You are here

Προκλήσεις και ευκαιρίες ESG για τραπεζικό τομέα

04/11/2024 11:00

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που επιφέρουν οι παράμετροι του ESG, δηλαδή περιβαλλοντικών ζητημάτων, κοινωνικών ζητημάτων αλλά και εταιρικής διακυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Credit Risk Management για τις επιπτώσεις των παραμέτρων ESG στον πιστωτικό κίνδυνο και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης, αναφέρθηκε στον πιστωτικό κίνδυνο και στις προκλήσεις που επιφέρουν οι πολλαπλές πηγές οικονομικής αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, όπως υπέδειξε, η συμπερίληψη όλων των παραμέτρων και νεοφανών κινδύνων στην πιστωτική αξιολόγηση φέρει βαρύνουσα σημασία.

Τα διδάγματα από το παρελθόν καταδεικνύουν τη σημασία της ανάλυσης όλων των παραμέτρων και κινδύνων στο ευρύτερο πλαίσιο λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με το διοικητή, ενώ η παρατεταμένη περίοδος οικονομικής αβεβαιότητας αναδιαμορφώνει το πλαίσιο αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου το οποίο πρέπει να λαμβάνει υπόψη και νεοφανείς κινδύνους.

Ιδιαίτερα, στάθηκε σε τρία ερωτήματα:

-Πώς θα επηρεαστεί η κερδοφορία μίας εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

-Πόσο θα επηρεαστεί από μία απρόσμενη διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού ένεκα της γεωπολιτικής αστάθειας;

-Τι επιπτώσεις θα έχει μία κυβερνοεπίθεση στον κύκλο εργασιών της και πόσο καλά προστατευμένη είναι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Οι πιο πάνω προβληματισμοί έχουν αναβαθμιστεί σε προεξάρχουσες πτυχές του πιστωτικού κινδύνου, θέτοντας προκλήσεις και ευκαιρίες στο τραπεζικό σύστημα σε όλο το φάσμα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι», πρόσθεσε και επισήμανε τις επιπτώσεις των νεοφυών κινδύνων που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δανειοληπτών όπως το περιβάλλον και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή και η πράσινη μετάβαση, οι κοινωνικές διαστάσεις όπως οι εργασιακές πρακτικές και το κοινωνικό προφίλ, τα θέματα διακυβέρνησης όπως η εταιρική ηθική και η διαφάνεια και η γεωπολιτική αστάθεια όπως η αύξησης του προστατευτισμού και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σημείωσε ακόμη ότι οι προκλήσεις αυτές αποτελούνται από την έλλειψη ποιοτικών και αξιόπιστων δεδομένων, από την ανεπάρκεια υφιστάμενων μοντέλων και από τη χρονική αναντιστοιχία μεταξύ στρατηγικής σχεδιασμού και κινδύνου, οδηγώντας στην ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης αποτελεσματικού πλαισίου διακυβέρνησης.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΚΤΚ υπέδειξε ότι προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες από τους παράγοντες στη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων από την ενσωμάτωση τους, αν και αποτελεί πρόκληση για τις τράπεζες.

Οι ευκαιρίες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, αφορούν στην ενίσχυση των πλαισίων διαχείρισης κινδύνων, στα πρότυπα βιώσιμης χρηματοδότησης και στον εντοπισμό υψηλής ποιότητας πιστωτικών ευκαιριών.

Με τις εν λόγω ευκαιρίες οι τράπεζες, παρατήρησε, έχουν την ευκαιρία να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν αξία στους μετόχους.

«Οι νεοφανείς κίνδυνοι που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής αβεβαιότητας που διανύουμε θα επηρεάζουν ολοένα περισσότερο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των τραπεζών και της ευρύτερης οικονομίας», πρόσθεσε.

Τρίπτυχο τραπεζών το ESG

Σε δικό του σύντομο χαιρετισμό, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς, σημείωσε ότι το ESG αποτελεί το τρίπτυχο της οικονομικής και τραπεζικής ζωής, υποδεικνύοντας ότι είναι οι παραμέτροι που διαμορφώνουν το σύστημα του σήμερα και του αύριο σε Κύπρο και Ευρώπη.

Οι τράπεζες, είπε μεταξύ άλλων, έχουν πρωταρχικό ρόλο στη μετάβαση στο ESG, ενώ μέσω της χορήγησης πιστώσεων μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές των επιχειρήσεων με την προσφορά πράσινων δανείων.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών ΑΠΕ, ο κ. Καμμάς είπε ότι η πράσινη μετάβαση προστατεύει το περιβάλλον και την ίδια ώρα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με την καθαρή ενέργεια.

Στάθηκε ακόμη στον πρωταγωνιστικό ρόλο των τραπεζών με χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα, σημειώνοντας ότι η λύση του synesgy αποτελεί κλειδί για τον εν λόγω τομέα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τράπεζες μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία μέσω μίας υπεύθυνης επενδυτικής πολιτικής και αναφέρθηκε στην υιοθέτηση στρατηγικής για διασφάλιση της βιώσιμης και μακροπρόθεσμης απόδοσης προϊόντων και επενδύσεων.

Παρατήρησε ακόμη ότι με την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων διακυβέρνησης διασφαλίζονται τα υψηλά πρότυπα λογοδοσίας και κριτικής και πρόσθεσε ότι ο ρόλος των τραπεζών σε Κύπρο και Ευρώπη είναι ιδιαίτερος για την υιοθέτηση των παραμέτρων ESG.

Της Μαρίας Κυριακίδου