Έντονος, όπως ήταν εξάλλου και η συζήτηση που προηγήθηκε χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, είναι ο απόηχος της καταψήφισης της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για την έκτακτη φορολογία στα κέρδη των τραπεζών.
Οι πολιτικοί αρχηγοί αιτιολογούν σήμερα με δηλώσεις τους την στάση που τήρησαν κατά τη συζήτηση του θέματος, με συγκυβερνώντα κόμματα να προειδοποιούν για μελλοντικές ενέργειες σε περίπτωση που δεν αλλάξουν πολιτικές εκ μέρους των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ απορρίφθηκε χθες με 25 ψήφους υπέρ και 25 εναντίον, λίγο μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την τέταρτη μείωση επιτοκίων του 2024.
Τόσο τις προηγούμενες μέρες, όσο και σήμερα, ορισμένες τράπεζες προχωρούν ήδη σε κινήσεις για απάμβλυνση επιβαρύνσεων των δανειοληπτών.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα άμεση μείωση κατά 0,25% στο επιτόκιο αναφοράς δανείων που συνδέονται με το Βασικό Επιτόκιο της ΕΚΤ, απόφαση που επηρεάζει περίπου 10 χιλ. δανειολήπτες.
Τις προηγούμενες μέρες, η Τρ. Κύπρου, είχε ανακοινώσει επιδότηση κατά 1% το επιτόκιο στεγαστικών δανείων για ορεινές και ακριτικές περιοχές, για τα πρώτα τρία χρόνια.
Τη διάθεση στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο 2,95% για τα πρώτα τρία ή 3,10% για τα πρώτα πέντε χρόνια, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, η Ελληνική Τράπεζα.
Επικίνδυνη η πρόταση
Χθες η βουλή καταψήφισε άλλη μία επικίνδυνη πρόταση του ΑΚΕΛ που θα κλόνιζε τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας και το επενδυτικό περιβάλλον και που θα επηρέαζε τη σταθερότητα της οικονομίας, υποδεικνύει ο ΔΗΣΥ σε σχετική ανακοίνωση, λέγοντας σχετικά με την σταθερότητα ότι «από κοινού και συχνά ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ συνταυτίζονται και προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν».
«Θέση μας είναι πως όποια φορολογία επιβληθεί θα την πληρώσουν οι πολίτες», σημειώνει προσθέτοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση θα την πλήρωναν οι δανειολήπτες και οι καταθέτες πετυχαίνοντας ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν υπερασπίστηκε τίποτα άλλο από τη σταθερότητα και διασφάλισε τη θετική πορεία της οικονομίας, επισημαίνει.
«Την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθεί από απόσταση και αδυνατεί για άλλη μια φορά να συντονιστεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα. Με αποτέλεσμα η σταθερότητα να παίζεται στις ισοπαλίες», παρατηρεί.
Συστήνει παράλληλα «αυστηρά» στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκιά τους, να μειώσουν την ψαλίδα δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων και τις χρεώσεις τους.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τη στάση τους, υπογραμμίζει το κόμμα και συστήνει επίσης σε κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο.
«Άλλο η σταθερότητα του τόπου και άλλο η στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που πρέπει να προσφέρουν οι τράπεζες», τονίζει.
Στεφάνου: Φανερό ποιοι είναι με την κοινωνία
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε σήμερα, ότι «χθες στη Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις απάντησαν με την ψήφο τους στο δίλημμα «με τις τράπεζες ή με την κοινωνία» τοποθετούμενες στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών».
«Οι απαντήσεις του καθενός είναι ενώπιον των πολιτών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα -και χρέος, θα έλεγα- να βγάλουν συμπεράσματα», παρατηρεί ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας ότι την ίδια μέρα, τρία κόμματα -ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ- αύξησαν τον φόρο στοιχήματος για να δοθεί περισσότερο χρήμα σε ποδοσφαιρικές εταιρίες που δεν πληρώνουν φορολογικά χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
«Τώρα είναι όσο ποτέ άλλοτε φανερό ποιοι είναι με την κοινωνία και ποιοι με τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα», επισημαίνει.
