You are here

Έρχεται φορολόγηση υπερκερδών ενέργειας

24/10/2022 11:39

Εντός Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει πρότασή της για τη λήψη φορολογικών μέτρων για τα απροσδόκητα κέρδη εταιρειών στον τομέα της ενέργειας και αναδιανομή στους καταναλωτές, που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης και ειδικά στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γιώργος Παντελή, ανέφεραν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ, ώστε να εξευρεθεί η φόρμουλα για τη φορολόγηση των υπερκερδών.

Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι στόχος είναι να επιβληθεί άμεσα φορολογία και πριν το τέλος του χρόνου, ενώ επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος επιβολής της σχετικής φορολογίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι είναι πολύ λίγα τα κέρδη, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές.

Σημείωσε ότι τα κέρδη υπολογίζονται περίπου στα €70 εκατ., με αποτέλεσμα το υπερκέρδος να είναι περιορισμένο.

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι εάν τα υπερκέρδη ανέλθουν σε πέντε με δέκα εκατομμύρια, θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων για τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ζήτησε επανειλημμένα από τον υπουργό Οικονομικών συνάντηση για το θέμα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών, ώστε να ληφθούν μέτρα που να ανακουφίζουν την κοινωνία σε μια περίοδο που καταγράφεται ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και ειδικά στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, χωρίς ως σήμερα να γίνει κατορθωτό, παρότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες.

Έρευνα για μειωμένο ΦΠΑ σε επενδυτές

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ΑΚΕΛ, σχετικά με την έρευνα για την ορθή επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα που αγόρασαν ξένοι επενδυτές, ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, είπε ότι θα είναι έτοιμη σε δύο με τρεις μήνες.

Ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη εκστρατεία, η οποία γίνεται με υπερωριακή απασχόληση λειτουργών του Τμήματος, που επισκέπτονται οικίες που αγοράστηκαν από επενδυτές και θα έχουν τα αποτελέσματα της σε 2-3 μήνες.  

Ο Έφορος Φορολογίας τόνισε ότι η εκστρατεία θα συνεχιστεί και το 2023 καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των προσώπων που αιτήθηκαν για μειωμένο ΦΠΑ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι αρκετοί από τους ξένους επενδυτές δεν διαμένουν στα ακίνητα που αγόρασαν, τα οποία διατηρούν κενά.

Κ. Πετρίδης: Προϋπολογισμός ευθύνης

Εν τω μεταξύ, με ικανοποιητικό ρυθμό, γύρω στο 3%, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία το 2023, παρουσιάζοντας όμως επιβράδυνση σε σύγκριση με τον ψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 2022, ανέφερε κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση παραδίδει έναν προϋπολογισμό ευθύνης για το 2023 και μια οικονομία υγιή, υπό τους συνεχείς κραδασμούς που δέχεται τα τελευταία χρόνια.

Υπογράμμισε ότι παρότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον προϋπολογισμό για προεκλογικούς λόγους, βάλλεται κάθε μέρα με ψεύτικα στοιχεία, ενώ κατηγόρησε βουλευτές του ΑΚΕΛ για ειρωνία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει ως κυριότερο στόχο την ανάκαμψη, με αυξημένες τις αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12% και παράλληλα τη διατήρηση των υγιών δημοσιονομικών με σεβασμό στις επόμενες γενιές.

Στο πάγο η φορολογική μεταρρύθμιση

Αναφορικά με την υπό συζήτηση  φορολογική μεταρρύθμιση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα να την προτείνει τώρα, με αυτή τη διεθνή αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%, είπε ότι ήταν προϋπόθεση συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που δεν έγινε.

Υποχώρηση πληθωρισμού

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων βουλευτών, είπε μεταξύ άλλων ότι ο πληθωρισμός «λογικά» θα υποχωρήσει, ενώ για τις τιμές ενέργειας είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος τους, με βάση προβλέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημείωσε ότι ήδη έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν οι τιμές της ενέργειας, αναφέροντας ότι η υποχώρηση αυτή άρχισε ήδη να διαφαίνεται στις τιμές του φυσικού αερίου.

