You are here

Σύγκρουση δήμων - ΕΟΑ για ετοιμόρροπες οικοδομές

19/09/2024 15:11

Η αδυναμία της πολιτείας να δώσει λύσεις στο διαχρονικό πρόβλημα των επικίνδυνων οικοδομών, φέρνει σε θέση σύγκρουσης τους δήμους, απέναντι στους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ).

Από την 1η Οκτωβρίου 2024, παρά την κραυγή αγωνίας από τους πέντε επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης, η διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών περνά στη δικαιοδοσία τους.

Εντούτοις, δεν φαίνεται ότι το θέμα κλείνει εδώ, καθώς βουλευτές εξέφρασαν την πρόσθεση να καταθέσουν πρόταση νόμου για παραμονή της αρμοδιότητας, τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο, στους δήμους.

Απειλητική ήταν η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ένωσης Δήμων, δήμαρχου συμπλέγματος Γερμασόγιας, Κυριάκου Ξυδιά, ο οποίος μιλώντας σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, είπε «ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή και δεν εφαρμοσθεί η νομοθεσία από την 1η Οκτωβρίου, τότε εμείς θα ανοίξουμε όλα τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνης Οικονομίδης, μιλώντας επίσης στην επιτροπή Εσωτερικών, η οποία συνέχισε τη συζήτηση για εξέταση της πορείας της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκαθάρισε ότι «δεν διαφοροποιείται η ημερομηνία εφαρμογής της νομοθεσίας» και υπογράμμισε ότι για το κράτος «δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για χρηματοδότηση των ΕΟΑ στο συγκεκριμένο θέμα».

Σημείωσε, ότι «αυτό το θέμα αποτελεί μέρος της συνολικής αδειοδότησης και θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται από την επιβολή των τελών».

Διευκρίνισε, ότι η χορηγία προς τους ΕΟΑ θεωρείται παράνομη, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους δήμους.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στην παρέμβασή του είπε ότι «για τους ΕΟΑ είναι σημαντικός παράγοντας το οικονομικό ζήτημα, γι’ αυτό η διαχείριση θα πρέπει να παραμείνει στους δήμους. Οι ΕΟΑ δεν διαθέτουν ούτε το απαιτούμενο προσωπικό ούτε και την τεχνογνωσία που χρειάζεται», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού Γιάννης Τσουλόφτας, ανέφερε ότι «δεν αρνούμαστε να αναλάβουμε τη συγκεκριμένη ευθύνη εάν εμπίπτει στην αρμοδιότητα μας,  αλλά θα πρέπει να μας δοθούν τα νομοθετικά και οικονομικά εργαλεία».

Εισηγήθηκε, να δοθεί στους ΕΟΑ μια περίοδος χάριτος  μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις από το κράτος διότι όπως είπε «μας φόρτωσαν και την πολεοδομική αμνηστία ενώ εμείς θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον τεράστιο όγκο αδειών οικοδομής που κληρονομήσαμε».

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής εξέφρασε την άποψη ότι «το σημαντικότερο θέμα είναι το πώς εκσυγχρονίζουμε τα εργαλεία επιβολής και χαρακτηρισμού μιας οικοδομής επικίνδυνης ή μη».

Τόνισε ότι «δεν πρέπει να εμπλακούν τα αποδοτικά τέλη με την κάλυψη εξόδων για την αποκατάσταση επικίνδυνων οικοδομών.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων, λαμβάνοντας ξανά το λόγο ανέφερε ότι «οι δήμοι σήμερα δεν διαθέτουν καμία αρμοδιότητα στο νόμο περί οδών και οικοδομών ούτε στο νόμο πολεοδομίας και χωροταξίας, συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα εργαλείο ώστε να διαχειριστούν το πρόβλημα».

Παράλληλα, είπε ότι «οι δήμοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα χρηματοδότησης, προσωπικού και εποπτείας όπως οι επαρχιακοί οργανισμοί».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι μετά από προσωπική μελέτη που διενήργησε εντόπισε πέντε ετοιμόρροπες οικοδομές. «Ο προϋπολογισμός που απαιτείται για να παρέμβεις είναι πάνω από τον προϋπολογισμό του ενός διαμερίσματος του δήμου Γερμασόγιας», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε ότι «ενώ υπήρχαν 30 μήνες προετοιμασίας της μεταρρύθμισης στο ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, η αδυναμία των ΕΟΑ να διεκπεραιώσουν αυτή την αρμοδιότητα είναι δεδομένη, όπως είναι δεδομένη και η σωστή θέση των δήμων ότι με βάση τον νόμο, ο έλεγχος αυτών των κτηρίων θα πρέπει να μεταφερθεί στους ΕΟΑ, όπως μεταφέρθηκαν και οι αδειοδοτήσεις».

Χαρακτήρισε, πολύ σοβαρό το πρόβλημα κρούοντας όπως είπε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε να πέφτουν μπαλκόνια εάν οι αρμόδιοι δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας ανέφερε ότι «όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει οποιαδήποτε λύση»

Επεσήμανε ότι «εδώ και 12 χρόνια γίνεται προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση την ευθύνη δεν την έχει η νομοθετική εξουσία, ο δικός μας ο ρόλος είναι υποβοηθητικός και μέχρι στιγμής συγκαλέσαμε τέσσερις συνεδρίες για να συζητήσουμε τα εκκρεμούντα ζητήματα»     

Της Ηρώς Ευθυμίου