Ένα από τα ψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη καταβάλλουν οι κύπριοι δανειολήπτες πριν ακόμη αποκρυσταλλωθούν οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο ανέρχεται στο 2,31% και είναι το πέμπτο ψηλότερο μετά την Ελλάδα (3,07%), την Ιρλανδία (2,81%), τη Γερμανία (2,57%) και τη Λετονία (2,48%).
Σε σχέση με το Μάιο, καταγράφουν μικρή αύξηση 0,04 μονάδων και σε σχέση με το Σεπτέμβριο 0,12%.
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη ανήλθαν στο 1,94% τον Ιούνιο σημειώνοντας αύξηση 16 μονάδων βάσης από το Μάιο.
Τα μέσα επιτόκια είναι τώρα 64 μονάδες βάσης πάνω από το χαμηλό του 1,3% που καταγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού σε διάστημα εννέα μηνών από το 2006.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη αυξάνονται απότομα, ενισχύοντας τις προοπτικές επιβράδυνσης της στεγαστικής αγοράς καθώς η κρατική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και η επιθυμία για περισσότερο χώρο προκάλεσαν άνοδο στις τιμές των κατοικιών.
Τα επιτόκια αυξάνονται σε όλες τις προηγμένες οικονομίες καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων σε μια προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσης των τιμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ τα επιτόκια αυξήθηκαν ταχύτερα στη Γερμανία και την Ιταλία, με μικρότερες αυξήσεις να καταγράφονται για τη Γαλλία και την Ισπανία.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα επιτόκια έχει η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία.
Τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται ότι θα γίνουν πιο ακριβά τους επόμενους μήνες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης στο μηδέν στα τέλη Ιουλίου - μια κίνηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Μια άλλη άνοδος 50 μονάδων βάσης προβλέπεται για το Σεπτέμβριο, αφού ο πληθωρισμός έφτασε στο νέο υψηλό του 8,9% το έτος έως τον Ιούλιο - ένα νέο υψηλό όλων των εποχών για την ευρωζώνη και τετραπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας για 2%.
Οι τράπεζες αναμένουν μείωση στη ζήτηση δανείων για το επόμενο διάστημα λόγω του κύματος ακρίβειας, των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της αύξησης των επιτοκίων εν μέσω της αβεβαιότητας που παρατηρείται στο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Όσον αφορά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, επισημαίνουν ότι οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση της τιμής της βάσης του επιτοκίου όπου οι τράπεζες δεν έχουν κανένα έλεγχο και δεν μπορούν να την επηρεάσουν.