Νέες χαλαρώσεις για τους υψηλόμισθούς εργαζομένους από το εξωτερικό, στους οποίους παραχωρούνται γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές, που φτάνουν το 50% επί των εισοδημάτων τους, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, κάτω από το μικροσκόπιο της επιτροπής, τέθηκε κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την απαληψη του προαπαιτούμενου για πρώτη εργοδότηση στη Δημοκρατία, ενώ ως αντιστάθμισμα της υπό αναφορά διαγραφής αυξάνονται τα προαπαιτούμενα έτη μη κατοικίας στη Δημοκρατία, για ένταξη των δικαιούχων στο πλαίσιο.
Πιο συγκεκριμένα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, τροποποιείται ο βασικός νόμος, ώστε η απαλλαγή της αμοιβής από πρώτη εργοδότηση στη Δημοκρατία να παραχωρείται μέχρι την εξάντληση της περιόδου των 17 φορολογικών ετών και να μην τερματίζεται σε περίπτωση που το άτομο αλλάζει εργοδότη.
Συγχρόνως προβλέπεται ότι αυξάνονται τα προαπαιτούμενα έτη εκτός της Δημοκρατίας για ένταξη των δικαιούχων στο πλαίσιο του νόμου, από 10 σε 15 συνεχόμενα έτη.
Βάσει του υφιστάμενου πλαισίου, που τροποποιήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό το σχέδιο, προβλέπεται ότι δικαιούχοι είναι πρόσωπα με εισοδήματα άνω των €55 χιλ., με περίοδο εφαρμογής τα δέκα χρόνια.
Σημειώνεται ότι ο νόμος που τροποποιήθηκε προέβλεπε ελάχιστη απαιτούμενη αμοιβή €100 χιλ. και περίοδο εφαρμογής τα δέκα χρόνια, είτε κατά το φορολογικό έτος που άρχισε η εργοδότησή του είτε σε οποιοδήποτε από τα δύο φορολογικά έτη που έπονται της έναρξης εργοδότησής του στη Δημοκρατία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έρχονται στην Κύπρο στο πλαίσιο του σχεδίου προσέλκυσης υψηλόμισθων στελεχών στην Κύπρο που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι, καθώς και για την προσέλκυση για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο το Τμήμα Φορολογίας, τον περασμένο Νοέμβριο, έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις αναφορικά με τη νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι άτομο δεν θεωρείται ότι έχει πρώτη εργοδότηση, όταν σε οποιοδήποτε παρελθοντικό χρόνο είχε ασκήσει μισθωτές υπηρεσίες στη Δημοκρατία οι οποίες δεν συνιστούσαν περιστασιακή εργοδότηση.
Επίσης όταν τερματίσει το συμβόλαιο της πρώτης εργοδότησης και συνάψει νέο συμβόλαιο με νέο εργοδότη, καθώς και σε περιπτώσεις που το πρόσωπο αυτό έχει συγχρόνως πέραν της μίας εργοδοτήσης.
Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε πως η υφιστάμενη τροποποίηση θα επηρεάσει θετικά, ενώ δεν θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα ή στις δαπάνες μιας επιχείρησης, τονίζοντας την ίδια ώρα πως μέσω αυτής, θα ενισχυθούν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ είπε ότι είναι σύμφωνοι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, εκτός από κάποιες που αφορούν τις μεταβατικές διατάξεις.
Απαντώντας η λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, όπου θα ενσωματωθούν πρόνοιες για μεταβατική περίοδο.
Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε επίσης, ότι συμφωνούν με τις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας. Επεσήμανε, όμως, ότι δεν είναι καλή τακτική η συνεχής αναθεώρηση του νόμου, αναφέροντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές.