You are here

«Ζεστό» το ενδιαφέρον για κάθοδο πανεπιστημίων

05/09/2024 06:00

Το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από χώρες του εξωτερικού για τη σύσταση και λειτουργία πανεπιστημίων στην Κύπρο, κατέδειξαν χθεσινοβραδυνές αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κατά την τέλεση των εγκαινίων της νέας πανεπιστημιούπολης του American University of Beirut-Mediterraneo στην Πάφο, ο ΠτΔ αναφέρθηκε σε αριθμό πανεπιστημίων χωρών του εξωτερικού που ακολουθούν το ίδιο «παράδειγμα».

«Χαίρομαι πολύ που αριθμός Πανεπιστημίων από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ακολουθούν το παράδειγμα σας», είπε συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν πανεπιστημιουπόλεις στη χώρα μας».

Την ίδια ώρα, εκφράζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στο νέο όραμα του πανεπιστημίου για την Κύπρο, έκανε μνεία στην στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Η κυβέρνηση μας συνεχίζει να ενδυναμώνει μια επιτυχή στρατηγική που ξεκίνησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και είμαστε πολύ ευτυχείς που βλέπουμε τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ένα περιφερειακό, ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κέντρο», τόνισε.

Ένδειξη της στενής συνεργασίας

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου στην Κύπρο αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, στον τομέα της εκπαίδευσης.  

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το AUB και οι νέες του εγκαταστάσεις συμβολίζουν την ισχυρή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, με τη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς και τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Παράλληλα, εξήρε το ακαδημαϊκό επίπεδο του Πανεπιστημίου και τις άρτιες υποδομές του σημειώνοντας ότι η ίδρυση του στην Κύπρο «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη συλλογική επιδίωξη της αριστείας στην εκπαίδευση.

«Η ίδρυση του AUB-Mediterraneo στην Κύπρο αποτελεί απόδειξη της κοινής προσήλωσης στην εδραίωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τις χώρες μας και για την περιοχή, μέσα από την εκπαίδευση και τη συνεργασία», είπε καταληκτικά ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εν αναμονή στρατηγικής για ανώτερη εκπαίδευση

Οι αναφορές σχετικά με το ενδιαφέρον που υπάρχει για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων για δραστηριοποίηση στον τομέα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, προκύπτουν εν μέσω αναμονής για την παρουσίαση της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανώτερη εκπαίδευση και εν μέσω της προώθησης νομοσχεδίου για τον καθορισμό όρων εισόδου και ελέγχου παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Αθηνάς Μιχαηλίδου στη StockWatch, προνοούν σοβαρή και αυστηρή αξιολόγηση, με την ίδια διαδικασία να εφαρμόζεται για τα ξένα πανεπιστήμια που έρχονται να λειτουργήσουν στην Κύπρο και την σχετική νομοθεσία να υπάρχει από το 2015. Το νέο προτεινόμενο πλαίσιο, αφορά παραρτήματα μικρότερης εμβέλειας.

Σημειώνεται ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο, καθώς και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση κρατικής γης για την ίδρυση και λειτουργία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, προκαλούν ανησυχίες σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ανάπτυξης αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα.

Σε σχέση με την αναμενόμενη στρατηγική, μετά την πρόσφατη παρουσία της υπουργού Παιδείας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκε το πλάνο εργασίας για την ανώτερη εκπαίδευση, βουλευτές είχαν εκφράσει προβληματισμούς για την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Εκτός από τους βουλευτές, την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού αναμένουν και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σε πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της ΔΗΠΑ Μάριου Καρογιάν και στελεχών του κόμματος, με εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων σε σχέση με την ανάγκη εκπόνησης εθνικής στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κύπρο τρία δημόσια πανεπιστήμια, δώδεκα ιδιωτικά και 45 σχολές ανώτερης εκπαίδευσης.

Σύντομα οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα πάντως με αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την καλοκαιρινή τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ήδη το Υπουργείο Παιδείας και άλλα τέσσερα Υπουργεία, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, εργάζονται για τον σχεδιασμό της εν λόγω στρατηγικής.

Ο ΠτΔ είχε προαναγγείλει μάλιστα, ότι «πάρα πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

«Η εν λόγω στρατηγική – αυτός είναι ο στόχος μας -  αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, μέσα από την επικαιροποίηση όλων των σχετικών νομοθεσιών, την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των Πανεπιστημίων μας, την ενθάρρυνση συμπράξεων και συνεργειών ανάμεσα στα Πανεπιστήμια μας και τη διασύνδεση των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας», είχε τονίσει ο ΠτΔ.

«Είναι πολλά αυτά που επιθυμούμε να πετύχουμε μέσα από τη στρατηγική, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μαζί μέσα από τη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα το πετύχουμε. Τα όσα έχω αναφέρει δεικνύουν τον ξεκάθαρο προσανατολισμό μας και τους στόχους μας για να καταστήσουμε την Κύπρο μας περιφερειακό και επιστημονικό κέντρο», υππγράμμισε.

Σημειώνεται ότι συνάντηση με αντιπροσωπεία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων Λευκωσίας Frederick University, European University και UcLan, είχε προγραμματισμένη για χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία αν και ακυρώθηκε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Της Μαρίας Χαμπή