόφοιτοι δασικού κολεγίου με σύβαση ορισμένου χρόνου.
Επιπρόσθετα είπε ότι θα ενταχθούν στο νέο σχέδιο οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι και οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Εξαίρεση ζητούν εργαζόμενοι ΑΗΚ
Στο μεταξύ, τη σύμφωνη γνώμη όσον αφορά το περιεχόμενο των νομοσχεδίων εξέφρασαν οι εκπρόσωποι ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ, ενώ από πλευράς των συντεχνιών της ΑΗΚ ζητήθηκε εξαίρεση των εργαζόμενων της Αρχής από πρόνοιες του νέου σχεδίου ή δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής στο σχέδιο.
Συγκεκριμένα εκ μέρους των συντεχνιών της ΑΗΚ ο Κυριάκος Ταφούνας, δήλωσε ότι το νέο σχέδιο, είναι δυσμενέστερο για τον οργανισμό, ο οποίος εισέρχεται σε εποχή ανταγωνισμού, αφού θα κληθεί να καταβάλλει μεγαλύτερα ποσά, αλλά και τους εργαζόμενους, αφού θα έχουν μειωμένα ωφελήματα.
Ανέφερε ακόμα ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων τονίζοντας ότι οι πρόνοιες του νέου σχεδίου, στραγγαλίζουν το ταμείο προνοίας των εργαζόμενων της ΑΗΚ.
Εκ μέρους επίσης του Συνδέσμου Υπαξιωματικών, πρώην ΕΠΥ, έκαναν λόγο για παράφορη αδικία, αφού χάνουν το δικαίωμα για συμβόλαια, ώστε να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος. Μάλιστα εκπρόσωπος τους έκανε λόγο για απώλεια 78 μισθών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων του Δημοσίου Γιάννης Τριταίος, εξέφρασε επίσης την διαφωνία του προς το νέο σχέδιο, καθώς όπως είπε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο αφυπηρετήσαντες, οι οποίοιανέρχονται σε μερικές δεκάδες άτομα.
Έκκληση να ψηφιστούν άμεσα από ΠΑΣΥΔΥ
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα της έναρξης της συζήτησης από τη Βουλή των νομοσχεδίων και απηύθυνε έκκληση να προχωρήσει άμεσα η εξέταση τους ώστε να ψηφιστούν πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.
Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου είπε επίσης ότι μετά από διαπραγματεύσεις εννέα χρόνων κατέληξαν σε συμφωνία για το περιεχόμενο του σχεδίου. Δήλωσε ότι ο καλύπτεται ο κεντρικός στόχος τους, η ένταξη των εργαζομένων αορίστου χρόνου στο νέο σχέδιο.