Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αλλά και για την τουριστική βιομηχανία που διαχρονικά επέδειξε ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, ανέφερε ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.
Στο χαιρετισμό του στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα «Ο τουρισμός την εποχή της κλιματικής αλλαγής: Προκλήσεις και Καινοτομίες», τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση, οι επιδράσεις της οποίας έχουν επιπτώσεις σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού».
Εστιάζοντας στη συνέχεια στον τουρισμό προειδοποίησε ότι «όλο και περισσότεροι επισκέπτες επιζητούν προορισμούς και τουριστικά προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τις δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος, συνεπώς οι επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος κερδίζουν αναμφίβολα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προτιμούνται».
Υπογράμμισε ότι «ήδη οι οργανωτές ταξιδιών θέτουν συγκριμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για να περιλάβουν τουριστικούς προορισμούς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα προγράμματα τους».
Το υφυπουργείο Τουρισμού ανέφερε ο κ. Κουμής απευθύνει πρόσκληση στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για υπόδειξη χώρων στις τουριστικές περιοχές με σκοπό και στόχο την διενέργεια από κοινού δεντροφυτεύσεων, επειδή οι προορισμοί μπορούν να γίνουν πιο πράσινοι.
Προτεραιότητες εθνικής στρατηγικής
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «οι κύριες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αφορούν την αύξηση της θερμοκρασίας κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και έντονες περιόδους ξηρασίας, καθώς επίσης και διαβρώσεις στο παραλιακό μέτωπο από την αύξηση της στάθμης του νερού».
Αναφερόμενος ακολούθως στην εθνική στρατηγική και στο σχέδιο δράσης το οποίο συντονίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είπε ότι παρουσιάζει και αναλύει προτεραιότητες και μέτρα πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.
Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι ο μετριασμός των συνεπειών και των κρίσεων που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής γι’ αυτό το κόστος της πράσινης μετάβασης δεν μπορεί να προβάλλεται ως εμπόδιο στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, ούτε βέβαια μπορεί να αγνοηθεί για να επισημάνει ότι «το κόστος της αδράνειας είναι αναμφισβήτητα υψηλότερο, αφού μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ζημιές»..
Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, εξήγησε ότι «επικεντρώνεται στη δημιουργία κυκλικής κουλτούρας, μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων, στην παροχή αποτελεσματικών κινήτρων για επενδύσεις για ενίσχυση του βαθμού κυκλικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, στην αύξηση της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων και στην ενίσχυση των συνεργειών και την λήψη μέτρων για τον αποχαρακτηρισμό των αποβλήτων και την διαχείριση τους».
Η τουριστική δραστηριότητα ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών
Η μαζική και μη ορθά οργανωμένη τουριστική δραστηριότητα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση οικοσυστημάτων, αυξημένη ρύπανση της θάλασσας, του αέρα και του εδάφους, υπερκατανάλωση πόρων, καθώς και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα μνημεία και στην κοινωνία, ανέφερε στο δικό της χαιρετισμό η επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνίου Θεοδωσίου.
Όπως επεσήμανε η τουριστική δραστηριότητα σήμερα ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τις έμμεσες εκπομπές όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού/παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών να αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου.
Ανέφερε, ακόμη ότι ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα παραθαλάσσιοι και χειμερινοί προορισμοί να πλήττονται ενώ η απώλεια βιοποικιλότητας, η διάβρωση ακτών και η μείωση των υδάτινων πόρων μειώνουν την ελκυστικότητά των περιοχών υποδοχής τουρισμού.
Ως συνέπεια, υπέδειξε ότι «η ροή τουριστών μαζί και η οικονομία περιοχών επηρεάζονται και οι ταξιδιώτες στρέφονται σε περιοχές λιγότερο ευάλωτες».
Παράθεσε στοιχεία της έκθεσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία ο τουρισμός θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος ενώ τη φετινή χρονιά ο οικονομικός αντίκτυπος αναμένεται να φτάσει στα 11,1 τρις. δολάρια ενώ σε μια ακόμη δεκαετία αναμένεται να φτάσει τα 16 τρις. δολάρια, συνεισφέροντας περίπου το 11,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ετησίως.
Υποστήριξε ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων μπορεί να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή ανάπτυξης, όπου η φύση, η οικονομία και η κοινωνία συνυπάρχουν αρμονικά.