You are here

«Διορθώστε ή καταργήστε τον Ιππόδαμο»

19/09/2024 19:33

Την κατάργηση του συστήματος Ιππόδαμος,  εάν δεν διορθωθούν άμεσα τα προβλήματα δυσλειτουργίας του, ζητούν οι πρόεδροι των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ).

Παράλληλα, οι βουλευτές μέλη της επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση για την πρόοδο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάλεσαν τους αρμοδίους να δώσουν τέλος στον κατακερματισμό των εξουσιών παραχωρώντας στους ΕΟΑ, τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως one stop shop.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνης Οικονομίδης, εξήγησε ότι «η αρχική ρύθμιση αφορούσε τη δημιουργία ενός πυλώνα ο οποίος θα ασχολείτο με την αδειοδότηση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «στην πορεία κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχουν δύο εσωτερικοί πυλώνες, ένας για την πολεοδομική και ένας για την οικοδομική, διότι η φύση της εξέτασης και τα προσόντα που απαιτούνταν είναι διαφορετικά. Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει μελλοντικά», επεσήμανε.

Ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Κούρος, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στο εν λόγω σύστημα, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τους προέδρου των πέντε ΕΟΑ για τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα Ιππόδαμος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είπε ότι θα εφαρμόσει το σύστημα one stop shop και διερωτήθηκε «πώς μεταφράζεται αυτό όταν ένας πολίτης για να εξασφαλίσει μια άδεια θα πρέπει να επισκεφθεί 2-3 δημόσια κτήρια».

«Δηλαδή ποια είναι η λογική να επισκεφθεί κάποιος τον ΕΟΑ και μετά το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, ή άλλη υπηρεσία;», πρόσθεσε.

«Μήπως γίνεται αυτό  για να διατηρηθούν  τμηματάρχες και διευθυντές», είπε, αφήνοντας αιχμές.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, έκανε λόγο για «σαλαμοποίηση» των διαδικασιών, υποδεικνύοντας ότι «σοφό θα ήταν εάν οι λειτουργοί της πολεοδομίας και οι λειτουργοί της πολεοδομίας των δήμων, λειτουργούσαν στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρείται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών».

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι επείγει να επιλυθεί η δυσλειτουργία του συστήματος Ιππόδαμος εντός σύντομου χρονικού ορίζοντα.

Υποστήριξε ότι «εάν δεν επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα του συστήματος, είναι καλύτερα να σταματήσει η λειτουργιά του».

Ανέφερε ακόμη ότι «παραλάβαμε 30 χιλ. εκκρεμούσες άδειες γι’ αυτό απαιτείται η στελέχωση των ΕΟΑ το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτός ο όγκος των αιτήσεων».

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού Γιάννης Τσουλόφτας, ανέφερε ότι «δυστυχώς όλοι οι σχεδιασμοί μας ανατράπηκαν από τη δυσλειτουργία του συστήματος Ιππόδαμος».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει άμεσα να καταστεί λειτουργικό και εύχρηστο και προς τους λειτουργούς των ΕΟΑ, αλλά και τους μελετητές του ιδιωτικού τομέα που υποβάλλουν αιτήσεις μέσω του συστήματος, ειδάλλως οι αρμόδιοι να το καταργήσουν».

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι «καταρχήν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και μετά να δώσουμε λύσεις».

Υποστήριξε, ότι «θα πρέπει να δοθούν λύσεις στη μηχανογράφηση στον Ιππόδαμο, στη στελέχωση των ΕΟΑ και στην απλοποίηση των διαδικασίων».

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος εισηγήθηκε όπως με πρόταση νόμου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε οι ΕΟΑ να είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν τον αριθμό των αιτήσεων που λαμβάνουν και την ημερομηνία έκδοσης έκαστης άδειας».

Ανέφερε επίσης πως θέση των ΕΟΑ ήταν πως ότι άπτεται ζητημάτων διακριτικής ευχέρειας θα πρέπει να εξετάζεται από τα Συμβούλια ΕΟΑ, υποδεικνύοντας πως με το Διάταγμα που έχει εκδοθεί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής ανέφερε ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μας δόθηκε καν η ευκαιρία να δοκιμάσουμε πιλοτικά το σύστημα Ιππόδαμος και να λύσουμε προβλήματα, γι αυτό θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους οι αρμόδιοι και να μας ενημερώσουν πότε θα γίνει αναβάθμιση του συστήματος».

«Από τη μια λέμε στον κόσμο ότι σε 20 μέρες θα εκδίδεται η άδεια, από την άλλη λέμε ότι είναι ανίκανοι οι τεχνοκράτες και θα πρέπει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι «αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πηγαίνουμε πίσω» και σημείωσε, ότι ως το ΕΤΕΚ ζήτησε όπως υπάρχει μια δομή εξουσίας σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις και όχι δύο και διερωτήθηκε αν «είναι ανίκανος αυτός ο τόπος να κάμει αυτό το one stop shop που υποσχεθήκαμε τόσα χρόνια».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άριστος Δαμιανού μετά τη λήξη της συνεδρίας, εξέφρασε έντονη ανησυχία διότι όπως είπε «λόγω ελλιπούς και ανεπαρκούς σχεδιασμού δεν λειτουργούν ουσιώδεις πτυχές της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σημείωσε ότι «στο θέμα των δανειοδοτήσεων παρατηρούνται πολύ σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ το σύστημα Ιππόδαμος αντιμετωπίζει διάφορα τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η αδειοδότηση».

Υποστήριξε ότι «υπάρχουν ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν ώστε να εκλείψουν και τα προβλήματα».

Της Ηρώς Ευθυμίου