You are here

ΥΠΑΝ: Επιτάχυνση ψηφιακού μετασχηματισμού στις σχολικές μονάδες

06/02/2024 14:15

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως καταγράφεται και στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, επιδιώκει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις σχολικές μονάδες και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μέσω της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και στη μάθηση και της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών, είπε η αρμόδια Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε χαιρετισμό της σε ημερίδα με τίτλο «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η ψηφιακή στρατηγική της χώρας μας στοχεύει στον ψηφιακό γραμματισμό και στην ψηφιακή πολιτότητα, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, επενδύουμε και εφαρμόζουμε την ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας, τον επανασχεδιασμό και την ενίσχυση των αναλυτικών προγραμμάτων και την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων μας.

Οραματιζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, είπε η Υπουργός, στο οποίο ο ψηφιακά εγγράμματος εκπαιδευτικός θα είναι ο καταλύτης της αλλαγής, ενισχύοντας την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα των μαθητών/τριών του, διαφοροποιώντας τη διδασκαλία του, μέσω μορφών αυθεντικής μάθησης.

«Δημιουργούμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι εκπαιδευτικοί δεν θα δεσμεύονται από τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου και θα μπορούν να αξιοποιούν διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης για την υποστήριξη μαθητών/τριών σε όλη την Κύπρο, με αποτέλεσμα τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ γενεών και πολιτισμών», σημείωσε.

Παράλληλα, συνέχισε, διευρύνουμε την επιμόρφωση και την επαγγελματική στήριξη των εκπαιδευτικών, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής τους ικανότητας και την παιδαγωγική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση.

Ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε η Υπουργός, δίνουμε στη διαδικασία εκσυγχρονισμού των αναλυτικών προγραμμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2024, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Είπε πως για την επίτευξη των σχεδιασμών μας προς τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σειρά μεταρρυθμιστικών δράσεων και επενδύσεων προϋπολογισμού 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε  ότι το διαδίκτυο, ως βασικό στοιχείο του ευρύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια μας, που μπορεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, να συνεισφέρει στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Έχουμε χρέος να εργαστούμε όλοι «μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», όπως είναι και το σύνθημα της ημέρας αυτής. Καλλιεργώντας και αξιοποιώντας συνδυαστικά τη δημιουργική και κριτική μας σκέψη με ένα πλέγμα ηθικών αρχών, αξιών και στέρεων γνώσεων, μπορούμε να γίνουμε οι διαμορφωτές ενός διαδικτύου, στο οποίο τα προσωπικά δεδομένα όλων μας θα είναι ασφαλή και στο οποίο οι απάτες, η παραπληροφόρηση και ο εκφοβισμός θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό, συμπλήρωσε.