You are here

Δυνάμει πρότυπο για αστικό και περιφερειακό τουρισμό η Λευκωσία

03/12/2024 15:10

Με τις κατάλληλες δράσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του αγροτουρισμού και την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, η Λευκωσία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα πρότυπο συνδυασμού αστικού και περιφερειακού τουρισμού, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία για κάθε επισκέπτη και προστατεύοντας, παράλληλα, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Σε χαιρετισμό του κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας, ο κ. Κουμής ανέφερε πως, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, όπως η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οικονομική κατάσταση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζει διεθνώς η μεσαία τάξη, αλλά και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τον τομέα της αεροπλοΐας, ο τουριστικός τομέας της χώρας «επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα».

Πρόσθεσε ότι η δυναμική που εκπέμπει ο τουρισμός της χώρας αντικατοπτρίζεται μέσα από τα αποτελέσματα τόσο των τουριστικών αφίξεων, όσο και των εσόδων από τον τουρισμό, αφού σύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, όσον αφορά τα αποτελέσματα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 4,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καθώς και αύξηση 0,8% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας έτσι «νέο ρεκόρ αφίξεων, όλων των εποχών», ενώ σε επίπεδο διετίας, καταγράφηκε συνολική αύξηση της τάξης του 26,7%, «στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον».  

Αναφορικά με τα έσοδα, είπε ότι το πρώτο εννιάμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 4,9% σε σύγκριση με το 2023, ενώ σε διάστημα διετίας καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 31,1%, καταδεικνύοντας έτσι, ότι, το 2024 θα είναι το νέο έτος αναφοράς για τον τουρισμό της χώρας.

Αναφορικά με τη Λευκωσία, είπε ότι ως η ιστορική πρωτεύουσα της Κύπρου, προσφέρει μια μοναδική ταυτότητα που συνδυάζει τη μακραίωνη ιστορία της με τις σύγχρονες πολιτιστικές και οικονομικές εξελίξεις.

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού πόλεως στη Λευκωσία θα πρέπει να γίνει μέσα από σωστό σχεδιασμό, με πάρκα και χώρους πρασίνου και να συνδυάζει μια στρατηγική που να συνδέει το αστικό κέντρο με τις γύρω περιοχές, δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκτυο εμπειριών, επικεντρωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Με τις κατάλληλες δράσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του αγροτουρισμού και την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, η Λευκωσία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα πρότυπο συνδυασμού αστικού και περιφερειακού τουρισμού, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία για κάθε επισκέπτη, προστατεύοντας παράλληλα την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον», τόνισε.

Ως Υφυπουργείο Τουρισμού, συνεργαζόμαστε στενά τόσο με την ΕΤΑΠ Λευκωσίας, όσο και με άλλους φορείς, για την προώθηση της πρωτεύουσας, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων εμπειριών, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων που να προσελκύουν τόσο ντόπιους όσο και ξένους επισκέπτες, ανέφερε στη συνέχεια ο Υφυπουργός. 

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο των σχεδίων χορηγιών που έχει εκπονήσει το Υφυπουργείο Τουρισμού, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, τη βελτίωση των υποδομών και την προώθηση βιώσιμων και ψηφιακών πρακτικών, ενθαρρύνοντας έτσι πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός, ο αθλητικός, ο γαστρονομικός, ο εκπαιδευτικός και ο συνεδριακός τουρισμός, που συνάδουν πλήρως με την ταυτότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκωσίας. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάδειξη των κοινοτήτων της υπαίθρου, ανέφερε εν συνεχεία, προσθέτοντας ότι για τον σκοπό αυτό, το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εκπονήσει Σχέδιο Χορηγιών για την αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών, μέσω της Δημιουργίας Αυθεντικών Εμπειριών, το οποίο αξιοποίησαν, στην πρώτη φάση, συνολικά 80 τοπικές αρχές και 4 ιδιώτες, ενώ στην επαναπροκήρυξη του Σχεδίου έχουν αιτηθεί συνολικά 180 αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και 13 ιδιώτες.

«Η στήριξη στη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, των περιοχών της υπαίθρου, αλλά και της παλιάς Λευκωσίας, αποτελεί προτεραιότητα τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του Υφυπουργείου Τουρισμού, και κάθε πολιτική είναι συνυφασμένη πλέον με την πράσινη μετάβαση αλλά και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η ευθυγράμμιση όλων όσων απαρτίζουν το τουριστικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να καταστεί η χώρας μας  ένας σύγχρονος, βιώσιμος και ελκυστικός τουριστικός προορισμός, με σεβασμό στον περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουμής εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την πρόσφατη διάκριση της Λευκωσίας ως Καλύτερου Προορισμού για «Best Beverage Experience for culinary travellers» το 2024, από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό «World Food Travel Association», λαμβάνοντας την πιστοποίηση «Culinary Capital 2024», η οποία την κατατάσσει στην κορυφή των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως και την καθιστά την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που λαμβάνει αυτόν τον τίτλο.

«Η συγκεκριμένη πιστοποίηση επιβεβαιώνει και επιβραβεύει το όραμα και την επιμονή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που εργάζονται για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της χώρας μας, προβάλλοντας τη Λευκωσία ως ένα προορισμό που τιμά την παράδοση, προάγει τη δημιουργικότητα και ενισχύει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός συνεχάρη την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας για τις δράσεις της και διαβεβαίωσε ότι «το Υφυπουργείο Τουρισμού θα παραμείνει αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας».