Ανοίγει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση των εργασιακών όρων που διέπουν την τηλεργασία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.
Σημειώνεται ότι παρότι η χρήση της τηλεργασίας, η οποία έχει εθελοντικό χαρακτήρα, τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται, εντούτοις οι εργασιακοί όροι απασχόλησης που διέπουν τη συγκεκριμένη μορφή εργασίας δεν είναι ρυθμισμένοι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις εργοδοτών και εργοδοτουμένων.
Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων όταν συμφωνούν να κάνουν χρήση της τηλεργασίας όπως είναι τα θέματα ωραρίου, εργασιακή ασφάλεια και ικανοποίηση, υγεία και ασφάλεια, ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, κατάρτισης, επιμόρφωσης κ.λ.π.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για σκοπούς αποτελεσματικότερης εφαρμογής του νόμου, στο νομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί και σχετικές διατάξεις με τις οποίες καθορίζονται αναλυτικά οι εξουσίες και τα καθήκοντα των επιθεωρητών και, παράλληλα, καθορίζονται οι ποινές για τους παραβάτες ώστε να καταστούν αποτρεπτικές.
Συνοπτικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι οι κυριότερες πρόνοιες του είναι οι εξής:
-Χρήση της τηλεργασίας σε εθελοντική βάση μετά από συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου.
-Υποχρεωτική χρήση τηλεργασίας σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται στο νομοσχέδιο.
-Απαγόρευση διακρίσεων κατά των τηλεργαζομένων.
-Υποχρέωση του εργοδότη σε σχέση με το κόστος τηλεργασίας.
-Ρύθμιση του δικαιώματος αποσύνδεσης μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας.
-Εκ των προτέρων ενημέρωση του εργαζόμενου από τον εργοδότη για επιμέρους θέματα τηλεργασίας όπως χρονικά όρια τηλετοιμότητας, διαδικασίες υποστήριξης, περιορισμούς χρήσης εξοπλισμού, κινδύνους από τη χρήση της τηλεργασίας, προστασία προσωπικών δεδομένων κ.λ.π.
-Εργασιακή ασφάλεια μέσω της οποίας η χρήση της τηλεργασίας δεν πρέπει να επηρεάζει υφιστάμενα δικαιώματα εργαζομένων όπως είναι ο μισθός, το ωράριο κ.λ.π.
-Ρύθμιση θεμάτων ασφάλειας και υγείας τηλεργαζομένων.
-Παροχή ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης, κατάρτισης / επιμόρφωσης σε τηλεργαζόμενους.
-Εξουσίες και καθήκοντα των επιθεωρητών που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου.
-Ποινές μέχρι και 10.000 ευρώ για τους παραβάτες.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τη Δημόσια Υπηρεσία, για την οποία αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προσεχείς ημέρες ξεχωριστό πλαίσιο ρυθμίσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται, ότι δεν καλύπτει «τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας εργατών ή της υπηρεσίας από πρόσωπα των οποίων η αμοιβή υπολογίζεται πάνω σε ημερήσια βάση ή της υπηρεσίας από πρόσωπα τα οποία προσλαμβάνονται πάνω σε έκτακτη βάση, τους λειτουργούς της δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας, τις δημόσιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τις ένοπλες δυνάμεις και τις αστυνομικές αρχές, τους δικαστές, τους ανακριτές, άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, καθώς και τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των οποίων οι όροι απασχόλησης ρυθμίζονται από άλλους νόμους και κανονισμούς».
Αξίζει τέλος να αναφερθεί, ότι στην συνεδρία κλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, της Νομικής Υπηρεσίας, των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο.