Το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως και το νομοθετικό πλαίσιο για την αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας των ανθρώπων του πολιτισμού, συζήτησαν σε συνάντηση τους, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου. Ο πολιτισμός αναβαθμίζει χώρες και οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας τους, είπε μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, είπε ότι ξεκινά ένας δεύτερος γύρος, μια δεύτερη σειρά διαβουλεύσεων με τις πολιτικές δυνάμεις σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
«Ξεκίνησα σήμερα από το ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους συνεργάτες του. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω ότι το νομοσχέδιο έχει βασικά ολοκληρωθεί. Είναι ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής και θα αρχίζει να εξετάζεται. Είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο βήμα, ένα ιστορικό βήμα θα έλεγα για τη διαχείριση του πολιτισμού σε αυτή την πολιτεία. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία. Θα είναι λοιπόν, ευχής έργο να έχουμε μια ανεξάρτητη πολιτική δομή, η οποία θα είναι αφοσιωμένη στα ζητήματα της πολιτικής για τον πολιτισμό», πρόσθεσε.
Με την ίδρυση του Υφυπουργείου, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα, «αλλά θα αποκτήσουμε πλέον ένα επιτελικό σώμα, με ένα πολιτικό προϊστάμενο, με το προσωπικό το οποίο θα αφοσιωθεί και θα δει καλύτερα τα ζητήματα του πολιτισμού».
«Στο πλαίσιο των συζητήσεων στη Βουλή μπορούν να γίνουν και ορισμένες συζητήσεις σχετικά με επιμέρους θέματα τα οποία ήδη έχουμε ακούσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ούτως ώστε, όπως ήταν η θέληση των κομμάτων από τον προηγούμενο κύκλο διαβουλεύσεων πριν από 1 χρόνο, που ήταν ομόφωνα θετική αντιμετώπιση, έτσι και τώρα να προχωρήσουμε στη Βουλή, δίνοντας στη χώρα μας την πολιτική δομή και ένα καλύτερο μέλλον για τον πολιτισμό», σημείωσε.
Παράλληλα, είπε ο κ. Προδρόμου, «με αυτή την κίνηση το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας -αυτή την εποχή σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας, που μας βοηθάει πολύ- ετοιμάζουμε και ένα νομοθετικό πλαίσιο για την αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας των ανθρώπων του πολιτισμού, των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού».
«Πιστεύω ότι αν καταστεί δυνατόν να εγκριθούν και τα δύο αυτά νομοθετήματα, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στο χώρο του πολιτισμού», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μιλάμε για ένα θεσμικής λογικής νομοθέτημα, δηλαδή θα πρέπει σε αυτή την πολιτεία να αναγνωρίζεται ότι για κάποιους είναι επαγγελματική δραστηριότητα ο πολιτισμός είτε είναι στον χώρο των εικαστικών τεχνών, ζωγράφοι, είτε είναι ηθοποιοί είτε είναι στο χώρο της μουσικής».
«Σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς των διαφόρων τεχνών και μετά από αρκετές διαβουλεύσεις και προεργασία, αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία της συγγραφής πλέον του νομοσχεδίου. Θα είναι ένα νομοσχέδιο πλαίσιο, καταρχάς, το οποίο θα αναγνωρίζει ότι κάποιοι άνθρωποι είτε λόγω ακαδημαϊκών προσόντων είτε με άλλα ποιοτικά κριτήρια από τη δράση τους στο πολιτισμό, αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες. Δεν στρέφεται, βεβαίως, η προσπάθεια κατά του ερασιτεχνισμού. Είναι πολύ σπουδαίο να έχουμε ερασιτέχνες στον πολιτισμού, απλώς θα πρέπει να οριοθετηθεί τι είναι επαγγελματίας, τι είναι ερασιτέχνης», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, είπε ο κ. Προδρόμου, η πολιτεία θα μπορεί να ασκήσει διάφορες πολιτικές.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας, «συνεργάτη εδώ και δεκαετίες στο κόμμα και στην Κυβέρνηση», όπως είπε.
«Να συγχαρώ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση γιατί είναι σκέλος της μεταρρύθμισης και η δημιουργία των διάφορων Υφυπουργείων», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός αναβαθμίζει χώρες και οι άνθρωποι του πολιτισμού της κάθε χώρας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας τους.
«Όμως για δεκαετίες ο πολιτισμός ήταν ως το νόθο παιδί του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας και του Υπουργείου Παιδείας. Ανεξάρτητα από τις ευαισθησίες του εκάστοτε Υπουργού για τα θέματα πολιτισμού, είναι τόσος ο όγκος που αφορά την παιδεία του τόπου με τα πολλαπλά προβλήματα, που ελάχιστος χρόνος μένει γι’ αυτό που έχουμε υποχρέωση να προβάλλουμε: τον πολιτισμό της χώρας μας αλλά και για την πολιτιστική ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, «χαίρομαι για την απόφαση και την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για να γίνει το Υφυπουργείο Πολιτισμού».
«Δηλώνουμε όπως και στην πρώτη μας συνάντηση θετικότατοι και παρόντες. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα στη Βουλή, άμα το πολύ δύσκολο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάει σε καλό δρόμο, εύχομαι στο τέλος του Νοέμβρη να ολοκληρώσουμε, θέλω να πιστεύω πως και με το θέμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού θα έχουμε αίσιο τέλος», κατέληξε.