You are here

Μείωση χρεώσεων, ΑΤΜ στα ορεινά, προνομιακά επιτόκια

18/12/2024 10:46

Σοβαρές ελαφρύνσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα προβλέπει η δέσμη μέτρων που κατέθεσαν ενώπιον του ΠτΔ οι CEOs των δύο συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στις οκτώ το πρωί στο Προεδρικό γραφείο στην παρουσία και του ΥΠΟΙΚ Μάκη Κεραυνού.

Όπως έγραψε το πρωί η StockWatch και επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΟΙΚ μετά τη σύσκεψη οι τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τέλος της βδομάδας θα προβούν  σε λεπτομερείς αναφορές για όλες τις ελαφρύνσεις, τα προνομιακά επιτόκια και σε ποιες κατηγορίες θα δοθούν, για την επανεγκατάσταση ΑΤΜ στις ορεινές περιοχές όπως επίσης και για την κατάργηση ή μείωση χρεώσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί μετά την περίοδο της τραπεζικής κρίσης και των μηδενικών επιτοκίων.

«Προκύπτουν οφέλη για την οικονομία, τα οικονομούντα άτομα, για τις μικρές επιχειρήσεις και δημιουργούν τις προοπτικές  για ακόμη καλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της οικονομίας μας», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Μ. Κεραυνός ο οποίος μιλούσε μετά τη σύσκεψη του Προέδρου με τους επικεφαλής των δύο τραπεζών.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν ανταποκριθεί με ελαφρύνσεις και με προνομιακά επιτόκια σε κάποιες κατηγορίες φυσικών προσώπων καθώς και για τη  μείωση κάποιων εκ των χρεώσεων.

Σημείωσε ότι θα επαναγκατασταθούν αρκετές ΑΤΜ στις απομακρυσμένες περιοχές για να εξυπηρετούνται κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.

Διευκρίνισε ότι μάλλον οι ΑΤΜ θα είναι για κοινή χρήση των πελατών όλων των τραπεζών  και ενδεχομένως χωρίς χρέωση.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ στο πακέτο μέτρων προβλέπονται και ελαφρύνσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μειώσεις χρεώσεων οι οποίες με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογούνται.

Υπέδειξε ότι λεπτομέρειες για όλες τις ελαφρύνσεις θα δοθούν στο πλαίσιο της έκδοσης σχετικών ανακοινώσεων από τις ίδιες τις τράπεζες.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του από το γεγονός ότι τα επικείμενα μέτρα που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες είναι αποτέλεσμα ενός συνεχούς διαλόγου της εκτελεστικής εξουσίας με το σύνδεσμο τραπεζών, μία πρακτική η οποία θα πρέπει να ακολουθείται με όλους τους οικονομικούς φορείς.  

Είπε ότι από την εφαρμογή των εν λόγω ελαφρύνσεων θα επωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Ερωτηθείς ο ΥΠΟΙΚ πόσα εισπράττουν τα κρατικά ταμεία από τους φόρους που καταβάλλουν οι τράπεζες, είπε ότι συνολικά το τραπεζικό σύστημα διοχετεύει στα δημόσια ταμεία κοντά στα €200 εκατ.

Πρόσθεσε ότι με την αύξηση του ελάχιστου διεθνούς φόρου για τις εταιρίες με τζίρο πέραν των €700 εκατ. οι τράπεζες θα καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερο ποσό προς τα κρατικά ταμεία.  

Κληθείς να αναφέρει τον αριθμό των πολιτών που θα επηρεαστούν θετικά από τις ενέργειες των τραπεζών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «είναι αρκετές χιλιάδες ατόμων» που αφορούν συνταξιούχους, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, νέους ανθρώπους.

«Η ωφέλεια θα απλωθεί σε αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η εγκατάσταση αυτόματων ταμειακών μηχανών σε απομακρυσμένες περιοχές «θα είναι μια από τις ενέργειες των τραπεζών τις οποίες έχουμε συμφωνήσει και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν χρεώσεις, εάν κάποιος πελάτης τράπεζας χρησιμοποιήσει την μηχανή μιας άλλης τράπεζας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι τράπεζες ζήτησαν κάποια ανταλλάγματα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «οι τράπεζες αναγνωρίζουν τα ανταλλάγματα τα οποία έχει δώσει η υπεύθυνη και συνετή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης», δηλαδή, όπως εξήγησε, τις αναβαθμίσεις και το ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές.

«Σήμερα βλέπουμε νέους επενδυτές να μπαίνουν στις τράπεζες και μάλιστα από χώρες που κάποτε δεν ήθελαν να έχουν καμίαν σχέση με την Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε πως αναφέρεται «και για αμερικανικές επενδύσεις στις τράπεζές μας».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει όφελος και για τους συνεπείς καταθέτες, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι το νευρικό σύστημα μιας οικονομίας», προσθέτοντας ότι «όλοι μπορούν να φέρουμε στη μνήμη μας τι συνέβη και όταν παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα».

Αναφέροντας ότι «όλοι επιθυμούμε ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα», ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «από την άλλη, όπως κάθε μεγάλοι οργανισμοί, θα πρέπει να έχουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, αλλά και την υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και στην οικονομία».

«Ως Κυβέρνηση έχουμε ένα συνεχή διάλογο με όλους αυτούς τους θεσμούς και με το τραπεζικό σύστημα και όλες οι επιμέρους πτυχές εξετάζονται με υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Του Λεύκου Χρίστου