Τόνισε όμως ότι οι τιμές των καυσίμων θα διατηρηθούν σε ψηλά επίπεδα, παρά την όποια υποχώρηση, όπως και τα επιτόκια, ενώ για την αγορά εργασίας είπε ότι αλλάζει.

«Βλέπουμε τεράστιο έλλειμμα επεξήγησης οικονομολόγων, τι γίνεται με την αγορά εργασίας στην ΕΕ και παγκόσμια, ενώ παράλληλα ήρθαμε σε εποχή χαμηλών επιτοκίων, χαμηλής ενέργειας και στο τέλος πιο φθηνής εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά .

Ο κ. Πετρίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά €525 εκατ. και διέπεται από αύξηση των λειτουργικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών εξαιτίας και του πληθωρισμού και μείωση του ποσού προς εξυπηρέτηση των τόκων του δημόσιου χρέους.

Πρόσθεσε ότι οι αναπτυξιακές δαπάνες είναι αυξημένες κατά περίπου 12%, ενώ αυξημένες είναι και οι κοινωνικές δαπάνες κατά 4% περίπου.

 Στο 3% ο ρυθμός ανάπτυξης   

Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέλος του 2022 προβλέπεται στο 5,7%, μια επίδοση που έχει διαψεύσει όλες τις προβλέψεις. Έκανε λόγο για μια οικονομία με ανθεκτικότητα και προοπτική, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που κατάφερε να διασφαλίσει αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας. Για το 2023, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο 3% με ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα και με ευρωπαϊκούς δείκτες υπάρχει μια κάθετη μείωση της ανισότητας στην Κύπρο και των δεικτών κοινωνικής συνοχής, παρά τα όσα λέγονται για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς κινδύνους, μίλησε για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλού πληθωρισμού, κίνδυνο αύξησης των προβληματικών δανείων, αλλά και την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού που μπορεί να απειλήσει σημαντικά το κράτος πρόνοιας μακροπρόθεσμα.

 Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς κινδύνους, μίλησε για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλού πληθωρισμού, κίνδυνο αύξησης των προβληματικών δανείων, αλλά και την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού που μπορεί να απειλήσει σημαντικά το κράτος πρόνοιας μακροπρόθεσμα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι αναμένεται να κλείσει στο 7,7% στο τέλος του έτους και θα μειωθεί στο 3% το 2023, με ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Σε σχέση με την ανεργία είπε ότι υπάρχει μια καθοδική τάση και υπολογίζεται στο 7% στο τέλος του 2022 σε σχέση με 7,5% το 2021. Τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της πορεία.  

Οι δηλώσεις των βουλευτών

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το 2023 θα είναι ένα δύσκολο έτος, αλλά με τη σωστή πολιτική προσέγγιση και τη στόχευση για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων θα καταφέρει η κυπριακή οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για το 2023.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης συνεχάρη τον ΥΠΟΙΚ που μπροστά στην αβεβαιότητα παραδίδει ισχυρά αναπτυξιακά και δημοσιονομικά αποθέματα. ‘Ετσι, όπως είπε, διασφαλίζονται τα περιθώρια αντίδρασης αν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε διαχειριστικό και κοινωνικά ανάλγητο τον προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι αδυνατεί να προωθήσει πολιτικές ουσιαστικής ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της έρευνας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, επενδύοντας στην παιδεία και τον πολιτισμό και δημιουργώντας προϋποθέσεις για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και διασφάλισης προσιτής στέγης για όλους.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι η δική τους φιλοσοφία είναι η ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους, που θα επενδύει στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της παραγωγής, στους εργαζόμενους και στους νέους ανθρώπους, θα στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ανέργους, τους μονογονιούς, τους πολύτεκνους, τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι για ακόμα μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι καθαρά διαχειριστικός. Διαπίστωσε ότι απουσιάζουν τα αναπτυξιακά έργα αποδοτικού χαρακτήρα τα οποία θα μπορούσαν να προσδώσουν στην κυπριακή οικονομία μια μακροοικονομική σταθερότητα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 φαίνεται να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και στις διεθνείς αγορές.

Της Ελένης Χαραλάμπους