Πράσινο από τον υπουργό Υγείας για να προχωρήσουν σε άρση των όποιων παρανομιών υφίστανται εντός του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) αναμένει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και ειδικά όσο αφορά την ένταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων χωρίς τα τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) τους.
Αυτό αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την μη ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, μετά από εισήγηση του πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.
Ο διευθυντής του ΟΑΥ Αντρέας Παπακωνσταντίνου αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχει στρέβλωση στο σύστημα καθώς ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενταχθήκαν στο ΓΕΣΥ χωρίς τα ΤΑΕΠ τους, επεσήμανε ότι δεν προχώρησαν σε διόρθωση κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα
Ανάφερε ότι τους ζητήθηκε από τον υπουργό τον περασμένο Νοέμβριο να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε υπογραφή συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρώτού να προηγηθεί συμφωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα για το τρόπο χειρισμού της γνωμάτευσης του σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα εν λόγω νοσηλευτήρια.
Δήλωσε ότι μόνο ένα νοσηλευτήριο έχει μέχρι σήμερα εντάξει το ΤΑΕΠ στο σύστημα, ενώ είπε ότι αναμένουν εντός του επόμενου διαστήματος ενημέρωση από τον υπουργό ότι τερματίζεται η απαγόρευση, για να προχωρήσουν σε διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη και των τμημάτων ΤΑΕΠ στο ΓΕΣΥ. Σε αντίθετη περίπτωση όπως είπε δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο Γενικό Σχέδιο.
Ο κ. Κωσταντινίδης είπε ότι θα προχωρήσουν σε διαβούλευση με τρία νοσηλευτήρια σε Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο.
«Να σας απαντήσει ο υπουργός Υγείας σύντομα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορωνοϊός τελείωσε. Να ανακαλέσει την επιστολή (ανατολής ένταξης των ΤΑΕΠ) και σε μια βδομάδα να βρείτε λύσεις. Δεν μπορεί να χάνεται κόσμος και να μην μπορεί να εξυπηρετηθούν ασθενείς επειδή ένα ΤΑΕΠ είναι ή δεν είναι στο ΓεΣΥ. Η περίοδος χάριτος έληξε», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, όσο αφορά την τοποθέτηση του διευθυντή του ΟΑΥ.
Εξάλλου σε εισαγωγική τοποθέτηση ο κ. Σιζόπουλος αναφέρε ότι λόγο του ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν εντάξανε τα ΤΑΕΠ στο ΓΕΣΥ, υποχρεώνει το κράτος να συνάψει άλλες συμφωνίες για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.
Αναφέρθηκε σε επείγοντα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα νοσηλευτήρια στην ολότητα των υπηρεσιών που χρειάζονται, καθώς δεν έχουν ενταχθεί όλα τα τμήματα τους.
Απαντώντας ο γενικός Ελεγκτής Αλέκος Μιχαηλίδης είπε από την πλευρά του ότι ο νόμος δίνει την ευχέρεια στην περίπτωση επειγόντων περιστατικών και ατυχημάτων να προβεί σε ρυθμίσεις για να εξυπηρετεί τους ασθενείς.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ θα πρέπει να προχωρήσει στις ανάλογες ρυθμίσεις για να εξυπηρετήσει επείγοντα περιστατικά στο πλαίσιο λειτουργείας εφημερευόντων ιατρείων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Εξέφρασε την απορία πως θα μπορέσουν τα ιδιωτικά εφημερεύοντα ιατρεία να λειτουργήσουν με τους προσωπικούς γιατρούς, αντί με γενικούς ειδικούς ιατρούς.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι δέχονται καθημερινά παράπονα για ασθενείς που ταλαιπωρούνται, ενώ είπε επίσης πως οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια λήγουν στο τέλος Ιουνίου και θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα προτού ανανεωθούν οι συμβάσεις.
«Αυτό σημαίνει ότι θα ανανεώσουμε την παρανομία μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου», είπε.
Από πλευράς τους εξάλλου εκπρόσωποι ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ζήτησαν επίσης την άμεση ρύθμιση του ζητήματος κάνοντας λόγο για εφαρμογή του ΓεΣΥ αλά καρτ, διότι κάποια νοσηλευτήρια ενώ είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ διατηρούν τα ΤΑΕΠ τους εκτός ΓεΣΥ.
Εντάσσονται νέα φάρμακα, τμήματα και νοσηλευτήρια
Σε δηλώσεις επίσης μετά την συνεδρία της επιτροπής ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου, με την συμπλήρωση τριών χρόνων ΓΕΣΥ, θα ενταχθούν νέα φάρμακα, ένταξη κέντρων αιμοκάθαρσης και νοσηλευτηρίου το οποίο προσφέρει ρομποτική ιατρική.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρύσης Παντελίδης, δήλωσε ότι εξαντλείται η ανοχή για την καθυστέρηση στην ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ, στο ΓΕΣΥ. Υ
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις Πρώτες Βοήθειες, με τις πολύωρες καθυστερήσεις στην εξέταση ασθενών.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κατήγγειλε ότι προάγεται το πολύ-ασφαλιστικό, εις βάρος του μονο-ασφαλιστικού συστήματος στο ΓΕΣΥ. Τόνισε ότι θα πρέπει οι προσωπικοί γιατροί να είναι υποχρεωμένοι να έχουν αντικαταστάτες με την θεσμοθέτηση των εφημερευόντων ιατρείων κατά τα Σαββατοκυρίακα και τις αργίες, ενώ δήλωσε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία και ενδεχομένως να ανατραπεί ο σφαιρικός προϋπολογισμός.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της, αφού δεν προσεκλήθη να παρευρεθεί και αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας μόνο εβδομάδας.
Το γεγονός αυτό, προσθέτει η Ομοσπονδία, προκαλεί «εύλογα ερωτηματικά». «Δικαιωματικά η ΟΣΑΚ έχει κατακτήσει μια θέση στο τραπέζι του διαλόγου και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερώνεται και προσκαλείται ώστε να παρευρίσκεται εκπρόσωπός της και να καταθέτει τις απόψεις του οργανωμένου κινήματος των ασθενών», κατέληξε η Ομοσπονδία.