Η σημερινή κατάσταση των εγχώριων τραπεζών στη βάση των δεδομένων που επικρατούν, δεν εγκυμονεί οποιουσδήποτε κινδύνους σε ότι αφορά τη ρευστότητα, τα κεφάλαια και τις προβλέψεις τους, τόνισε σήμερα ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου.
Οι δηλώσεις του κ. Ηροδότου έγιναν στο περιθώριο της σημερινής υπογραφής της συμφωνίας με την ΕΤΥΚ στα γραφεία της ΚΤ, η οποία αφορούσε στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε ότι αφορά την επάρκεια των κεφαλαίων και κατά πόσο δημιουργούνται ανάγκες για διαμόρφωση αυξημένων προβλέψεων, ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι βάσει των σημερινών δεδομένων «δεν υπάρχει πρόβλημα σε καμία τράπεζα».
Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για την επάνοδο των τραπεζών σε σταθερή κερδοφορία, ο διοικητής της ΚΤ σημείωσε ότι η επάνοδος των τραπεζών σε τροχιά κερδοφορίας αποτελεί επιχειρησιακή πρόκληση και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή πρόκληση.
«Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται εκτενώς και σε επίπεδο ΔΣ της ΕΚΤ», παρατήρησε ο διοικητής, διευκρινίζοντας ότι η πορεία προς την κερδοφορία είναι θέμα της διοίκησης της κάθε τράπεζας ξεχωριστά.
«Δηλαδή να εξεύρει τρόπους ώστε να αυξήσει την κερδοφορία της».
Η κάθε εγχώρια ΚΤ, είπε, αξιολογεί το επιχειρησιακό πλάνο των τραπεζών το οποίο είναι σε τριετή βάση για να διασφαλιστεί ότι όντως είναι σωστό.
Οι επόπτες, πρόσθεσε ο κ. Ηροδότου, αξιολογούν το επιχειρησιακό πλάνο των τραπεζών και προβαίνουν σε παρατηρήσεις πάνω σε ολόκληρο το πλάνο.
«Αξιολογούμε την ευρωστία της κάθε Τράπεζας και αν χρειαστεί παρέχουμε εποπτική κατεύθυνση για να διασφαλιστεί αυτή η ευρωστία και μελλοντικά» ανέφερε.
Σε ότι αφορά το μορατόριουμ δόσεων, ο κ. Ηροδότου εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το μέτρο που υιοθετήθηκε από όλες τις τράπεζες στην Ευρώπη, βοήθησε και τις τράπεζες και τα νοικοκυριά.
«Έδωσε κατά την άποψη μου σε όλες τις πλευρές ένα time out, εν μέσω πανδημίας μέχρι να επανέλθει κάποιου είδους σταθερότητα και να αρχίσει η ροή χρημάτων στο τραπεζικό σύστημα», είπε ο διοικητής και πρόσθεσε:
«Αν δει κάποιος την εξέλιξη των δανείων μετά τη λήξη του μορατόριουμ, θα διαπιστώσει ότι η εικόνα ήταν πολύ καλή καθώς ξεπέρασε και το πιο αισιόδοξο σενάριο».
Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στη νέα υπηρεσία για τη Χρηματοπιστωτική Δεοντολογία, η οποία δέχεται παράπονα καταναλωτών, που δημιουργήθηκε εντός της Κεντρικής Τράπεζας. Τη σύσταση της υπηρεσίας, ο διοικητής ανακοίνωσε πρόσφατα και στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Απαντώντας σήμερα σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι η υπήρεσια δεν έχει λάβει οποιαδήποτε καταγγελία μέχρι στγμής.