Η προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη της κυπριακής κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι μικρή σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, υποστηρίζει η ΕΕ.
Στην 17η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, αναφέρεται ότι η κυπριακή κεφαλαιαγορά διαδραματίζει περιορισμένο ρόλο στη χρηματοδότηση τοπικών επιχειρήσεων, με τις τράπεζες να χρησιμεύουν ως η κύρια πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.
Ο δείκτης χρηματοδότησης της αγοράς της Κύπρου είναι μόλις 22,8%, σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 50,8%, αν και αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
«Μια ανεπτυγμένη κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να προσφέρει εναλλακτικές επενδυτικές ευκαιρίες για νοικοκυριά με αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχει ανάγκη να ενθαρρυνθεί μεγαλύτερη συμμετοχή και από ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της χρηματοοικονομικής παιδείας», τονίζεται.
Επισημαίνεται ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η αγορά μετοχών της Κύπρου είναι σχετικά μικρή, με λίγες μόνο εισηγμένες εταιρείες και, συνολικά, χαμηλό όγκο συναλλαγών.
Αναφέρεται ακόμη ότι η αγορά ομολόγων αξιοποιείται κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά όχι πολύ συχνά από τις εταιρείες.
Αντίθετα, ο κλάδος των επενδυτικών κεφαλαίων επεκτείνεται, καθοδηγούμενος από τις προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) για τη δημιουργία ενός δυναμικού και διεθνώς ανταγωνιστικού τομέα.
Τα ιδιωτικά κεφάλαια και τα επιχειρηματικά κεφάλαια, όπως σημειώνεται, διαδραματίζουν επίσης περιορισμένο ρόλο στην αγορά.
Το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα μέτρα με στόχο την τόνωση της κεφαλαιαγοράς, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν έως το δεύτερο τρίμηνο του 2026.