You are here

Τροχάδην για τη διαγραφή υποθήκης σε 30 μέρες

27/11/2024 14:24

Με γοργούς ρυθμούς θα κινηθεί αρμόδια επιτροπή Νομικών, με σκοπό πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τα Χριστούγεννα, να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση νόμου για την διαγραφή υποθήκης σε ακίνητο εντός τριάντα ημερών από την εξόφληση του δανείου.

Κατά την σημερινή έναρξη της συζήτησης της σχετικής πρότασης νόμου που κατάθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες εξέφρασαν την σύμφωνη γνώμη τους με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Ως αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική επιτροπή προχώρησε και στην κατ’  άρθρο εξέταση της πρότασης νόμου, ώστε λόγω της σοβαρότητας της και μετά από κάποιες διορθώσεις που αποφασίσθηκε επί προνοιών της, να προωθηθεί στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση στις 12 Δεκεμβρίου, τελευταία συνεδρία με νομοθετικό έργο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Σημειώνεται ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας να υποχρεούται ο ενυπόθηκος δανειστής να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να εξαλειφθεί η υποθήκη από το οικείο μητρώο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο αυτή είναι εγγεγραμμένη.

Ειδικότερα, σκοπείται όπως ο ενυπόθηκος δανειστής υποχρεούται, εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την εξόφληση ή την παύση οποιασδήποτε υποχρέωσης αναφορικά με τη διά της υποθήκης παρασχεθείσα ασφάλεια, να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για εξάλειψη της υποθήκης, είτε μέσω αυτοπρόσωπης εμφάνισής του ενώπιον του οικείου Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου είτε ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Επιπρόσθετα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι  ο ενυπόθηκος δανειστής είναι υπόλογος προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη για οποιαδήποτε ζημία δυνατό να υποστεί λόγω του ότι η υποθήκη δεν εξαλείφθηκε, εκτός εάν αποδείξει ότι η ζημιά προέκυψε μετά από τις ενέργειες στις οποίες προέβη για εξάλειψη της εν λόγω υποθήκης.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων εξέφρασαν την συμφωνία τους με το σκοπό της πρότασης νόμου.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εξάλειψη των εξασφαλίσεων, μετά την πλήρη εξόφληση του οποιουδήποτε οφειλόμενου ποσού των δανειοληπτών, ζήτημα το οποίο μπορεί στην πορεία να τους φέρει μπροστά σε νέες απαιτήσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η εκπρόσωπος επίσης του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Τζένη Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι έφτασαν κοντά τους αρκετές υποθέσεις μέχρι σήμερα, που ενώ έχει εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό, η υποθήκη για χρόνια δεν είχε εξαλειφθεί και εντοπίστηκε μετέπειτα, από τον δανειολήπτη, όταν θα γινόταν πώληση ή μεταβίβαση.

Τόνισε ότι καθιστά αδήριτη ανάγκη η ρύθμιση της διαγραφής της υποθήκης σε συγκεκριμένη προθεσμία μετά την εξόφληση του δανείου.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο εισηγητής της πρότασης νόμου ανέφερε ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη πρόταση που εισάγει ένα μηχανισμό συμμόρφωσης των πιστωτών ώστε οι πρώην οφειλέτες να μην είναι έρμαια των όποιων ιδιοτελών σκοπιμοτήτων των πιστωτών προσθέτοντας ότι «δηλώνουμε την ικανοποίηση μας ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς χαιρέτισαν την νομοθετική πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ».

Της Ελένης Χαραλάμπους