Οι εισηγήσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ενσωματώθηκαν στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στο οποίο επήλθαν αλλαγές σε σχέση με την παρακολούθηση των εργαζομένων, το δικαίωμα στην αποσύνδεση και την αξιολόγηση των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί του υπουργείου Εργασίας για ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν την διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου τον προηγούμενο Ιούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές ανατράπηκε την τελευταία στιγμή, μετά από ενημέρωση από την κ. Λοϊζίδου ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με το Γραφείο της επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου.
Η κ. Λοιζίδου ενημέρωσε σήμερα την επιτροπή ότι το αρμόδιο Υπουργείο υιοθέτησε όλες τις εισηγήσεις του γραφείου της και δεν φέρει καμία ένσταση για το κείμενο του νομοσχεδίου.
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε πρόνοια που ξεκαθαρίζει ότι ο εργοδότης αξιολογεί την απόδοση του εργοδοτούμενου κατά τρόπο, που σέβεται την ιδιωτική του ζωή και είναι σύμφωνος με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του εργοδοτούμενου.
Επίσης, με βάση το κείμενο του αναθεωρημένου νομοσχεδίου, δεν επιτρέπεται η συνεχής παρακολούθηση των εργοδοτουμένων, μέσω της χρήσης της κάμερας (web cam) ή άλλης ανάλογης εφαρμογής παρεμβατικού χαρακτήρα για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.
Διευκρινίζεται ακόμα το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργοδοτούμενου με τηλεργασία, από τα ηλεκτρονικά μέσα μέσω των οποίων παρέχει τις υπηρεσίες του εξ’ αποστάσεως με τη χρήση της τεχνολογίας, έτσι ώστε να εφαρμόζονται οι πρόνοιες του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου του 2023.
Κοινωνικοί εταίροι και άλλοι επηρεαζόμενοι φορείς οι οποίοι παρευρεύθηκαν στην συνεδρία ζήτησαν να τους δοθεί χρόνος ώστε να μελετήσουν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προωθήθηκε χθες για να καταθέσουν εισηγήσεις και σχόλια.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά, ο οποίος ανέφερε ότι οι θέσεις των εμπλεκομένων θα τεθούν προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η κατ΄ άρθρον εξέταση του νομοσχεδίου θα αρχίσει σε δύο εβδομάδες.
«Αποσυνδέουν» την τηλεργασία στο δημόσιο
Όσον αφορά το ζήτημα της ρύθμισης της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα, διευκρινίστηκε ότι δεν επείγει η ρύθμιση της, καθώς καταληκτική ημερομηνία στις υποχρεώσεις του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εφαρμογή της, είναι τα τέλη του 2024.
Στο τραπέζι τέθηκε και ζήτημα ρύθμισης της τηλεργασίας σε πρόσωπα δημοσίου δικαίου και κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, τα οποία όπως ανέφερε λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Α. Καυκαλιάς: Βελτειωμένο αλλά
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει τροποποιηθεί, συνιστά βελτιωμένο πλαίσιο, αφού περιλαμβάνει συγκεκριμένες διορθώσεις μετά και από τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου, για θέματα προσωπικών δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικότητας των εργαζομένων.
Πρόσθεσε ότι βελτίωση συνιστά και η συμπερίληψη στο αναθεωρημένο κείμενο, άρθρου για τα άτομα με αναπηρίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις.
Ερωτηθείς για τις διαφορές των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων στο ζήτημα της τηλεργασίας, ανέφερε ότι παραμένει ανοικτό προς συζήτηση το θέμα της αποσύνδεσης.
Είναι γνωστές οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους επειδή δεν έχει εκδοθεί ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα, πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση της Επιτροπής Εργασίας για περαιτέρω επεξεργασία του νομοσχεδίου.
Φ. Τσιρίδου: Να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές
Από την πλευρά της, η Φωτεινή Τσιρίδου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι το κόμμα της συμφωνεί με τη φιλοσοφία της τηλεργασίας, που είναι μια μορφή εργασίας που εκμηδενίζει τις αποστάσεις και εκμεταλλεύεται τη χρήση της τεχνολογίας. Όπως εξήγησε, η χρήση της τηλεργασίας θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, δηλαδή θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου θα συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι.
Με βάση το νομοσχέδιο, συνέχισε η κ. Τσιρίδου, ρυθμίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων. «Επιθυμούμε να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό, να είναι ευεργετική η ρύθμιση για όλες τις πλευρές», τόνισε.
Επισυνάπτεται το αναθεωρημένο νομοσχέδιο