Σύμφωνα ακόμη με τον γγ του ΑΚΕΛ, η πρόταση του κόμματος για φορολόγηση των υπερκερδών έστω κι αν δεν εγκρίθηκε χθες, αφήνει θετικό πρόσημο για την κοινωνία.
«Εξανάγκασε τις τράπεζες, την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν υπέρ των τραπεζών, να παραδεχθούν ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες και υπερχρεώσεις από τις τράπεζες και να μιλήσουν για μέτρα, να παραδεχθούν μειώσεις επιτοκίων και σχέδια επιδότησης, τα οποία βέβαια θα δούμε αν πράγματι τα εφαρμόσουν», υπέδειξε.
«Για το ΑΚΕΛ ο δρόμος δεν έχει τελειώσει χθες», τονίζει ο κ. Στεφάνου, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας. Για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Για να φτιάξουμε ασπίδα προστασίας για τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους απέναντι στην ακρίβεια. Εμείς σε αυτό τον δρόμο είμαστε και σε αυτόν θα συνεχίσουμε. Πιο αποφασιστικά μάλιστα».
Ικανοποίηση αλλά..
Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Κάρογιαν εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος για τη μείωση των επιτοκίων στα νέα δάνεια, άτι που χαρακτήρισε ως «καποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και συνεχούς προσπάθειας με όλους τους αρμόδιους φορείς, κατά τις οποίες το κόμμα έθεσε επανειλημμένα την ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η ΔΗΠΑ ζητά την άμεση επέκταση της μείωσης και στα υφιστάμενα μεταβλητά δάνεια, ιδιαίτερα με βάση και τις νέες μειώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Είναι, άλλωστε, ζήτημα δικαιοσύνης και ενίσχυσης της οικονομίας/», υπογραμμίζει ο κ. Καρογιάν.
«Στόχος μας, εξάλλου, δεν είναι να τιμωρηθούν οι Τράπεζες μέσα από φορολόγηση των κερδών τους με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στις ξένες επενδύσεις, αλλά να πιεστούν και να πεισθούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων των χιλιάδων δανειοληπτών συμπεριλαμβανομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάτι που έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό», σημειώνει.
Διευκρινίζει ότι ως αντίβαρο της καταψήφισης της πρότασης του ΑΚΕΛ, η ΔΗΠΑ πρότεινε την μείωση δανειστικών επιτοκίων και αύξηση των καταθετικών δανείων, την παροχή φθηνότερων στεγαστικών σχεδίων για τους νέους, την μείωση τραπεζικών χρεώσεων και επιβαρύνσεων και την επιβράβευση συνετών και συνεπών δανειοληπτών.
«Θέση μας ήταν και παραμένει ένα εύρωστο και σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα που να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και να διαμορφώνει θετικές προοπτικές στην κοινωνία», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια στιγμή «θέλουμε να λειτουργεί με βάση τις αρχές του ανταγωνισμού αλλά και κοινωνικά ευαίσθητο».
«Μακριά από πρακτικές και πολιτικές των στρεβλώσεων και των υπερβολών που προκαλούν δυσπιστία και θυμό σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας», καταλήγει.
Προειδοποιεί η ΕΔΕΚ
«Εάν οι τραπεζίτες συνεχίσουν την ίδια πολιτική, η ΕΔΕΚ με την πρώτη ευκαιρία θα επαναφέρει προτάσεις στήριξης των πολιτών», προειδοποιεί σε δική του δήλωση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Θέση της ΕΔΕΚ, αναφέρει, ήταν και παραμένει η θετική συμβολή στην ενίσχυση της οικονομίας και η επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας, καθώς επίσης αυτό να αποβαίνει προς όφελος των πολιτών, κυρίως αυτών που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες.
«Δυστυχώς η ασυδοσία που επέδειξαν τα τελευταία 25 χρόνια οι τραπεζίτες οδήγησαν σε οικονομική κρίση την πατρίδα μας, και φτωχοποίησαν μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας, στις πλείστες των περιπτώσεων με την ανοχή ή/και τη συναίνεση κομμάτων και πολιτειακών θεσμών», παρατηρεί.
