You are here

Προς συμφωνία για έλεγχο οικονομικών του ΤΚΑ

23/09/2024 13:34

Σε καταρχήν συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και Βουλή για τον έλεγχο του τρόπου διαχείρισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) από το κράτος, μετά από σχετική πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή εξέτασε πρόταση νόμου που συνυπογράφουν οι βουλευτές ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλάς και Σάβια Ορφανίδου και εκ μέρους του ΔΗΚΟ οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδη, η οποία στοχεύει στην ετοιμασία και κατάθεση από την εκτελεστική εξουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση, ετήσιου προϋπολογισμού για το ΤΚΑ, στη βάση όσων ισχύουν για άλλες οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εργασία Κώστας Χατζηπαναγιώτου, είπε ότι δεν υπάρχει ένσταση για την προτεινόμενη ρύθμιση, καθώς ήταν και στις προθέσεις του υπουργείου η προώθηση της σχετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένσταση ως προς το χρόνο υλοποίησης της προτεινόμενης ρύθμισης, σημειώνοντας πως η εισήγηση τους είναι να υπάρξει εφαρμογή από το 2027.

Στη συγκεκριμένη θέση έφεραν ένσταση εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, οι βουλευτές Χάρης Γεωργιάδης και Χριστιάννα Ερωτοκρίτου, οι οποίοι αντιπρότειναν την υλοποίηση της από το 2026.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι συμφωνούν με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποβάλλεται στο υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή ως μη σωστή, η οποία και θα πρέπει  να ρυθμιστεί άμεσα.

Προβληματισμό εξέφρασε και για το εάν αντίστοιχη ρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοσθεί και από άλλα ταμεία.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, η Αλεξία Καλησπέρα είπε πως θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόνοια για όλα τα ταμεία, τα οποία ανέρχονται σε πέντε.

«Ο νόμος ομπρέλα είναι ο πιο σημαντικός, εάν περιληφθεί το ΤΚΑ θα πρέπει να περιληφθούν και τα άλλα 4 ταμεία που είναι στην κεντρική κυβέρνηση», δήλωσε και ενημέρωσε ότι πρόκειται για το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ωρομίσθιου προσωπικού, του ΓΕΣΥ, το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ταμείο Προνοίας, το ταμείο Ανεργίας και το ταμείο Αδειών.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημοσίων δαπανών αφορά τη Γενική Κυβέρνηση παρά την Κεντρική Κυβέρνηση μετά και την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Αυτό το γεγονός, όπως είπε, καθιστά διπλά αναγκαίο τον έλεγχο και τη διαφάνεια.

Όπως ο προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ έρχεται στη Βουλή, συμπλήρωσε, πρέπει και ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ να μην σταματά στη μέση της διαδρομής και να έρχεται και στη Βουλή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ζήτησε να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείου Οικονομικών και Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορέσει να επανέλθει η Επιτροπή και να χειριστεί το θέμα αναλόγως της συνεννόησης που θα υπάρξει.

Της Ελένης Χαραλάμπους