Το οριστικοποιημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, μετά την εξέταση των 613 ενστάσεων που υποβλήθηκαν από επηρεαζόμενους κατοίκους των οκτώ κοινοτήτων Ακάμα για το τοπικό σχέδιο που είχε δημοσιευθεί το Φεβρουάριο του 2023, ανακοινώθηκε σήμερα.
Όπως διαφαίνεται από τις πρόνοιες του τελικού κειμένου, ελάχιστες τροποποιήσεις έχουν επέλθει επειδή οι όροι της περιβαλλοντικής αρχής είναι νομικά δεσμευτικοί και επέτρεψαν μόνο μικρές διαφοροποιήσεις .
Το οριστικό Τοπικό Σχέδιο Ακάμα μετονομάζεται σε «Τοπικό Σχέδιο Ακάμα 2024».
«Πρόνοιες και Μέτρα Πολιτικής»
Στο παρόν τεύχος περιλαμβάνονται μόνο: (α) οι τροποποιήσεις του κειμένου «Τοπικό Σχέδιο Ακάμα – Πρόνοιες και Μέτρα Πολιτικής, Φεβρουάριος 2023» και (β) τα τροποποιημένα Σχέδια με αρ. Α4, Α5, Α6 και τίτλους «Χρήση Γης», «Πολεοδομικές Ζώνες», «Περιβαλλοντικός Πλούτος», αντίστοιχα, καθώς και τα Σχέδια με αρ. Β1, Β2, Β3, Β4 και τίτλους «Ενδεικτικό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων», «Καθοδηγητικό Σχέδιο Περιοχών Γεωλογικής Επικινδυνότητας», «Καθοδηγητικό Σχέδιο Περιοχών Ρύθμισης Φωτισμού», «Περιοχές Χωροθέτησης Επισκέψιμου Αγροκτήματος», αντίστοιχα. Το «Τοπικό Σχέδιο Ακάμα 2024
Σημαντικές διαφοροποιήσεις και προσθήκες
Προσθήκη νέας παραγράφου ως ακολούθως: 4.11.5 Κάθε αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας εντός της Κτηνοτροφικής Περιοχής Γγ2 Νέου Χωρίου, να εξετάζεται στα πλαίσια του περί της εκτίμησης των επιπτώσεων από ορισμένα έργα νόμου, και να λαμβάνεται υπόψη η προστασία του οικότοπου 9540 που εφάπτεται της συγκεκριμένης Κτηνοτροφικής Περιοχής.
Αντικατάσταση της παραγράφου 10.5.1, ως ακολούθως: 10.5.1 Βιομηχανική Ανάπτυξη Κατηγορίας Β και Γ θα αφορά μόνο ανάπτυξη που έχει σχέση με την αγροτική βιομηχανία, δηλαδή οινοποιεία, τυροκομεία, συσκευαστήρια φρούτων, ενώ στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουν εφαρμογή οι πρόνοιες του Παραρτήματος Α των Τοπικών Σχεδίων, οι οποίες προβλέπουν και άλλες βιομηχανικές αναπτύξεις πέραν των πιο πάνω αναφερόμενων αγροτικών βιομηχανιών.
Αντικατάσταση της παραγράφου 10.5.2, ως ακολούθως: 10.5.2 Αναπτύξεις του τύπου αυτού είναι δυνατό να χωροθετούνται στις περιοχές της υπαίθρου με κωδικό Γα4 και Γα2* [Σχέδια αρ. Α4 και Α5 Χρήση Γης και Πολεοδομικές Ζώνες, αντίστοιχα], σε τεμάχια γης που εφάπτονται ιεραρχημένου πρωτεύοντος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου (όχι του δευτερεύοντος οδικού δικτύου ειδικού καθεστώτος), σε απόσταση μέχρι και 500 μέτρα από τα όρια ανάπτυξης, εξαιρουμένης της Τ3δ2 στην Κοινότητα Ίνειας, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11.4.1
Περιοχές Τουριστικής Ανάπτυξης
Αντικατάσταση της παραγράφου 11.4.1 (γ), ως ακολούθως: 11.4.1(γ) Τουριστική Ζώνη Τ3δ5α και Τ3β (Κάτω Αρόδες): Πρόκειται για Τουριστικές Ζώνες που χωροθετούνται πλησίον ή εφάπτονται του ορίου των Οικιστικών Ζωνών των κοινοτήτων. Σκοπός των Ζωνών αυτών είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή των παραδοσιακών οικισμών και η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων που θα αναδείξουν και προβάλουν τη φυσιογνωμία, τον χαρακτήρα και τη γραφικότητα της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου, με σεβασμό στη μικροκλίμακα του χώρου.
Στις συγκεκριμένες Τουριστικές Ζώνες να αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή ένταξη και συνύπαρξη των τουριστικών επιχειρήσεων στον περιβάλλοντα χώρο, με σεβασμό σε στοιχεία αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής, ιστορικής και κοινωνικής σημασίας καθώς και στην πολεοδομική δομή ή/ και το σύστημα δόμησης της περιοχής.
Η Πολεοδομική Αρχή, κατά τη κρίση της, μπορεί να επιβάλει την άσκηση αισθητικού και ποιοτικού ελέγχου, με στόχο την προστασία του αυθεντικού χαρακτήρα ή τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος της περιοχής.
Επιτρεπόμενες κατηγορίες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων: (α) ξενοδοχεία, (β) οργανωμένα διαμερίσματα, (γ) τουριστικά χωριά και (δ) τουριστικές επαύλεις, όπως οι κατηγορίες αυτές προβλέπονται από τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου [30(Ι)/2019]. Προσθήκη νέας παραγράφου 11.4.1 (η), ως ακολούθως: 11.4.1(η) Τουριστική Παραλιακή Ζώνη Τ3α3: Πρόκειται για Τουριστική Ζώνη που εκτείνεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της κοινότητας Νέου Χωρίου, μεταξύ των περιοχών «Χάλαβρο» και «Λουτρά της Αφροδίτης».
Επιτρεπόμενες κατηγορίες ξενοδοχειακών αναπτύξεων: (α) ξενοδοχεία, (β) οργανωμένα διαμερίσματα, (γ) τουριστικά χωριά και (δ) τουριστικές επαύλεις, όπως οι κατηγορίες αυτές προβλέπονται από τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου
Αντικατάσταση της παραγράφου 22.5.3.2 (κ), ως ακολούθως: 22.5.3.2 (κ) Προστασία Φυσικού Ανάγλυφου: Η Πολεοδομική Αρχή δυνατό να επιβάλλει κατάλληλους όρους και να λαμβάνει μέτρα για την προστασία του φυσικού ανάγλυφου και διατήρησης των κορυφογραμμών της περιοχής. Για τον ίδιο σκοπό, η Πολεοδομική Αρχή δυνατό, κατά την κρίση της, να περιορίζει τον αριθμό ορόφων της οικοδομής ή τμήματος της οικοδομής σε ένα μόνο.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Διαβάστε εδω Το τοπικο σχέδιο Ακάμα