Ο κ. Σιζόπουλος απαρίθμησε σειρά από «τρανταχτά παραδείγματα», όπως το σκάνδαλο του ΧΑΚ, τα σκάνδαλα του τραπεζικού τομέα με τις παράλογες επενδύσεις στο εξωτερικό, την αγορά ελληνικών ομολόγων, την παραχώρηση αμφίβολων δανείων και την απορρόφηση των αξιογράφων, τα οποία οδήγησαν στο κούρεμα των καταθέσεων, στο μνημόνιο και στις εκποιήσεις.
Υπέδειξε ότι αντί όλα αυτά να συνετίσουν τους τραπεζίτες και να επιδείξουν πνεύμα αλληλεγγύης, προχώρησαν σε περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των πολιτών μέσα από τις πρακτικές που εφαρμόζουν.
Αναφερόμενος σε αυτές έκανε λόγο για τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια και πολύ ψηλά δανειστικά -τα ψηλότερα στην ευρωζώνη, αδικαιολόγητες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων πριν από την ανακοίνωση μείωσης από την ΕΚΤ, το ετήσιο τέλος για την ανανέωση της πιστωτικής κάρτας και τέλος για την επικαιροποίηση των στοιχείων των πελατών, που οι ίδιες ζητούν.
«Παρά τις κατ’ επανάληψη εκκλήσεις μας για μείωση των δανειστικών επιτοκίων κυρίως στα στεγαστικά δάνεια και των χρεώσεων, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Αντίθετα ανακοινώνουν υπερκέρδη, προκλητικά για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας», παρατηρεί.
Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρει ακόμη ότι η ΕΔΕΚ στη βάση αυτών των δεδομένων από τον Δεκέμβριο του 2022 πρότεινε κατ’ επανάληψη την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για την αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών και των κατόχων αξιογράφων.
Πρόσφατα, υπενθυμίζει, κατάθεσε στη Βουλή πρόταση οι τράπεζες να καταβάλλουν εισφορά για την άμυνα από τα έσοδα που έχουν από τους τόκους των καταθέσεών τους στην ΚΤΚ και την ΕΚΤ.
Δυστυχώς, προσθέτει, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα την καταψήφισαν.
«Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΔΕΚ ψήφισε την πρόταση για έκτακτη εισφορά 5% από τα υπερκέρδη των τραπεζών για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης», διευκρινίζει ο κ. Σιζόπουλος.
Σημειώνει εντούτοις, ότι δυστυχώς η Ολομέλεια της Βουλής δεν ψήφισε την πρόταση, επιδοκιμάζοντας ακόμα μία φορά την αυθαιρεσία των τραπεζιτών και τιμωρώντας τους πολίτες και κυρίως τους συνεπείς δανειολήπτες, τονίζει.
Υπογραμμίζει, τέλος, ότι εάν οι τραπεζίτες συνεχίσουν την ίδια πολιτική «η ΕΔΕΚ με την πρώτη ευκαιρία θα επαναφέρει προτάσεις στήριξης των πολιτών».
«Οι πολίτες φορολογούνται, οι τράπεζες προστατεύονται»
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ότι η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής κατέδειξε για άλλη μια φορά πώς τα συμφέροντα των τραπεζών τίθενται πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών.
«Μετά από προεδρική παρέμβαση, η πρόταση για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών απορρίφθηκε, ενώ, την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε η φορολόγηση των πολιτών για να καλυφθούν τα χρέη ποδοσφαιρικών σωματείων», παρατηρεί.
Η κοινωνία πληρώνει για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, τα οποία καμία σχέση έχουν με την ευημερία των πολιτών, προσθέτει λέγοντας ότι «για άλλη μια φορά, 'όπως η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα Βουλή' έθεσε τα συμφέροντα των ισχυρών πάνω από εκείνα της κοινωνίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο αγώνας για δικαιοσύνη και διαφάνεια συνεχίζεται».
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των πολιτών και για μια Βουλή που σέβεται την κοινωνία που εκπροσωπεί.