Στις 28 ανέρχονται οι περιπτώσεις των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών και των μελών των ειδικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των τ/κ περιουσίων, που έχουν οι ίδιοι στην κατοχή τους ή συγγενικά τους πρόσωπα μέχρι δευτέρου βαθμού (σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδέλφια), τουρκοκυπριακές περιουσίες.
Σύμφωνα με τον κατάλογο που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, 16 από τους 64 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, έχουν στην κατοχή τους τουρκοκυπριακές περιουσίες, είτε οι ίδιοι, είτε σύζυγοι, είτε αδέλφια, είτε παιδιά, είτε οι ίδιοι μέσω εταιρειών, στις οποίες ήταν μέτοχοι ή υπάλληλοι.
Από τα 16 μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, έχουν στην κατοχή τους τ/κ περιουσίες οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, τα τρία, ενώ από τα 26 μέλη των ειδικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, τα εννέα.
Μεταξύ των περιπτώσεων αυτών, αίσθηση προκαλούν δύο περιπτώσεις εργαζομένων στην επαρχία Πάφου, οι οποίοι κατέχουν ή διαχειρίζονται οι ίδιοι και συγγενικά τους πρόσωπα, μεγάλο αριθμό κατοικιών και χωραφιών.
Συγκεκριμένα, πρόσωπο το οποίο εργάζεται στην υπηρεσία, κατέχει τ/κ περιουσία η μητέρα και ο πατέρας του, η αδερφή του, η νύφη του και η κόρη τους, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος συμμετέχει και σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται ή διαχειρίζεται τουρκοκυπριακή περιουσία.
Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση, τουρκοκυπριακή περιουσία κατέχει ο ίδιος, η σύζυγος και η θυγατέρα του.
Ξεχωρίζουν επίσης, οι περιπτώσεις εργαζομένων ή και μελών των επιτροπών όπου παραχωρήθηκαν σε συγγενικά τους πρόσωπα εμπορικά υποστατικά.
Η Επιτροπή Προσφύγων, αποφάσισε να θέσει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή το σχετικό κατάλογο σε επόμενη συνεδρία, ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε εξέλιξη βρίσκεται και έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αφορά τη μίσθωση τουρκοκυπριακών περιουσιών για εμπορικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί και το κατά πόσον δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών έχουν στην κατοχή τους τ/κ περιουσίες, καθώς και οι συνθήκες που τις απέκτησαν, με ποιους όρους και το ύψος του ετήσιου ενοικίου που πληρώνουν.
Ν. Κέττηρος: Πρέπει να διευρυνθούν κάποιες περιπτώσεις
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι, ο λόγος που η Επιτροπή θα προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο, είναι για να διαφανούν οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει πρόβλημα και να μην αφήνεται μια γενική εικόνα απέναντι σε όλους του υπαλλήλους της υπηρεσίας που κατέχουν τ/κ περιουσίες.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πατέρας τους είχε εξασφαλίσει τ/κ περιουσία το 1977 ενώ ο υπάλληλος που διορίστηκε ως μέλος της Επιτροπής το 2016, ήταν τότε παιδί», είπε ο κ. Κέττηρος, αλλά «υπάρχουν και περιπτώσεις που σε υπαλλήλους της υπηρεσίας τ/κ περιουσιών παραχωρήθηκε περιουσία, ενώ ήταν ήδη στην υπηρεσία», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω αν ήταν άδικα, παράτυπα ή παράνομα που τους παραχωρήθηκε περιουσία, αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί οπωσδήποτε», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κέττηρος είπε πως πρέπει να διερευνηθούν κάποιες υποθέσεις και διερωτήθηκε πώς γίνεται ένας υπάλληλος να έχει ο ίδιος τ/κ περιουσία, η σύζυγος, η κόρη και η αδελφή του και να συμμετέχει σε εταιρεία διαχείρισης.
«Δεν έχουμε ως Επιτροπή το μηχανισμό να διερευνήσουμε αυτές τις υποθέσεις», είπε και σημείωσε πως υπάρχουν ύποπτες υποθέσεις.